Timofei Moșneaga a fost primul care a promovat terapia prin artă la Chișinău

2047
0

Cunoscutul medic Timofei Moșneaga credea în puterea artei de a alina, de a mângâia, de a-i ajuta pe oameni, inclusiv pe cei bolnavi, de a potoli nu doar suferințe sufletești, ci și fizice. A promovat, în premieră la Chișinău, terapia prin artă. A folosit cultura drept una dintre armele cu care oamenii din breasla lui au luptat și luptă contra durerii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Timofei Moșneaga ar fi împlinit 90 de ani

În 2022, Timofei Moșneaga ar fi împlinit 90 de ani. Toți cei care l-au cunoscut își amintesc cu admirație și pietate de domnia sa. Iar cei care nu l-au cunoscut sau fac parte din generații mai tinere își dau seama din documente, mărturii, din moștenirea sa profesională că a fost o personalitate de excepție care uimea, în primul rând, prin umanitatea sa, prin aspirația spre frumusețe, generozitate, mărinimie, spre armonia dintre corp și spirit.

O puternică lumină răzbătea din ochii lui, o simțim și azi atunci când îi privim chipul în poze care datează din diferite perioade ale vieții. O expoziție de fotografii în care este prezent ilustrul medic a fost organizată cu prilejul aniversării sale în incinta instituției conduse de Timofei Moșneaga timp de patru decenii – Spitalul Clinic Republican (SCR).

O privire pătrunzătoare, un chip luminos, de neuitat

Inițiatoare și organizatoare a multor evenimente culturale la Spitalul Clinic Republican, medicul Vera Sali pledează cu pasiune pentru prezența artei într-o instituție medicală și pentru păstrarea cu sfințenie a memoriei lui Timofei Moșneaga.

Respect memoriei domniei sale! Timofei Moșneaga a fost un mare Domn, un mare Om, un adevărat aristocrat al științei, o personalitate de prim rang în medicina noastră națională. A fost, cu-adevărat, Medic al poporului, să-i păstrăm amintirea cu pietate”, ne îndeamnă Vera Sali, povestindu-ne că oamenii în halate albe, colegii săi de la SCR, nu doar își îndeplinesc obligațiile profesionale, dar în timpul liber confecționează obiecte de artă, pictează tablouri, desenează, cântă, ascultă muzică, brodează, având costume naționale pe care le poartă cu mândrie de sărbători, de Ziua Portului Popular. Această deschidere spre artă, spre cultură vine, în mare măsură, de la Timofei Moșneaga. 

Cei care l-au cunoscut au doar cuvinte de înaltă apreciere pentru Timofei Moșneaga. „A fost un Om luminos!”, afirmă Veronica Vornicescu. „Medic cu Literă Mare” – astfel îl caracterizează Angela Motruc. „Un om de o modestie rară!”, subliniază Svetlana Hodorogea. „A fost un om de o vastă cultură și de o inteligență strălucită”, susține Mihail Statnâi.

Timofei Moșneaga a aplicat terapia prin artă, la Spitalul Clinic Republican

Criticul de artă Eleonora Sâdnic povestește cu admirație despre ilustrul medic: „Timofei Moșneaga a fost un om foarte pasionat de activitatea lui în calitate de manager al Spitalului Republican și era foarte inventiv. El a aplicat pentru prima dată în tratament Artterapia. Invita artiști plastici (pe Mihail Petric, Valeriu Pușcașu, Mihail Statnâi) să inaugureze la Spitalul Republican expoziții de pictură. Asista personal la vernisaje, fiind însoțit de câțiva medici și de zeci de bolnavi… Am fost și eu invitată la astfel de evenimente, și nu numai o dată: expozițiile se perindau, iar Timofei Moșneaga urmărea reacția pacienților, mai discuta cu ei și se bucura că terapia prin artă avea un efect benefic nu doar asupra stării de spirit, dar și asupra stării fizice a bolnavilor.

În anii 1980-1986, Timofei Moșneaga s-a ocupat de restaurarea spitalului, din inițiativa sa a fost instalată pictura monumentală de la etajul 1. Mai târziu am cunoscut-o pe Simone Cotton, președinte al Asociației France-Moldavie, ea a adus ajutor umanitar pentru Călărași și un camion de medicamente pentru Spitalul Clinic Republican, unde a fost primită cu toată căldura și recunoștința.

Sunt multe de povestit și din toate conchidem că Timofei Moșneaga a fost un om excepțional, a iubit arta și a crezut în capacitatea ei de a vindeca”.

Un nume de primă mărime în medicina națională

Amintim că Timofei Moșneaga s-a născut la 6 martie 1932, în satul Corjova, raionul Dubăsari. În 1950, a absolvit Școala de Felceri din orașul Bender, apoi a studiat la Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC). Fiind doctor în științe medicale, a obținut ulterior și titlul științifico-didactic de conferențiar.

În anul 1960, a acceptat funcția de medic-șef al Spitalului Clinic Republican, fiind îndrumat de rectorul ISMC, Nicolae Testemițanu, care-și căuta un succesor. Timofei Moșneaga a activat în această funcție mai bine de patruzeci de ani, contribuind la dezvoltarea acestei instituții. S-a ocupat de construcția unui nou spital. După multe eforturi, noua clădire a Spitalului Clinic Republican a fost dată în exploatare.

În cadrul SCR, s-au deschis secții specializate pentru pacienții cu maladii somatice și chirurgicale, dotate cu tehnologii de tratament de ultimă oră. În blocul chirurgical au fost deschise secțiile de chirurgie gastrică, vasculară, endoscopică etc. Departamentul de diagnostic medical a fost înzestrat cu utilaj performant.

Calitățile de lider şi talentul organizatoric ale medicului-șef Timofei Moșneaga, dar și omenia lui, au consolidat o echipă formată din circa 2500 de angajați, pe care-i cunoștea personal, pe nume. Avea un spirit deosebit de observație și urmărea cu atenție tot ce era nou în domeniu. Timofei Moșneaga a contribuit la crearea în cadrul SCR a unor condiții adecvate pentru desfășurarea activității didactice, științifice și clinice a 15 catedre ale Institutului de Stat de Medicină din Chișinău.

Între anii 1994-1997, Timofei Moșneaga a fost ministru al Sănătății al Republicii Moldova. În anul 2003, i-a fost acordat titlul de Medic-șef de onoare al Spitalului Clinic Republican.

Prin activitatea sa a lăsat o amprentă adâncă în sistemul de sănătate, educând mai multe generații de medici. A fost un savant remarcabil, a publicat circa 150 de lucrări științifice, inclusiv trei monografii. Timofei Moșneaga s-a stins din viață la 1 iunie 2014.

Să-i fie luminoasă amintirea!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE