Alexandru Borș, medaliat cu bronz la Mondialele U-17 de lupte

309
0
Foto: Alexandru Borș, pe treapta a treia a podiumului mondial de premiere (al doilea din dreapta) Sursa foto: https://uww.org/

Luptătorul de stil liber Alexandru Borș s-a învrednicit de distincția de bronz la Campionatele Mondiale Under-17 de lupte, ce au avut loc în perioada 25-31 iulie curent la Roma (Italia). El a evoluat în limitele categoriei de greutate de până la 80 de kilograme, iar calea sa spre podiumul de premiere nu a fost deloc ușoară.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Început cu ghinion

Astfel, în meciul său inaugural la acest turneu, cel din calificări, desfășurat pe salteaua de lupte a Centrului Olimpic „Matteo Pellicone”, supranumit PalaPellicone, sportivul nostru a avut ghinionul să dea peste viitorul campion mondial, indianul Mor Sachin. Partida s-a dovedit a fi una strânsă de tot, 1-0 pentru asiatic în prima repriză, prin acordare de avantaj. Până la sfârșitul duelului, el a mai reușit un procedeu aducător de două puncte, impunându-se cu 3-0 la general.

Grație accederii în finală a oponentului său, Alexandru Borș a obținut dreptul de a evolua în recalificări, unde mai întâi a dat piept cu sportivul din Azerbaidjan, Shamistan Akhundov. Conturile au fost încheiate încă în prima parte a meciului: discipolul Liceului Republican cu Profil Sportiv din Chișinău reușește o aruncare pe spate, apreciată cu patru puncte de arbitri, apoi majorează scorul până la 5-0 prin acordare de avantaj. După care realizează trei procedee consecutive de rostogolire la sol, a câte două puncte fiecare, impunându-se prin superioritate tehnică (11-0).

A doua partidă de recalificare, disputată în compania turcului Hamza Ali Kuçuk, a fost una extrem de dificilă. Prima repriză a început cât se poate de bine pentru luptătorul originar din Cricova: el a deschis scorul prin acordare de avantaj (1-0), fiind mai activ și mai hotărât în acțiunile sale. Apoi luptătorul din Turcia este penalizat pentru deficiențe tehnice, diferența ajungând la două puncte. Începutul părții a doua iarăși fu în avantajul sportivului nostru, care a realizat procedeul de trecere în spatele adversarului (4-0). Însă Alexandru nu reușește să-și fixeze poziția din parter, oponentul efectuând contraprocedeul de 4-1. Pe final de meci a ieșit în evidență superioritatea pregătirii fizice a luptătorului din Turcia, el încet, dar sigur reducând diferența (4-2 și 4-3) prin scoaterea lui Borș în afara perimetrului saltelei. Apoi turcul încearcă, în ultimele secunde ale duelului, obținerea a încă unui punct în aceeași manieră, care până la urmă nu îi este acordat de arbitri. El contestă această hotărâre, dar pierde la challenge, scor final 5-3 în favoarea moldoveanului.

Acord final de succes

În finala mică, discipolul școlii moldovenești de lupte s-a duelat cu reprezentantul Ucrainei, Yehor Horoh. Și aici el a preluat conducerea prin acordare de avantaj (1-0), fiind egalat în a doua parte a meciului prin aceeași modalitate. Imediat reușește să-și scoată rivalul în afara covorului de lupte (2-1), iar în ultimele secunde realizează un procedeu de 2 puncte, stabilind definitiv scorul în favoarea sa: 4-1.

În finala mare, Mor Sachin l-a învins cu 6-3 pe iranianul Reza Soleimanian, într-un stil ce nu reclama niciun fel de dubii asupra supremației sale: prima repriză el a încheiat-o cu 6-0, după care într-o manieră foarte sigură și-a păstrat avantajul ce i-a adus titlul de campion mondial. În al doilea meci pentru medalia de bronz, sportivul din SUA, Zackary Ryder, nu a lăsat nici urmă de șansă luptătorului din Tadjikistan, Muhammadamin Abduloev, scor 8-0.

De remarcat că Alexandru Borș și-a adjudecat în acest an titlul suprem la Campionatul European U-17, ce s-a desfășurat în luna iunie la București, eveniment despre care am relatat cu lux de amănunte în pagina de sport a Gazetei de Chișinău (https://gazetadechisinau.md/2022/06/23/luptatorul-alexandru-bors-campion-european-u-17/).

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT