Două titluri supreme pentru Moldova la Europenele de lupte

562
0
Foto: Olga Popova și antrenorul Vasili Tatarlî

Delegația Moldovei a adus acasă două medalii de aur și una de bronz de la Campionatele Europene de lupte Under-15, desfășurate în perioada 16-19 curent la Zagreb (Croația). Mai întâi pe covoarele arenei Complexului Sportiv „Dom sportova Hall” a excelat Olga Popova, care a evoluat în categoria de greutate de 46 kg. În partida sa inaugurală la acest turneu ea a dat piept cu finlandeza Jessica Tuominen, pe care a învins-o prin superioritate tehnică (10-0).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Școala din Taraclia

Marșul triumfal al elevei din Taraclia a continuat și în etapele superioare ale întrecerii continentale, ea trecând ca o vijelie, fără să întâlnească pe traseul competițional vreo adversară pe măsura talentului său. Astfel, în sferturi discipola lui Vasili Tatarlî o spulberă pe reprezentanta Turciei, Nil Aktas, încheind conturile încă în prima repriză (10-0), după care surclasă încă o finlandeză, Rita Rantonen, în același stil ce nu cunoaște opoziția, cu un scor cât se poate de categoric (12-2). Nici partida finală nu-i adusese vreo dificultate reprezentantei școlii moldovenești de lupte, ea impunându-se fără drept de apel în fața italiencei Angela Casarola, scor 11-0. Așa se face că Olga Popova a învins în toate partidele prin superioritate tehnică, finalizând luptele până la soneria finală, cu un scor total de 43-2 – un rezultat de-a dreptul fenomenal, care anunță apariția unei noi steluțe pe firmamentul luptelor autohtone.

Școala din Călărași

O evoluție excepțională în capitala Croației a avut și luptătorul nostru de stil liber Cătălin Spînu (cat.62 kg). În calificări, elevul Școlii Sportive Specializate de Rezerve Olimpice din Călărași a trecut fără probleme de armeanul Narek Hovhannisyan, biruind prin superioritate tehnică încă în prima jumătate a meciului (12-1). Apoi discipolul antrenorului emerit Constantin Cobîlean l-a depășit cu un sec 3-0 pe polonezul Gracjan Matyjasek, ca în sferturi să nu-i lase nicio urmă de șansă turcului Mustafa Yildiz: 10-0 în prima repriză.

Meciul din semifinale a pus la încercare caracterul și calitățile volitive ale sportivului moldovean, el duelându-se cu reprezentantul puternicei școli georgiene de lupte, Anri Goguadze. Caucazianul din start a preluat inițiativa, efectuând două procedee aducătoare de puncte: 0-4. Până la pauză Cătălin Spînu reușește să reducă din diferență, relansând suspansul partidei. În repriza a doua, georgianul izbutește să majoreze ecartul, cu aproximativ un minut până la finalul disputei: 2-5. Nu au trecut nici 5 secunde – Goguadze deja se vedea învingător –, că atletul nostru efectuă o aruncare spectaculoasă de patru puncte, preluând conducerea (6-5) și năucindu-și completamente adversarul, care nu s-a mai dezmeticit până la soneria de încheiere a luptei. Iar în finala mare măiestria tehnico-tactică și prevalența pregătirii fizice ale conaționalului nostru au ieșit în evidență într-un mod de-a dreptul izbitor, în timpul primelor 30 de secunde ale partidei el tăvălindu-și rivalul (Artur Kostiuk, Ucraina) la modul direct și câștigând prin superioritate tehnică, scor 10-0.

Școala din Chișinău

Echipa Moldovei și-a mai adjudecat o medalie, prin strădaniile lui Victor Vdovîi (41 kg), elevul Liceului Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău, el urcând pe treapta a treia a podiumului continental de premiere. În prima partidă, sportivul nostru a trecut de atletul din Ucraina, Dmytro Borak (câștig prin tuș în prima repriză), apoi a cedat în fața viitorului campion Jafar Jafarov (Azerbaidjan), care apoi l-a învins, în semifinale, pe un alt compatriot de-al nostru, Ivan Cara. Ulterior, Victor Vdovîi a trecut de recalificările cu Merdijan Xhelili (Macedonia de Nord) și de finala mică cu Ivan Cara.

Astfel, în posesia distincțiilor europene au intrat tineri discipolii educați la diferite școli de luptă din Republica Moldova, demonstrându-se existența unui potențial cu adevărat promițător în diversitatea și bogăția lui. Rămâne doar să sperăm ca măcar în viitor statul să se îngrijească de faptul ca această multilateralitate și polivalență să poată rămâne pe linia de plutire, grijă practic inexistentă în aceste vremuri de indiferență a factorilor decidenți față de sportul național.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE