Satul Cărbuna, o destinație atractivă în peisajul turistic al Republicii Moldova

904
0

La o distanță de aproximativ 40 de kilometri de municipiul Chișinău descoperim o adevărată perlă a turismului din Republica Moldova. Este vorba despre localitatea Cărbuna – o destinație perfectă pentru cei pasionați de tradiție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Satul Cărbuna se află în raionul Ialoveni și face parte dintr-un proiect de turism eco-cultural, „Semiluna de Bronz”, care întrunește două localități – satul Cărbuna, din raionul Ialoveni, și satul Vâșcăuți, raionul Orhei, cu scopul de a valorifica și dezvolta aceste comunități prin antreprenoriat social.

Puncte de atracție ale Cărbunei

Propun să facem o călătorie prin cele mai deosebite locuri ale satului Cărbuna. Așadar, punctul nostru de start este Castelul Sf. Ilie din zona istorico-culturală și ecologică a Cărbunei.

Construcția este o replică stilizată a unui castel din perioada medievală care – presupun localnicii – ar fi existat în această regiune. De aici se deschid priveliști spectaculoase. Mai cu seamă că fiecare turist, chiar de la intrare, este întâmpinat cu vin sau țuică, vinul „Taurul Negru” fiind cel mai solicitat.

Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” – 14 august – în stil medieval

Aici se desfășoară Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna”. Evenimentul a devenit tradițional pentru gospodinele și gospodarii din localitate. În ajun de festival, toată lumea din sat este în pregătiri. Femeile se întrec la gătitul celor mai gustoase bucate, iar bărbații sunt în proces de pregătire a cailor pentru acest eveniment.

La Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” sunt improvizate „lupte medievale”, iar pentru cei mai tineri vizitatori e organizat și un mic șantier, unde, împreună cu arheologi iscusiți din Republica Moldova, aceștia vor descoperi vestigii prețioase. Anul acesta, festivalul va avea loc la 14 august, atunci când și diaspora revine acasă. Seara festivalului va culmina cu un show de focuri în stil celtic, iar Castelul Sf. Ilie va fi iluminat în culorile tricolorului.

Tradiția strânsului de fân și a spălatului covoarelor în apa de izvor

Satul Cărbuna se poate lăuda și cu oameni gospodari. Pe aceste locuri, tradițiile de altădată, cum ar fi strânsul fânului sau spălatul scoarțelor în apa de izvor, nu sunt date uitării. Pe timp de vară, femeile și bărbații satului se adună la asemenea șezători și participă cu toții la lucrări. Pentru a avea spor la muncă, tinerii și femeile încep a cânta, iar spre amiază la deal sunt aduse merinde: plăcinte, roșii și brânză, dar și apă bună de băut.

Casele rurale din Cărbuna, loc bun de recreere

Satul Cărbuna oferă oportunități de odihnă și recreere, servicii de cazare în locuințe rurale. Pentru cei care optează pentru o călătorie nu tocmai activă este locul perfect pentru o escapadă cu familia sau în cercul prietenilor, colegilor sau pentru o experiență romantică unică, fiind destinația ideală pentru ameliorarea sănătății mintale și îmbunătățirea sistemului imunitar într-un mediu ecologic în sânul naturii.

Scurt istoric

Cultura de Cărbuna face parte din Cultura neolitică Cucuteni-Tripolie. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău are în colecţie podoabe, unelte şi ceramică, vechi de mii de ani, găsite în satul Cărbuna, raionul Ialoveni. Sunt circa 800 de piese, dintre care peste 400 sunt de aramă.

Toate obiectele fac parte din Tezaurul de la Cărbuna şi sunt printre cele mai importante piese arheologice expuse în muzeu. Tezaurul a fost descoperit în anul 1961 de trei elevi din Cărbuna. Piesele găsite datează din mileniul 5, înainte de Hristos. Specialiştii spun că provin din cultura pre-Cucuteni sau etapa timpurie a culturii tripoliene şi prima fază de dezvoltare a faimoasei civilizaţii Cucuteni-Tripolia. Tezaurul de la Cărbuna face parte din patrimoniul cultural mondial ca cel mai vechi aşezământ tripolian din sud-estul Europei.

Vitalie Guțu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE