Nicolae Dabija, comemorat la Centrul Internațional „M. Eminescu”

393
0

La Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău au avut loc pe 17 iulie numeroase manifestări consacrate lui Nicolae Dabija. Scriitorul a plecat dintre noi mult prea devreme, îi simțim acut lipsa. Oamenii adunați la Centrul „Eminescu” l-au comemorat, l-au adus printre noi vorbind despre opera, viața lui, recitându-i poemele, cântându-i versurile, referindu-se la rolul său în istoria noastră recentă. A fost inaugurat și un bust al lui Nicolae Dabija, astfel am avut senzația că i-am revăzut chipul luminos, de neuitat. Autor al bustului este sculptorul Petrică Buhnici, această lucrare a fost realizată cu sprijinul interpretului Paul Surugiu-Fuego. Onoarea de a dezveli bustul i-a revenit lui Ionuț Dobzeu, nepotul lui Nicolae Dabija.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Nicolae Dabija este cu noi. În inimile și prin faptele noastre. Să valorificăm și să promovăm valorile neamului”, subliniază Elena Dabija, directoare a Centrului Academic Internațional „M. Eminescu”. La eveniment au fost prezenți Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Iulian Filip, Aurelian Silvestru, familia regretatului scriitor, mulți prieteni de ai săi, colegi, oameni de cultură, care au venit să-i cinstească amintirea.

Acad. Mihai Cimpoi a remarcat că Nicolae Dabija, așa cum l-a definit exact Grigore Vieru, este o personalitate complexă. Definiția este într-adevăr sugestivă – Nicolae Dabija este o figură emblematică a culturii noastre, a fost și poet, scriitor și om de cultură, traducător, publicist și, bineînțeles, Om al Cetății. 

În cadrul manifestărilor omagiale au fost acordate și premiile Festivalului internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija – Tăcerea răstignită”, organizat de Societatea Culturală APOLLON România și Academia Internațională de Literatură și Artă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT