Arhiepiscopul Marchel: „Am să-l răspopesc!”. Preotul din Glodeni, acuzat de tentativă de viol al unui minor, va fi pedepsit „aspru”

1022
0

Preotul din Glodeni, care este cercetat pentru tentativă de viol al unui minor, urmează să fie „pedepsit aspru” de către judecata eparhială. Indiferent dacă vinovăția acestuia va fi sau nu demonstrată în instanță. Despre aceasta a comunicat pentru „Gazeta de Chișinău” ÎPS Marchel, Arhiepiscop de Bălți și Fălești, care a calificat evenimentele de la nordul Moldovei drept o „lovitură mortală” pentru el personal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Pentru mine personal, ca patriarh al acestei eparhii, aceasta este o lovitură mortală. Întotdeauna, am avut poziția mea, poate mai exagerată decât a colegilor mei, la adresa purtătorilor acestui păcat de suflet, pentru care Dumnezeu ne pedepsește cu această secetă și cu altele… și când colo, tocmai în eparhia mea s-a dovedit a fi un…, Doamne iartă-mă, că altfel nu-l pot numi”, a comunicat Arhiepiscopul Marchel.

Imediat ce s-a aflat că preotul D.R. a fost reținut pentru 72 de ore, după ce un copil din comuna unde ținea slujbe, l-a învinuit de tentativă de viol, preotul a fost „oprit de a sluji cele sfinte”. În continuare, judecata eparhială va examina toate circumstanțele și va lua decizia definitivă în privința preotului.

 Judecata eparhială ar putea decide excomunicarea, iar cea mireană a dictat 30 de zile de arest   

Miercuri, 27 iulie, magistrații de la Judecătoria Glodeni au dictat 30 de zile de arest pe numele preotului care a fost reținut pe 24 iulie, după ce un copil din comună s-a plâns că a fost ademenit de preot la el acasă, unde ar fi fost supus  „unor acțiuni violente cu caracter sexual”. Băiatul ar fi reușit să fugă, le-a povestit totul rudelor sale, care au și alertat imediat poliția.

„După înaintarea învinuirii, procurorii au depus în instanța de judecată un demers de aplicare a arestului preventiv pe un termen de 30 zile. În urma examinării demersului, instanța de judecată a dispus plasarea învinuitului în arest preventiv, pe un termen de 30 zile”, a informat Procuratura.

Și dacă judecata mireană îl ține pe preot după gratii, judecata eparhială ar putea decide „răspopirea” sa.

„Acum la eparhie se stochează o avalanșă întreagă de informații, una mai caraghioasă decât alta, una mai strașnică decât alta. Eu tare vreau să cred că toate acestea nu sunt drepte, dar le voi examina cu multă minuțiozitate. Voi convoca judecata eparhială în vederea răspopirii lui. Pentru a-l excomunica din rândul preoților ca pe un nedemn, ca pe un rătăcit. Aștept într-un fel să nu se adeverească, dar oricum, chiar dacă nu se adeveresc cele mai strașnice, oricum va fi pedepsit de judecata noastră  eparhială fără cruțare, pentru că ce a căutat un preot cu niște copii, unde cineva a trebuit să se dezbrace gol?… El deja este vinovat! Nicio cruțare! Eu am să fiu cel care am să inițiez răspopirea lui”, a declarat Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Enoriașilor nu le vine să creadă și sunt șocați de cele întâmplate

Tot satul este într-o stare de șoc. Oamenii nu pot să creadă că cel căruia îi pupau mâna la slujbele de duminică ar fi fost în stare să comită asemenea faptă. „Sunt șocată. N-am cuvinte”, mărturisește primărița localității, Angela Ceban. Potrivit ei, băiatul face parte dintr-o familie bună, care nu se află în evidența asistenței sociale. Mama copilului este plecată peste hotare și el se află în grija tatălui. Acum, băiatul urmează ședințe de consiliere psihologică.

Localnicii cu care am reușit să discutăm ne-au comunicat că, prin comportamentul său, preotul nu le-a dat de bănuit nici pentru o clipă. Același lucru l-au mărturisit și mai-marii Bisericii. „Ca preot, eu l-am diaconit, l-am preoțit. Să zic că a fost absolut eminent și exemplar – nu pot zice, că nu am avut plângeri – tot nu pot zice. Da, a avut încălcări minore – că a întârziat la o înmormântare, că nu a dorit să boteze copilul cu numele pe care și l-au ales părinții, dar de genul acesta nu au fost”, ne-a spus Arhiepiscopul Marchel.

Nici oamenii din sat nu au remarcat ceva suspect. Mulți dintre localnici nu știu cui să creadă – preotului, care pledează nevinovat, sau băiatului minor, care ar fi povestit acasă detalii șocante, pe care un copil, în mod normal, nu ar avea de unde să le știe.

„Dumnezeu e mare și vede totul. Chiar zilele trecute am fost la o înmormântare, parcă era om la locul lui. Îmi pare rău, dar cine știe… De ce trebuia să facă asta? Ce treabă are el cu copiii oamenilor?”, a spus Valeriu Costiucenco, unul dintre localnici.

„Un preot ca toți preoții. Am lucrat la biserică, a fost normal. Nici prin cap să-mi dea așa ceva. Satul ca satul, toți vorbesc care și cum. Unul spune așa, altul – așa. Oamenii legii vor stabili adevărul. Eu nici nu pot să mă gândesc la cazul acesta. Dacă a făcut, să fie pedepsit, dar biserica nu-i vinovată. El, ca preot, deja și-a pierdut încrederea”, a menționat Dinu Vs.

Nina, o altă localnică, zice că vestea a șocat-o. Pe de o parte, preotul „e tare cuminte”, iar pe de alta – „băiatul e din gospodari”. „M-a șocat, că-i cuminte preotul, păcat de dânsul. Ce s-o fi întâmplat?… Și băiatul cuminte, văd că umblă la școală, e din oameni gospodari”, spune doamna Nina.

„Ce fel de părinte e acesta, cum să te mai duci la biserică? Cred că o să-și primească pedeapsa, ar fi de dorit. Clar că nu-ți vine a crede, cum să te gândești că un părinte poate să abuzeze un copil? În sat lumea vorbește că el a mai încercat și la alți copii. Se aud prin sat vorbe”, ne spune o altă localnică, Olesea Lupușoru.

Precizăm că, la 24 iulie, poliția dintr-o localitate din Glodeni a fost alertată precum că preotul din sat ar fi încercat să violeze un băiat minor din aceeași comună. S-ar fi întâmplat după un chef pe malul Prutului, unde s-a consumat și alcool. Părintele ar fi agresat copilul la el acasă după ce l-a ademenit cu mașina. Băiatul ar fi reușit să fugă la rudele sale, care au și alertat oamenii legii. Preotul este cercetat penal. El se află în arest pentru 30 de zile.

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE