Moldova, în pragul unei noi amenințări de debranșare? SA „Moldovagaz” raportează un deficit de sute de milioane pentru luna august

616
0

Republica Moldova s-ar putea pomeni, din nou, în fața amenințării de a rămâne fără gazul Moscovei. Asta deoarece, SA „Moldovagaz” nu are suficienți bani ca să achite consumul curent și avansul solicitat de „Gazprom”. Potrivit președintelui Consiliului de Administrație a SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, pe conturile companiei nu ajung 285,4 milioane de lei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Prețul mediu anual de achiziție al gazului și care a fost inclus în tariful actual, începând cu data de 1 iunie 2022, este de 696,02 dolari SUA pentru mia de metri cubi. Respectiv, compensarea cheltuielilor legate de achiziționarea gazului de import este de doar 382,2 milioane de lei. Încasările preconizate de la distribuirea gazului către consumatorii finali sunt de 402,1 milioane de lei. În același timp, cheltuielile pentru achiziționarea gazului de la „Gazprom” vor depăși suma de 667 milioane de lei. Din această sumă, 299,7 milioane de lei reprezintă soldul lunii iulie, iar 367,9 milioane de lei – plata avansului de 50% pentru luna august. Astfel, din cauza acoperirii tarifare incomplete a tuturor costurilor asociate cu achiziționarea, furnizarea, transportul și distribuția gazelor naturale, deficitul de numerar al SA „Moldovagaz” se va ridica la 285,4 milioane lei în luna august”, a explicat președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Respectiv, furnizorul nu va reuși să achite plata în avans pentru consumul de gaze așa cum solicită contractual gigantul rus „Gazprom”. Ceban a specificat că a făcut deja o solicitare în acest sens și a cerut extinderea termenului de plată, însă nu a primit deocamdată niciun răspuns.

Ultima majorare nu salvează situația

La începutul lunii august, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru consumul de gaze naturale. Începând cu data de 1 august, moldovenii vor achita 22,99 de lei pentru un metru cub, asta deși furnizorul a cerut aprobarea unui tarif de aproape 30 de lei și cu aplicare retroactivă de la 1 iulie.

Chiar dacă tarifele au crescut cu peste 4 lei, administrația SA „Moldovagaz” susține că această majorare nu salvează situația. „De precizat că modificarea tarifului începând cu luna august nu îmbunătățește situația în ceea ce privește onorarea obligațiilor de plată, dat fiind faptul că primele încasări la noile prețuri reglementate la gaze naturale vor veni abia în septembrie 2022”, a specificat președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

La sfârșitul anului trecut – începutul anului curent, Moldova s-a pomenit de două ori în fața riscului de a rămâne fără gaz deoarece gigantul rus „Gazprom” insistă pe achitarea integrală a consumului din luna precedentă și achitarea unui avans de 50% al consumului pentru luna curentă. Dacă plățile nu sunt operate până pe data de 20 a lunii, țara ar putea fi debranșată în termen de 48 de ore. Prin instituirea stării de urgență în energetică și identificarea surselor financiare necesare, Guvernul a reușit de fiecare dată să evite un asemenea scenariu.

Datornicii rămân fără gaz și vor fi reconectați după ce vor achita datoriile

Și dacă Guvernul a depășit criza, sute de familii din țară nu au reușit să o facă și au rămas fără gaz la robinet. SA „Moldovagaz” a revenit, zilele acestea, la practica debranșării de la rețeaua de distribuție a instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor care nu și-au achitat facturile. Respectiv, timp de o săptămână, a fost sistată furnizarea gazelor naturale către 708 locuri de consum, pentru neachitarea datoriei în mărime de 4,083 milioane lei.

Reconectarea instalațiilor de gaze naturale va fi efectuată doar după achitarea integrală a plății restante și a tarifului pentru reconectare. Concomitent, consumatorul final vizat va achita plata prealabilă pentru consumul gazelor naturale până la 12 luni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE