Maia Sandu s-a întâlnit la Președinție cu trei foști șefi de stat ai RM. „A fost o întâlnire incompletă”

879
0

Șefa statului Maia Sandu s-a întâlnit, miercuri, 27 iulie, la Președinție cu foștii președinți ai Republicii Moldova – Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti, care și-au exprimat susținerea fermă pentru parcursul european al statului. Ex-ii au făcut un schimb de opinii cu președintele în exercițiu despre agenda de reforme a guvernării, inclusiv despre reforma învățământului superior și a sectorului de cercetare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, discuțiile au vizat și alte subiecte importante pentru R. Moldova.

Am discutat despre provocările cu care ne confruntăm, în agricultură, în sectorul energetic, precum și despre provocările cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am vorbit și despre soluțiile pe care le pregătesc autoritățile pentru a susține cetățenii și producătorii locali, în această perioadă grea”, a menționat președinta Maia Sandu.

De asemenea, președinta a spus că, în pofida crizelor prin care trece acum Republica Moldova, statul poate ieși cu bine din ele dacă vom pune în valoare și vom susține cel mai prețios lucru pe care îl avem – oamenii.

Iar statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană ne oferă certitudinea că nu suntem singuri în fața năpastei”, a mai afirmat șefa statului la întrevederea cu cei trei foști președinți ai țării.

La întrevedere nu au participat Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu și Igor Dodon, foști șefi de stat ai Republicii Moldova.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a contactat câțiva analiști politici pentru a afla opinia lor referitor la această întrevedere.

A fost o întâlnire incompletă”

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, comentatorul politic Dionis Cenușă a spus că actuala guvernare este în multiple crize, inclusiv în una de popularitate.

Întâlnirea cu primii trei președinți de țară pare a fi o inițiativă a președinției de a-și repara legitimitatea. Problema este însă că această întâlnire cu foștii președinți este incompletă, deoarece Președintele Sandu nu a vrut să-și invite rivalii politici – pe Dodon și Voronin – inclusiv pentru că primul este investigat pe mai multe capete de acuzare. Realitatea este, însă, că întâlnirea președinților în format 1+3 nu reflectă nici unitate politică și nici nu ajută prea mult pentru repararea legitimității lui Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate. Guvernarea pare să fie într-o pană de idei dacă a recurs la acest pas, iar dividendele politice din aceasta vor fi mai degrabă modeste”, a subliniat Dionis Cenușă.

O întâlnire irelevantă”

Iulian Fruntașu, fost Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, doctor în științe politice, a spus pentru „Gazeta de Chișinău”, că întâlnirea Maiei Sandu cu foștii președinți Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti nu are nicio însemnătate.

Este o întrevedere irelevantă, după cum sunt multe dintre activitățile Președintelui Sandu”, a menționat Iulian Fruntașu.

Foștii președinți ar trebui să fie mult mai implicați în viața politică

Pe de altă parte, analistul politic Laurențiu Pleșca a spus că nu înțelege nemulțumirea unora dintre comentatorii politici din Moldova privind această întâlnire a foștilor președinți ai RM cu actualul președinte Maia Sandu, pentru că întâlniri de acest gen au loc aproape anual, indiferent de cine este președintele țării în momentul respectiv.

Ar trebui să ne aducem aminte că, de bine, de rău, foștii președinți sunt reprezentanți ai poporului. Aceștia se bucură de mai multe privilegii, cum ar fi imunitate diplomatică, automobil, birou personal, asistent personal și pază. Prin urmare, având parte de aceste beneficii și după încheierea mandatului de președinte, ar trebui să fie mult mai implicați în viața politică din R. Moldova. Avem nenumărate exemple unde foștii președinți joacă un rol activ în societate. De exemplu, în România, părerea fostului președinte al României, Traian Băsescu, nu este una neglijată, acesta fiind solicitat constant să comenteze cele mai recente evenimente”, a afirmat Laurențiu Pleșca, pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE