A început admiterea la universități

646
0
Sursa foto: Facebook/ FJȘC
Sursa foto: Facebook/ FJȘC

În perioada 25 iulie – 2 august 2022 se desfășoară sesiunea de bază a concursului de admitere la studii superioare de licență și de master, pentru anul de studii 2022-2023.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu responsabilii comisiilor de admitere de la mai multe universități din R. Moldova pentru a afla care sunt ofertele de studii pentru anul 2022-2023.

USM: Tradițional, se preferă dreptul, științele economice, limbile străine

Viorica Gladchi USM
Viorica Gladchi, USM

Așadar, Viorica Gladchi, secretar responsabil la comisia de admitere din cadrul Universității de Stat din Moldova, mi-a spus că anul acesta USM propune aproximativ 60 de programe la studii superioare de licență și 60 de programe la studii superioare de master.

„Pentru anul de studii 2022-2023 oferim 946 de locuri la ciclul I, licență, și peste 900 de locuri la ciclul II, master. Tradițional, se preferă dreptul, științele economice, specialitățile legate de traducere și limbi străine. În fiecare zi avem flux continuu de viitori studenți”, a spus Viorica Gladchi pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cadrul Universității Tehnice a Moldovei sunt disponibile circa 2300 de locuri la ciclurile I și II, licență și master.

UTM: Fluxul de studenți, mai mare cu 20-22% față de anii trecuți

Radu Melnic, UTM
Radu Melnic, UTM

„La noi toate facultățile au câte două-patru programe care sunt în vogă. Nu vă pot spune că viitorii studenți aleg un singur program dintr-o facultate. În total, avem 1649 de locuri pentru ciclul I, licență; 25 de locuri pentru ciclul I, secția frecvență redusă, și 654 de locuri pentru master. Anul acesta fluxul de studenți este mai mare cu aproximativ 20-22% comparativ cu anii trecuți. Avem aceleași programe de studii care au fost și anii precedenți”, a menționat pentru „Gazeta de Chișinău”, Radu Melnic, secretar responsabil comisia de admitere UTM.

Totodată, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău oferă 621 de locuri la buget și contract nelimitat.

Două programe noi la artele plastice

Larisa Sadovei, UPSC
Larisa Sadovei, UPSC

Larisa Sadovei, secretar al comisiei de admitere, UPSC, susține că la ei sunt foarte multe preferințe. „În primul rând, sunt solicitate programele de la pedagogia învățământului primar, limbile străine, psihologie. Avem două programe noi în cadrul artelor plastice: animație și designul jocurilor. Sunt 621 de locuri la buget și contract nelimitat. Fluxul de studenți rămâne constant, dar cu o mică creștere. Avem 62 de programe de licență și 68 la master”, ne-a spus secretarul comisiei de admitere.

ASEM: studii cu diplomă dublă cu universități europene, studii duale, predare în limbi de circulație internațională

În cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) sunt oferite 21 de specialități de licență și 53 de programe de studii de masterat.

„Academia de Studii Economice din Moldova oferă 278 de locuri la ciclul de licență și 195 la cel de masterat. Oferim nenumărate oportunități în baza infrastructurii moderne de învățământ – programe de studii cu diplomă dublă cu universități europene, programe de studii duale cu implicarea celor mai valoroși reprezentanți ai mediului de afaceri din Moldova, predare în limbile de circulație internațională: engleză, franceză și rusă, mobilitate academică în baza parteneriatelor cu peste 20 de universități.

În anul curent de studii, în programul de mobilitate academică sunt incluse: Ludwigshafen University – Germania; Friedrich Schiller University Jena – Germania; Catholic University of Murcia – Spania; Transilvania University of Brasov – România”, precizează rectorul ASEM, Alexandru Stratan.

Rezultatele intermediare vor fi anunțate la 3 august.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE