Cine plătește pentru reparațiile din școlile și grădinițele din municipiul Chișinău?

1056
0

Circa 170 de milioane de lei au fost alocați pentru lucrări de reparații în 171 de instituții educaționale din Municipiul Chișinău, anunță autoritățile publice locale. Banii în mare parte sunt alocați pentru reparații capitale ale acoperișurilor, blocurilor sanitare, sălilor festive, terenurilor de sport ș.a. În sălile de clase și grupe se fac reparații cosmetice din banii instituțiilor, susțin câțiva manageri, părinții spun că adună bani pentru aceste reparații, deoarece statul nu oferă resurse financiare pentru astfel de lucrări. Totodată, conform unei noi prevederi a Codului contravențional al Republicii Moldova, persoanele care vor colecta taxe informale în școli, grădinițe și alte instituții de învățământ vor fi sancționate cu amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Primăria Municipiului Chișinău informează că, din totalul de 195 de instituții educaționale unde au fost prevăzute reparații în anul 2022, în 171 de unități lucrările au fost finalizate sau sunt în desfășurare. Pentru opt instituții au fost semnate contractele pentru lucrări și urmează începerea reparației. Restul unităților sunt în proces de contestare sau la etapa de elaborare a caietului de sarcini. Pentru reparații în acest an au fost alocați 169,5 milioane de lei. Informații în acest sens a prezentat luni, 8 august, în cadrul ședinței operative săptămânale, Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS).

Cât privește instituțiile de educație timpurie (IET), DGETS informează că în 92 de obiective au fost sau urmează a fi finalizate reparațiile. În 54 de IET lucrările sunt finalizate, 29 de unități sunt în proces de lucru, iar restul urmează să inițieze renovările în scurt timp. Suma alocată pentru IET în acest scop este de 30,4 milioane de lei.

Pentru reparația a șapte instituții de învățământ primar au fost prevăzuți 1,7 milioane de lei, iar pentru 16 unități gimnaziale și trei instituții de învățământ special au fost alocați circa 7 milioane de lei.

La capitolul instituții liceale, beneficiază de reparații 51 de unități de profil, iar alocațiile bugetare în acest scop sunt de 37,8 milioane de lei. În patru licee lucrările sunt finalizate, în 38 – lucrările continuă.

La direcția de sector se fac demersuri pentru lucrări foarte costisitoare. Pentru sălile de clasă reparăm cu ce avem”

Conform autorităților responsabile, resursele financiare alocate din bugetul de stat pentru lucrări de reparații în instituțiile de învățământ nu acoperă și cheltuielile pentru amenajarea sălilor de clasă, a grupelor. Directorii susțin că se efectuează lucrări cosmetice în sălile de clasă din banii instituțiilor, iar de amenajarea acestora se ocupă diriginții și personalul auxiliar.

La noi merg lucrările, noi facem reparație capitală în sala festivă. Au fost schimbate geamurile în câteva clase și așteptăm să ne mai vină alți bani pentru a schimba și alte geamuri.

În clase facem reparație cosmetică, deoarece nu sunt necesare altfel de reparații. Așteptăm să ni se dea linoleum și va fi repartizat în sălile de clase unde trebuie să fie schimbat. Aceste materiale sunt repartizate de Direcția de învățământ de sector, Ciocana”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău”, Lilia Grădinaru, director la Școala Primară nr. 83 „Grigore Vieru”.

Grădinaru menționează că, de obicei, se fac demersuri la direcția de sector pentru lucrări foarte costisitoare.

Pentru sălile de clasă facem cu ce avem, se mai apela la ajutorul părinților, dar acum nu apelăm, învățătorii singuri își fac curățenie generală. Reparații semnificative nu s-au efectuat în acest an în clase. Se spală pereții, se înnoiesc cu vopsea unde este necesar. De acest lucru se ocupă personalul auxiliar. Noi primim aceste materiale de construcție de la Direcția Ciocana, emulsie albă, și deja adăugăm pigment, dacă este necesar. Ne străduim să nu implicăm părinții deoarece cunoaștem situația în care suntem”, punctează managerul.

25 de mii de lei pentru reparații cosmetice, bani din bugetul instituției

Directoarea Gimnaziului „Decebal”, Angela Vlădicescu, a declarat pentru GAZETĂ că se bazează doar pe bugetul instituției atunci când vine vorba de reparații în sălile de clasă.

Noi suntem deja pe ultima sută de metri la finisarea reparațiilor. A fost reparat capital grupul sanitar pentru fete, urmează să facem curat. Pentru grupul sanitar ni s-au alocat 300 de mii de lei. În sălile de clasă s-a efectuat reparație cosmetică în acest an, acolo unde a fost necesar. Reparațiile cosmetice au fost efectuate din bugetul instituției, 25 de mii de lei”, ne explică Vlădicescu.

Directoarea ne spune că în instituția sa nu există asociații de părinți și nu se adună bani pentru fundații.

Solicităm banii de la direcția de sector, de multe ori așteptăm să fim finanțați și încercăm să ieșim din situație cu ceea ce avem. Noi nu avem asociație sau fundație de părinți și ne străduim să nu-i implicăm pe părinți în acumulări de bani. Noi ne bazăm pe bugetul instituției, chiar dacă este mic, și sperăm să avem un buget mai mare ca să realizăm mai multe”, menționează Angela Vlădicescu.

Mulți părinți susțin că adună anual bani pentru efectuarea reparațiilor în grupe și sălile de clasă

De cealaltă parte, părinții susțin că adună bani și pentru reparații în instituțiile educaționale.

Am doi copii, unul la grădiniță, altul la liceu, în fiecare lună pentru ambii achit fundații, 150 de lei dau la grădiniță și 200 de lei la liceu. Și la sfârșit de an, adunăm bani și pentru reparații, deoarece statul nu alocă bani pentru astfel de lucrări”, ne spune Irina din Chișinău, mamă a doi copii.

Unii părinți susțin că au adunat și câte 1500 de lei pentru reparații și mobilier.

Când am mers în clasa întâi, am făcut reparații și am procurat tot mobilierul, câte 1500 de lei am adunat de fiecare copil, doar mobila, ne-a costat 40 mii de lei”, ne spune un părinte al cărui copil frecventează Liceul „Mihai Viteazul” din capitală.

De fapt, nu este niciun secret că în instituțiile educaționale de ani de zile se colectează taxe ilegale. Acestea sunt adunate lunar fie de părinți, fie de lucrătorii instituțiilor, sau sunt depozitate pe conturi bancare deschise de către asociații obștești.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport menționează că părinții nu ar trebui să contribuie cu bani pentru reparații, DGETS este categoric împotriva acestor taxe.

Fiecare părinte trebuie să facă claritate la instituția pe care o frecventează a sa odraslă, să întrebe managerul pentru ce se solicită bani. Fiecare instituție are publicat raportul cu cheltuieli și bani alocați. Dacă s-au cerut bani de la părinți, atunci fiecare director de școală, grădiniță este obligat să vină cu un raport pentru a explica ce s-a făcut cu banii. Noi avem peste 300 de instituții de învățământ în municipiu și la fiecare în parte s-au alocat bani pentru diverse lucruri”, a menționat, pentru „Gazeta de Chișinău”, șefa secției comunicare cu publicul la DGETS, Aliona Delinschi.

Cât despre reparațiile în clase, grupe și cine trebuie să solicite și să aloce resurse financiare, Delinschi ne spune că nu cunoaște, nu este segmentul DGETS-ul, „probabil, sunt niște criterii, dar eu nu le cunosc”.

Persoanele care vor colecta taxe informale în școli, grădinițe și alte instituții de învățământ vor fi sancționate

Din 20 iulie, persoanele care vor colecta taxe informale în școli, grădinițe și alte instituții de învățământ vor fi sancționate cu amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.

Conform prevederilor art. 315 din Codul contravențional, se reglementează atât luarea de recompensă nelegitimă, cât și oferirea unei astfel de recompense. Modificarea propusă se impune în primul rând cu scopul de a diminua și eradica fenomenul taxelor informale din domeniul învățământului. Potrivit prevederilor din art. 35 alin. (4) din Constituția Republicii Moldova, învățământul este gratuit. Totuși, o problemă importantă în societate rămân a fi taxele informale, adică taxele de înmatriculare în instituțiile de învățământ cu finanțare de la bugetul de stat; plățile achitate în fondul clasei; în fondul instituției de învățământ; asigurarea cu manuale de alternativă; prestarea serviciilor educaționale suplimentare, ș.a.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE