„Pentru o viață nouă” sau Cum încearcă coloana a cincea să ne închine Rusiei

1095
0

Au anunțat proteste și îndeamnă populația să răstoarne actuala guvernare, dorind destabilizarea situației politice de la Chișinău și preluarea puterii, dar planurile, cel puțin, deocamdată, le sunt dejucate de instituțiile de drept și de securitate din Republica Moldova. Este vorba de Partidul „Șor”, PCRM, PSRM și unele forte politice din UTA Găgăuzia care s-au activizat în ultimele săptămâni. Populația este îndemnată să iasă în stradă, „Pentru o viață nouă”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Marina Tauber, Vladimir Voronin, Igor Dodon și Ilan Șor invocă prețurile mari, criza energetică. Totodată ei mai susțin că Maia Sandu ar pregăti unirea cu România prin „falimentarea statului” și că ar aduce țara „în pragul unui război cu Rusia”. Procurorii ne atrag atenția că banii pentru proteste sunt de proveniență dubioasă. Mai mulți experți de la Chișinău anticipează că iarna care vine va fi una grea și decisivă pentru parcursul european, și că e greu de imaginat ce s-ar putea întâmpla dacă guvernarea PAS nu va putea face față șantajului energetic rus.

Protest cu milioane injectate din afara RM

Procurorii anticorupție au anunțat că protestul „Pentru o viață nouă” organizat de Marina Tauber la 19 iunie, curent, în fața Guvernului a costat organizatorii, doar pentru transportarea participanților – peste 3,5 milioane de lei. Ei au precizat că partidul este finanțat din surse dubioase, care ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite canale de finanțare din Dubai, Viena și Monaco. În cadrul perchezițiilor au fost acumulate probe despre cheltuirea a peste 20 de milioane de lei de către partidul „Șor” în primele șase luni ale anului curent, pe când în raportul financiar depus la CEC figurează doar 1,7 milioane de lei.

Un sociolog, cu sfaturi pentru „O viață nouă”: „Voronin e mai credibil”

Pregătirile pentru proteste sunt reflectate și într-o înregistrate difuzată de Jurnal TV în care directorul Institutului de sondaje IMAS, Doru Petruți, apare la o ședință online cu liderul formațiunii Ilan Șor. Doru Petruți a sfătuit conducerea partidului să se asocieze cu Vladimir Voronin la organizarea protestului. „Voronin este cel mai credibil, asta spun cifrele. Dintre ăștia, el poate avea un ton de ăsta, echilibrat și împăciuitor cumva, și să scoată și o perlă despre PAS. La el lucrurile astea prind mult mai bine”, i-a sfătuit directorul IMAS. „Încercați să anticipați un pic scenariul cu taberele celelalte, să nu vă treziți cu surprize de la ei. Ați convenit acțiunile 1.2.3., păi toată lumea face ce ați convenit”, i-a mai sfătuit șeful Institutului de sondaje. Ulterior, solicitat pentru o reacție, Petruți a comentat că „participă la orice fel de întâlniri cu oricine îi solicită expertiza”.

Apocalipsa, după Voronin, Șor și Dodon

Cert e că după această discuție, la 2 iunie, Vladimir Voronin a apărut într-adevăr într-un briefing organizat la Parlament. El a îndemnat oamenii să iasă la „o mare adunare națională” împotriva guvernării, sub genericul „Pentru o viață nouă”.

Oamenii au ajuns în faţa unei alegeri grele: să cumpere o pâine, să plătească facturile ca să nu fie alungaţi din case sau să-şi cumpere medicamente. Şi cu cât trece timpul, situaţia moldovenilor devine tot mai complicată. Asistăm la un genocid conştient al guvernării faţă de oameni”, a declarat Voronin. În cadrul aceluiași briefing, el a repetat aserțiuni invocate și de Igor Dodon. „Guvernarea vorbește despre necesitatea pregătirii de război și despre achiziția armelor de la țările NATO, fapt ce încalcă principiul neutralităţii. Este tot mai evident că PAS pregăteşte poporul nostru pentru a deveni carne de tun”, anunța Voronin. În aceeași zi, cu o declarație similară a ieșit Partidul „Șor” care a anunțat că „se alătură campaniei „Pentru o viață nouă” „lansată de Vladimir Voronin”.

Partidul „Șor” a argumentat că își dorește să pună capăt nedreptăților și că intenționează să inițieze „procesul de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate”. El a mai anunțat că sărăcia în Republica Moldova „a atins apogeul”, iar „alte soluții decât înlăturarea PAS de la putere nu mai există”. „Acesta este un argument clar că fiecare om care își iubește țara să iasă și să o apere, prin toate mijloacele posibile”, a accentuat formațiunea.

Dodon: „Mă voi alătura poporului revoltat”

Igor Dodon a reacționat ceva mai târziu, la 8 iunie, invocând aceleași crize cu care se confruntă populația, generate de altfel de războiul din Ucraina și șantajul energetic rus. „Totul se scumpește, absolut totul: de la materialele de construcție la medicamente, de la produsele lactate la cele de igienă pentru copii. În plus, ne așteaptă și o criză alimentară de proporții. Este evident că pe zi ce trece situația va fi și mai dramatică – în toamnă ne putem pomeni cu tarife de 30 de lei la gaz, peste 4 lei la energia electrică”. Dodon a mai invocat că PAS ar pregăti aducerea în RM „a armelor letale și, posibil, a trupelor străine”. „Se pregătește o conexiune militară și politică a țării noastre la teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate”, avertiza acesta. „Eu personal sunt convins că mai devreme sau mai târziu mă voi alătura poporului revoltat și protestelor care sunt inevitabile. (…) Sunt convins că oamenii vor alege să lupte pentru viitorul țării și al copiilor, nu să moară pasiv de frig și sărăcie”, a mai spus Igor Dodon.

Tauber, din PMAN: „Nimeni nu ne va putea opri”

La 19 iunie, partidul Șor a organizat un protest în PMAN în frunte cu Marina Tauber, anunțând constituirea mișcării „O viață nouă”. „Astăzi pornim motorul schimbării și nimeni nu ne va putea opri”, anunța Tauber de la tribuna din PMAN.

Guvernarea PAS nu își merită mandatul și trebuie dată jos”, a repetat și Igor Dodon, la 11 iulie și la 20 iulie: „Vă vom scoate de la guvernare, voi nu veți trece de iarna viitoare”, amenința acesta din arestul de la domiciliu.

În așteptarea tancurilor lui Putin

La 21 iulie, procurorul general interimar a solicitat Parlamentului ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, fapt ce a redus din avântul noii mișcări „O viață nouă”. Marina Tauber a amenințat de la tribuna parlamentului că peste câteva luni va face schimb de locuri cu actuala guvernare.

Este Marina Tauber o politiciană curajoasă pentru că nu a fugit din țară asemenea lui Ilan Șor?”, s-a întrebat deputatul Oazu Nantoi într-o postare pe pagina sa de facebook. În viziunea sa, aceasta nu a făcut decât să-și justifice banii de o proveniență dubioasă primiți pe parcursul mai multor ani.

Mai degrabă, stăpânii Marinei Tauber mizează că la toamnă vor reuși să destabilizeze situația și, în urma unei lovituri de stat, vor prelua puterea. Iar suma banilor aruncați în vânt pe 19 iunie curent vorbește despre disperarea lor. Atunci când Marina Tauber vorbește despre termenul de „câteva luni”, ea, laolaltă cu stăpânii ei, se așteaptă că în câteva luni tancurile lui Putin vor ajunge la Chișinău. Cred că a venit timpul să tragem concluziile și să tragem niște linii clare de demarcare în societatea noastră – dacă suntem capabili”, a spus Oazu Nantoi.

Fostul deputat Alexandru Slusari consideră că acțiunile procurorilor care instrumentează dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor” sunt efectuate cu oarecare întârziere, în perioada când guvernarea se află într-o situație mult mai complicată. Acest dosar putea fi inițiat încă în perioada când Marina Tauber a fost exclusă din cursa electorală de la Bălți.

Ceea ce se întâmplă azi cu așa-zisul Partid „Șor” este o acțiune foarte întârziată. Acest partid a fost creat în baza banilor furați de la cetățenii Republicii Moldova. Acest partid din start e născut din bani furați, din escrocherii, devalizarea sistemului bancar. Eu am așteptat o intervenție a procuraturii atunci când Marina Tauber a fost eliminată din cursa pentru fotoliul de primar de Bălți, când au fost depistate abateri legate de finanțare. Încă atunci era un motiv serios pentru a porni această procedură. Acum guvernarea e într-o situație mult mai grea”, a menționat Alexandru Slusari.

În pragul unui nou șantaj energetic rus

Și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, anticipează că iarna care vine va fi nespus de grea din punct de vedere al prețurilor la resursele energetice, și pentru a face față acestei situații este necesară o mobilizare atât a instituțiilor statului, cât și a cetățenilor. El a menționat că este greu de imaginat care ar fi viitorul Republicii Moldova în cazul pierderii puterii de către guvernarea PAS.

E extrem de important pentru RM, pentru viitorul acestei țări ca Guvernul să supraviețuiască. Trebuie să analizăm extrem de realist ce putem și ce nu putem face. Este vorba de supraviețuire la toamnă și la iarnă. Problema nu constă în volumul de gaze, gaz va fi, ci în preț. Dacă RM nu va achita toate facturile, există riscul să fie întrerupte livrările”, a spus Kulminski.

Pentru a face față crizei energetice din această iarnă RM ar avea nevoie de resurse financiare de 600 de milioane – 1 miliard de euro. Potrivit expertului, unica soluție e ca diplomația de la Chișinău și întreg Guvernul să lucreze la soluționarea acestei probleme.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE