Alexandru Borș, medaliat cu bronz la Mondialele U-17 de lupte

963
0
Foto: Alexandru Borș, pe treapta a treia a podiumului mondial de premiere (al doilea din dreapta) Sursa foto: https://uww.org/

Luptătorul de stil liber Alexandru Borș s-a învrednicit de distincția de bronz la Campionatele Mondiale Under-17 de lupte, ce au avut loc în perioada 25-31 iulie curent la Roma (Italia). El a evoluat în limitele categoriei de greutate de până la 80 de kilograme, iar calea sa spre podiumul de premiere nu a fost deloc ușoară.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Început cu ghinion

Astfel, în meciul său inaugural la acest turneu, cel din calificări, desfășurat pe salteaua de lupte a Centrului Olimpic „Matteo Pellicone”, supranumit PalaPellicone, sportivul nostru a avut ghinionul să dea peste viitorul campion mondial, indianul Mor Sachin. Partida s-a dovedit a fi una strânsă de tot, 1-0 pentru asiatic în prima repriză, prin acordare de avantaj. Până la sfârșitul duelului, el a mai reușit un procedeu aducător de două puncte, impunându-se cu 3-0 la general.

Grație accederii în finală a oponentului său, Alexandru Borș a obținut dreptul de a evolua în recalificări, unde mai întâi a dat piept cu sportivul din Azerbaidjan, Shamistan Akhundov. Conturile au fost încheiate încă în prima parte a meciului: discipolul Liceului Republican cu Profil Sportiv din Chișinău reușește o aruncare pe spate, apreciată cu patru puncte de arbitri, apoi majorează scorul până la 5-0 prin acordare de avantaj. După care realizează trei procedee consecutive de rostogolire la sol, a câte două puncte fiecare, impunându-se prin superioritate tehnică (11-0).

A doua partidă de recalificare, disputată în compania turcului Hamza Ali Kuçuk, a fost una extrem de dificilă. Prima repriză a început cât se poate de bine pentru luptătorul originar din Cricova: el a deschis scorul prin acordare de avantaj (1-0), fiind mai activ și mai hotărât în acțiunile sale. Apoi luptătorul din Turcia este penalizat pentru deficiențe tehnice, diferența ajungând la două puncte. Începutul părții a doua iarăși fu în avantajul sportivului nostru, care a realizat procedeul de trecere în spatele adversarului (4-0). Însă Alexandru nu reușește să-și fixeze poziția din parter, oponentul efectuând contraprocedeul de 4-1. Pe final de meci a ieșit în evidență superioritatea pregătirii fizice a luptătorului din Turcia, el încet, dar sigur reducând diferența (4-2 și 4-3) prin scoaterea lui Borș în afara perimetrului saltelei. Apoi turcul încearcă, în ultimele secunde ale duelului, obținerea a încă unui punct în aceeași manieră, care până la urmă nu îi este acordat de arbitri. El contestă această hotărâre, dar pierde la challenge, scor final 5-3 în favoarea moldoveanului.

Acord final de succes

În finala mică, discipolul școlii moldovenești de lupte s-a duelat cu reprezentantul Ucrainei, Yehor Horoh. Și aici el a preluat conducerea prin acordare de avantaj (1-0), fiind egalat în a doua parte a meciului prin aceeași modalitate. Imediat reușește să-și scoată rivalul în afara covorului de lupte (2-1), iar în ultimele secunde realizează un procedeu de 2 puncte, stabilind definitiv scorul în favoarea sa: 4-1.

În finala mare, Mor Sachin l-a învins cu 6-3 pe iranianul Reza Soleimanian, într-un stil ce nu reclama niciun fel de dubii asupra supremației sale: prima repriză el a încheiat-o cu 6-0, după care într-o manieră foarte sigură și-a păstrat avantajul ce i-a adus titlul de campion mondial. În al doilea meci pentru medalia de bronz, sportivul din SUA, Zackary Ryder, nu a lăsat nici urmă de șansă luptătorului din Tadjikistan, Muhammadamin Abduloev, scor 8-0.

De remarcat că Alexandru Borș și-a adjudecat în acest an titlul suprem la Campionatul European U-17, ce s-a desfășurat în luna iunie la București, eveniment despre care am relatat cu lux de amănunte în pagina de sport a Gazetei de Chișinău (https://gazetadechisinau.md/2022/06/23/luptatorul-alexandru-bors-campion-european-u-17/).

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE