Drumul banilor negri din Transnistria

733
0

Băncile rusești au ajutat regiunea separatistă să mențină relații comerciale cu întreaga lume peste capul Chișinăului. Războiul din Ucraina a schimbat total această realitate prin scurtcircuitarea schemei bancare de către SUA.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 20 aprilie 2022, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Biroul de Control al Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a identificat o serie de societăți și persoane care eludau sancțiunile internaționale impuse Rusiei în domeniul bancar.

Printre acestea s-a regăsit banca comercială rusească Transcapitalbank, precum și o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de apropiatul Kremlinului, oligarhul Konstantin Malofeev. Acesta din urmă este poreclit de presa internațională „oligarhul lui Dumnezeu” datorită conexiunilor sale strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă.

OFAC a precizat că misiunea principală a acestor organizații era să faciliteze evitarea sancțiunilor aplicate de SUA persoanelor fizice și juridice din Federația Rusă.

Societatea pe acțiuni Transcapitalbank (TKB) este o bancă comercială privată din Rusia deschisă în 1992. TKB oferă servicii mai multor bănci din Asia, inclusiv China și Orientul Mijlociu, prin care sunt fentate sancțiunile internaționale.

Mai precis, pentru a ocoli sancțiunile SUA, această bancă rusească le-a oferit clienților săi posibilitatea să efectueze tranzacții prin intermediul sistemului său cunoscut sub numele de „TKB Business” – un sistem de comunicare alternativ la SWIFT, inclusiv cu scopul de a procesa plăți în dolari americani pentru clienții sancționați.

Operațiunea din Transnistria

Deși nu este menționat de managerul băncii ruse, serviciul „TKB Business”, acest sistem alternativ rusesc la SWIFT, a fost aplicat pe larg și de băncile din regiunea separatistă transnistreană – Agroprombank, Eximbank și Sberbank.

Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare a Trezoreriei SUA a semnalat în mai multe rânduri până la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 că pretinsele bănci din Transnistria nu sunt autorizate să facă operațiuni bancare internaționale.

Prin urmare, ele nu sunt obligate să obțină sau să păstreze înregistrări ale tranzacțiilor sau informații de identificare a clienților, după cum nu sunt obligate să raporteze tranzacții suspecte autorităților moldovenești.

Cu toate acestea, cel puțin până la 20 aprilie 2022, în plină invazie a Rusiei în Ucraina, TKB a oferit asistență pentru transferuri bancare în dolari americani pentru toate cele trei bănci transnistrene menționate mai sus.

Până la 20 aprilie 2022, pe site-urile celor trei bănci transnistrene, la secțiunea „rechizite bancare” pentru transferurile în dolari, banca rusă Transcapitalbank figura fie în calitate de „bancă intermediară”, fie drept „bancă a beneficiarului”, respectiv a instituțiilor financiare din stânga Nistrului.

După ce Trezoreria SUA a introdus Transcapitalbank în lista entităților sancționate, băncile transnistrene au șters de pe site-urile lor secțiunea „rechizite bancare”.

Drept consecință, băncile transnistrene nu mai pot efectua plăți la nivel global prin sistemul utilizat anterior „TKB Business”.

Directorul Asociației de business „Most” din regiunea transnistreană, Denis Nedelko, susține că pentru businessmenii din stânga Nistrului, care au afaceri cu Rusia, sancțiunile aplicate Transcapitalbank nu au schimbat semnificativ lucrurile.

În schimb, lucrurile s-au schimbat, a detaliat omul de afaceri, pentru cei care au nevoie să facă plăți „în Europa, Turcia, Asia, China”. Aceștia fie sunt nevoiți să își deschidă conturi în băncile moldovenești, fie transmit contractele companiilor care au conturi în băncile moldovenești.

De exemplu, eu am cont la Victoriabank din Moldova, dar nu am afaceri cu produse alimentare. Companiile care vor să plătească în India sau China pentru arahide, de pildă, îmi transmit mie aceste contracte și eu plătesc pentru ele. Când ajung produsele, eu le transmit pur și simplu comanditarilor”, a relatat el.

Trebuie spus că mai multe bănci rusești sunt în continuare bănci corespondente/intermediare pentru băncile din Transnistria.

Banca Națională a Moldovei a declarat că, pentru a desfășura activități în Republica Moldova, fiecare bancă trebuie să dispună de o licență eliberată de BNM, care exercită atribuțiile de licențiere, reglementare și supraveghere prudențială.

Aceste și alte prevederi legale privind activitatea băncilor sunt valabile pentru întreg teritoriul Republicii Moldova [inclusiv Transnistria – n.a.]”, se subliniază într-un răspuns al BNM.

În același timp, BNM a precizat că orice entitate care se identifică drept „bancă”, dar nu dispune de licența BNM, rămâne în afara cadrului legal.

Acest principiu este valabil și pe aspectul de reglementare și control al modului de executare a legislației din domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”, se mai menționează în răspunsul BNM, subliniind că nu deține controlul asupra celor trei bănci transnistrene.

Ocolirea controlului bancar de la Chișinău

În decizia OFAC se menționează că omul de afaceri rus Konstantin Malofeev are o vastă experiență de acțiune în regiunile separatiste controlate de Moscova în jurul Mării Negre.

Malofeev este un oligarh apropiat de cercurile Kremlinului și de Biserica Ortodoxă Rusă, fiind implicat într-o varietate de activități subversive de la propaganda rusă, sprijinirea cercurilor conservatoare și anti-vaxxeri, până la afaceri cu criptovalută.

El este totodată un finanțator al activităților separatiste din estul Ucrainei și una dintre principalele surse de finanțare pentru grupurile rusești care promovau separatismul în Crimeea după momentul anexării ilegale de către Rusia.

În ultimii ani, Malofeeev, în secret sau prin intermediari, a sprijinit activități pro-ruse care subminează democrația, influențează alegeri și subminează securitatea și stabilitatea în mai multe țări”, raportează OFAC.

Pe 1 septembrie 2021, Konstantin Malofeev, în calitatea sa de președinte al Societății „Țargrad” și de șef adjunct al Adunării Populare Mondiale Ruse, a felicitat așa-zisa „republică moldovenească nistreană” cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la autoproclamare.

Președintele societății „Țargrad” s-a declarat „convins” că Transnistria este „o parte a Imperiului Rus, fie în componența Rusiei imperiale, fie a Uniunii Sovietice”.

Nu trebuie să uităm rolul enorm al soldaților și ofițerilor ruși ai Armatei 14, care au contribuit la stoparea agresiunii românești [în 1992 – n.a.]. Acele evenimente [Războiul de pe Nistru – n.a.] au dovedit clar că solidaritatea lumii ruse nu trebuie subestimată. Însuși acest fenomen nu trebuie ignorat, nu trebuie să uităm că rușii vor veni să își salveze compatrioții la momentul potrivit”, a scris Malofeev.

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor este spectator

Cu toate acestea, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor de la Chișinău a precizat într-un răspuns pentru reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova că nu a observat nicio încălcare a legilor din Republica Moldova în privința băncii rusești Transcapitalbank.

Entitatea menționată [Transcapitalbank – n.a.] nu a fost identificată în lista persoanelor, grupurilor și entităților implicate în activități teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă, care fac obiectul măsurilor restrictive”, a comunicat Serviciul.

Prin urmare, a precizat instituția, „sancțiunile politice internaționale aplicate băncii comerciale ruse Transcapitalbank nu țin de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor”.

Băncile transnistrene au intrat de mult în colimatorul autorităților americane, însă acest lucru nu le-a împiedicat conexiunile cu băncile rusești.

Potrivit unor documente publicate de Rise Moldova, Transcapitalbank a fost banca prin care holdingul Sheriff a efectuat tranzacții considerate suspecte de către autoritățile americane până la aplicarea sistemului „TKB Business”.

Între 7 aprilie 2016 și 20 septembrie 2016, compania Sheriff a fost inițiatoarea a 47 de transferuri bancare suspecte, în valoare totală de aproximativ 3,2 milioane de dolari, din conturile pe care le avea la Transcapitalbank din Moscova.

Nouă din cele 47 de transferuri suspecte, în valoare de circa 2 milioane de dolari, au fost realizate între 7 aprilie 2016 și 5 iulie 2016. Banii din Transnistria au ajuns, conform autorităților americane, către zece beneficiari.

Holdingul Sheriff este suspectat de către autoritățile financiare americane că ar fi implicat în contrabandă cu dolari pentru activități de comerț exterior.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE