Întâlnirea cu diaspora la sediul Ambasadei R. Moldova din SUA: păreri pro și contra

810
0
Sursa foto: gov.md

Ambasada Republicii Moldova în SUA a invitat diaspora, pe 19 iulie curent, la o întâlnire cu prim-ministra Natalia Găvrilița și cinci deputați din Parlamentul R. Moldova. Despre aceasta a anunțat deputatul Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook. Diplomatul Iurie Reniță, fost ambasador al R. Moldova în România, a criticat organizarea întrevederii respective, argumentând că „legislația în vigoare interzice organizarea și desfășurarea întâlnirilor reprezentanților partidelor politice în sediile misiunilor noastre diplomatice”. În replică, deputatul Adrian Baluțel, prezent la întrevedere, a scris că delegațiile de oficiali „au un angajament în fața cetățenilor să comunice mai mult și mai deschis, iar întâlnirea respectivă e parte a respectării acestui angajament”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Am rămas perplex și consternat când am citit informația deputatului D. Alaiba despre organizarea unei întrevederi a reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu diaspora din SUA la ambasada noastră din Washington, D.C.”, scrie Iurie Reniță pe FB.

Dispute pe rețelele sociale

Dacă cei de la PAS nu cunosc, atunci ar trebui să-i informeze actualul ministru al Justiției că legislația în vigoare interzice organizarea și desfășurarea întâlnirilor reprezentanților partidelor politice în sediile misiunilor noastre diplomatice. Deoarece ni se spune că e vorba de întâlnirea diasporei cu deputații din parlament, atunci să ne clarificăm, după cum urmează: Natalia Gavriliță – știm cu toții cine este și ce funcție deține în PAS; Artur Mija – secretar general PAS; Petru Frunze – e cumva de la partidul „Șor”, și nu de la PAS?; Ana Calinici și Marina Morozova – sunt cumva de la blocul PSRM/PCRM, și nu de la PAS?; Adrian Baluțel – e cumva și el de la «Șor», și nu de la PAS? De ochii lumii ar fi putut include în delegația parlamentară și reprezentanți de la PSRM (Vasile Bolea), de la PCRM (Oleg Reidman) și de la «Șor» (Reghina Apostolova) – toți fluenți în engleză. În acest caz chiar că aveam o întâlnire cu deputații parlamentului. Dacă își dorea atât de mult PAS-ul să-și prezinte «Raportul anual de activitate» în fața diasporei din SUA, putea să închirieze un spațiu. (…) Din păcate, se adeverește despre ce am avertizat nu o singură dată: PAS-ul deja se identifică cu statul și cu toate instituțiile acestuia?”, a comentat Iurie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, cu o replică la postarea lui Iurie Reniță a venit deputatul PAS, Adrian Baluțel.

Este un fals că vizita este pe linie de partid”

Vizitele în SUA ale doamnei prim-ministru și ale echipei de deputați sunt două evenimente separate și necoordonate. Doamna prim-ministru este în SUA într-o vizită de lucru, deputații suntem parte a programului «Open world» susținut de Congresul SUA (apropo, selectarea participanților în programul acesta o fac organizatorii din SUA, și nu Parlamentul R. Moldova, ca să știți, invitația a fost extinsă și către reprezentanți de la opoziție, dar ei au refuzat participarea). Este un FALS că vizita este pe linie de partid. Este vorba despre două delegații oficiale, a Premierului și a echipei de la Parlament. Este o manipulare să spuneți că e interzisă desfășurarea întâlnirilor în asemenea format la ambasadă. Ambasada oferă suport și asistență tuturor delegațiilor de oficiali, mai mult ca atât, avem un angajament în fața cetățenilor să comunicăm mai mult și mai deschis, iar întâlnirea de astăzi e parte a respectării acestui angajament. Ca regulă, în vizitele de peste hotare ale delegațiilor oficiale, dacă permite agenda, mereu organizăm întâlniri cu diaspora. E o normalitate când parlamentarii și guvernul vin în fața cetățenilor să răspundă pentru acțiunile și promisiunile făcute”, a comentat Adrian Baluțel.

La solicitarea „Gazetei de Chișinău”, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a venit cu un comentariu referitor la declarațiile fostului deputat.

E dreptul democratic al cetățenilor să se întâlnească cu aleșii poporului”

Este bine cunoscut faptul că toate delegațiile oficiale, aflate în misiuni de serviciu peste hotare, beneficiază de asistența misiunilor diplomatice în limitele programului oficial și cu respectarea cadrului normativ în vigoare. Este și cazul întâlnirii de la sediul ambasadei noastre la Washington D.C.. Este dreptul democratic al cetățenilor să se întâlnească cu aleșii poporului, astfel de ocazii fiind extrem de solicitate de conaționalii stabiliți peste hotare”, a declarat Daniel Vodă pentru „Gazeta de Chișinău”.

De asemenea, „Gazeta de Chișinău” a solicitat opinia expertului în domeniul juridic Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Întâlnirile oficialilor e normal să se întâmple cu asistenta ambasadei”

Nu poți face campanie în ambasade. Întâlnirile oficialilor e normal să se întâmple cu asistenta ambasadei. Așa este în toată lumea. Legea nu prevede nimic în acest sens, din câte știu. E o chestiune de respectare a practicilor”, a precizat Vladislav Gribincea.

Potrivit analistului politic Laurențiu Pleșca, „acuzațiile referitoare la amestecul politicului în activitatea instituțiilor statului mi se par trase de păr, având în vedere scopul vizitei deputaților Parlamentului Republicii Moldova, alături de prim-ministrul țării, mai ales că prezența unei astfel de delegații parlamentare este o chestiune firească prin care aleși ai poporului, fie ei și din partidul de guvernământ sau nu, transmit un mesaj de încredere în autoritățile moldovenești”.

Diaspora moldovenească încurajează astfel de întâlniri”

Și alte partide din opoziție ar putea avea nenumărate întâlniri cu ai noștri concetățeni din Vest sau din Est. Oare suntem într-o campanie electorală în care întâlnirile de acest gen sunt mai puțin permise? Aici nu este vorba nici de agitație electorală și nici de nereprezentare a tuturor forțelor Parlamentului, ci de soluționarea problemelor cetățenilor aflați în străinătate, unde de data aceasta partidul de guvernământ a venit cu astfel de inițiativă. Sunt sigur că diaspora moldovenească încurajează ca astfel de întâlniri între cetățeni și instituțiile statului să fie cât mai dese, pentru că unde altundeva ar putea cetățenii noștri să își spună nemulțumirile și să ceară ajutor? Aceasta nu poate fi altceva decât o nouă modalitate prin care statul încearcă să performeze la capitolul comunicare cu cetățenii și este chiar lăudabil”, a explicat expertul.

Conform spuselor sale, „faptul că această întâlnire a fost organizată la ambasada R. Moldova în SUA nu e o problemă, cu atât mai mult cu cât putem economisi datorită infrastructurii ambasadelor, cum ar fi sălile de întâlniri, și nu mai sunt cheltuiți bani din bugetul statului pentru a le închiria”.

De exemplu, în România ca și în majoritatea țărilor civilizate, astfel de întâlniri se află la ordinea zilei și sunt asigurate de Statutul diplomatic și consular al țării. Pentru Moldova avem articolul 4, alineatul e din Legea nr. 761 din 27 decembrie 2001, prin care se stipulează că se asigură acordarea de asistență și protecție cetățenilor R. Moldova, aflați peste hotare, care desigur include și autoritățile centrale”, a menționat Laurențiu Pleșca pentru „Gazeta de Chișinău”.

Menționăm că, în perioada 14-21 iulie 2022, prim-ministra Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde a avut loc o reuniune a liderilor guvernamentali, oamenilor de afaceri și de știință, care au pus în discuție cele mai complexe schimbări cu care se confruntă în prezent omenirea. În cadrul vizitei, Natalia Gavrilița s-a întâlnit, la Washington, cu moldoveni stabiliți în Statele Unite ale Americii. Discuțiile au vizat provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul global actual și consecințele pe care le lasă războiul din Ucraina în domeniile prioritare pentru dezvoltarea țării.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE