FMI apreciază acțiunile autorităților, însă nu este prea optimist în previziuni

610
0

Fondul Monetar Internațional a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la finalizarea primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, semnat la finele anului trecut. Potrivit concluziilor, trase în urma evaluării, perspectivele economice ale Republicii Moldova sunt afectate în continuare de consecințele invaziei Federație Ruse în Ucraina, inclusiv de efectele cauzate de majorările prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice, perturbările fluxurilor comerciale, afluxul de refugiați și scăderea încrederii populației.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De aceea, creșterea finanțării de către FMI și donatori a Republicii Moldova joacă un rol-cheie în susținerea eforturilor autorităților de a face față acestor șocuri, totodată acordând resurse suplimentare necesare pentru acoperirea cheltuielilor urgente de ordin social-economic.

În perioada 20 iulie – 8 august, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan a purtat discuții la Chișinău și la distanță, de la sediul central din Washington, cu autoritățile Republicii Moldova în contextul primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

La finele misiunii, Ruben Atoyan a declarat că FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile Republicii Moldova cu privire la politicile necesare pentru finalizarea primei evaluări a programului. Acordul urmează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI în luna septembrie anul curent, iar după ședința Consiliului de directori executivi al FMI, Republica Moldova va putea accesa 20,65 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 27 milioane de dolari). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate deja în cadrul programului cu FMI se va ridica la circa 245 de milioane de dolari.

„Programul se implementează cu succes”

Potrivit concluziilor misiunii fondului, programul se implementează cu succes, în pofida șocurilor grave și intercorelate.

„Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță, iar reformele în domeniul luptei cu corupția, promovării supremației legii, guvernanței bugetare și supravegherii sectorului financiar avansează rapid. Autoritățile au numit în funcție procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție — acțiune importantă în contextul programului — în luna iunie, cu mult mai devreme decât s-a anticipat”, se spune într-un comunicat al organizației.

FMI apreciază că determinarea autorităților de a avansa pe calea implementării reformelor atât de necesare nu a fost știrbită de șocurile succesive, autoritățile reafirmându-și angajamentele asumate în cadrul programului, precum și fermitatea în implementarea lui.

 Stagnarea economiei în 2022

Totuși, războiul din Ucraina continuă să afecteze semnificativ economia Republicii Moldova. Pentru anul 2022 FMI prognozează o stagnare a Produsului Intern Brut real.

„Impactul negativ al înrăutățirii perspectivelor economice globale, ruperii lanțurilor de aprovizionare și creșterii costurilor de producție este aprofundat de impactul secetei asupra producției agricole. Creșterea inflației s-a accelerat rapid din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare, iar cursul de schimb s-a depreciat din cauza condițiilor extrem de complicate de pe piață”, constată misiunea. Cu toate acestea, indicatorii bugetari în prima jumătate a anului 2022 au rămas robuști în urma confluenței unor venituri bugetare mai mari și a granturilor, dar și datorită neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate. Faptul că băncile sunt bine capitalizate, lichide și profitabile a permis parcurgerea crizei curente într-o manieră satisfăcătoare.

 Politica monetară – eficientă

Deși un clasament făcut recent printre țările Europei de Est, poziționează Republica Moldova pe primul loc la capitolul inflație cu o majorare anuală a prețurilor de 34,55%, constatată la finele lunii iunie, Fondul califică activitatea Băncii Naționale a Moldovei, instituția care are obligația de a ține în frâu inflația, drept eficientă.

„În ceea ce privește politica monetară, Banca Națională a Moldovei are o abordare bazată strict pe date și statistici și aceasta s-a dovedit a fi eficientă la ancorarea așteptărilor privind inflația. De la începutul anului curent, BNM a ajustat politica monetară pentru a tempera efectele secundare ale unui nivel mai mare al inflației importate și ale întreruperilor în lanțurile de aprovizionare”, se spune în comunicatul de presă al FMI. Potrivit instituției, în condițiile în care perspectivele inflației sunt afectate de deteriorarea mediului extern, autoritățile rămân ferme în intenția de a asigura flexibilitatea cursului de schimb, care acționează ca un amortizor de șocuri, iar intervențiile BNM se vor limita doar la atenuarea volatilității excesive și prevenirea fluctuațiilor neordonate pe piața valutară.

 Ce recomandă Fondul?        

Experții FMI au amintit și despre faptul că rectificarea bugetului pe anul 2022, coordonată cu FMI, urmează să prevadă un volum adecvat de alocări suplimentare necesare pentru a proteja categoriile vulnerabile ale populației de impactul creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare. Totodată, ei vin cu o serie de recomandări.

„Pe viitor, vor fi necesare eforturi comune pentru a soluționa problema persistentă a neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate, ceea ce va eficientiza cheltuielile și va spori credibilitatea bugetului. Dată fiind probabilitatea destul de mare de materializare a riscurilor, este în continuare extrem de important de promovat politici adecvate care să fie susținute de partenerii externi prin acordarea de suport bugetar”, se menționează în comunicat.

Totuși, perspectivele creșterii economice sunt periclitate în continuare de riscuri. Creșterea mai bruscă decât s-a anticipat a prețurilor la resursele energetice, perturbările în livrarea resurselor energetice, creșterea prețurilor la produsele alimentare pe piețele internaționale, creșterea costurilor de trai și distanța mică de la războiul din Ucraina ar putea duce la deteriorarea în continuare a situației economice și la scăderea încrederii populației. Drept urmare, se impune necesitatea de luare a unor decizii dificile în materie de prioritizare a măsurilor de politici. „Implementarea cu fermitate a unui pachet de reforme cuprinzător și susținerea acordată în continuare de FMI și alți parteneri va contribui la ancorarea încrederii”, recomandă misiunea.

 

BNM vede lumina de la capătul tunelului    

Comunicatul FMI vine la două zile după ce Banca Națională a Moldovei a prezentat raportul trimestrial privind inflația, în care a anunțat că, cel mai probabil, inflația galopantă, înregistrată de-a lungul acestui an, ar putea ajunge limita de vârf de 34,7% în lunile octombrie-noiembrie, după care ar putea începe să coboare. Potrivit previziunilor BNM, pentru revenirea la o inflație normală, care să susțină o dezvoltare economică sustenabilă a Republicii Moldova, va fi nevoie de un an și jumătate, cel puțin. Potrivit obiectivelor BNM, inflația optimă pentru economia moldovenească trebuie să se plaseze în coridorul de 3,5%-6,5%. Prognozele băncii spun că nivelul anual al inflației va ajunge să se încadreze în acest coridor abia în lunile aprilie-iunie din anul 2024.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE