Mihail Cucul, antrenor de vocație

717
0

Antrenorul de lupte greco-romane, Mihail Cucul, a educat o pleiadă de sportivi cu care se mândrește o țară întreagă. Este mentorul mai multor atleți cu renume ce ne reprezintă cu demnitate plaiul pe arena internațională. A fost profesorul, acum fiind și antrenorul lui Victor Ciobanu, care anul trecut a devenit primul campion mondial de stil greco-roman din Republica Moldova. Pe 5 iulie Mihail Cucul a împlinit 58 de ani, prilej minunat de a face o trecere în revistă a excepționalelor rezultate obținute de discipolii reputatului tehnician, dar și a traseului lui profesional.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Multiplu campion național

Mihail Cucul s-a născut în data de 5 iulie 1964 la Butor, Grigoriopol. De mic copil este pasionat de lupte, cărora li se consacră cu trup și suflet. Devine multiplu campion național la stilul greco-roman. După absolvirea facultății, la vârsta de 22 de ani, hotărăște să se dedice în exclusivitate activității de antrenorat, muncind la Şcoala nr.9 din Chișinău. În 1989 se angajează la Școala Internat Republicană cu Profil Sportiv din Chișinău (astăzi LRPS). Din 1992 discipolii săi evoluează la competiții internaționale, la categoriile de vârstă cadeți și juniori. Prima lui mare reușită în calitate de tehnician vine în anul 1996, când discipolul său Sergiu Spătaru câştigă Campionatul European Under-18. Succesele obținute de Mihail Cucul îi aduc în 2005 binemeritatul titlu de Antrenor Emerit al Republicii Moldova.

Fenomenul numit Victor Ciobanu

Însă cele mai răsunătoare rezultate le obține cu discipolul său Victor Ciobanu. Astfel, ucenicul lui Mihail Cucul ocupă în anul 2009 locul 3 la Campionatul European rezervat cadeţilor, iar în 2012 câștigă medalia de bronz la Europenele pentru juniori. Succesele vin ca pe bandă rulantă, sutele de ore istovitoare de antrenamente și pregătirea tehnico-tactică începând să dea roadele scontate. În 2013 el cucerește medalia de argint la Universiada de vară din Kazan, iar în 2014 își adjudecă prima distincţie internațională printre seniori, devenind vicecampion european. În 2018 Victor intră în posesia medaliei de argint la Campionatul Mondial, ca în următorul an să devină campion continental. De asemenea, s-a calificat în mod spectaculos la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a învins în două lupte, clasându-se pe un prestigios loc 5.

Însă cununa tuturor acestor izbânzi desigur că o constituie adjudecarea „Centurii” mondiale în anul 2021 – o realizare de-a dreptul inedită, nemaiîntâlnită în istoria luptelor greco-romane din Republica Moldova. Iar pe final de competiție, Federația Internațională de profil l-a apreciat pe V. Ciobanu „drept unul dintre cei mai rapizi și dinamici luptători ai contemporaneității”, caracterizând prestația sa din finală ca una fără cusur. Iată ce ne spune renumitul antrenor despre adjudecarea de Victor Ciobanu a titlului mondial suprem la Campionatul desfășurat la la Oslo (Norvegia): „Victor mi-a pus nervii la grea încercare, fiind condus în debutul tuturor partidelor disputate de el. Însă el a dat dovadă de un caracter cu adevărat bărbătesc, făcând ca o țară întreagă se se mândrească de faptul că are un astfel de campion!”

La rândul său, Victor Ciobanu ne dezvăluie câte ceva din felul de a fi al managerului: „Este un om de o bunătate proverbială, însă poate fi și extrem de dur, de exigent, când e vorba despre antrenamente și disciplină. După atâția ani de colaborare, ne înțelegem doar dintr-o privire. Pot spune că este ca un al doilea tată pentru mine; am parcurs împreună mai mult de 10 ani plini de momente de bucurie, dar și de suferințe de pe urma insuccesului – de, așa este viața unu sportiv de performanță. Domnul antrenor știe să mă inspire în vederea obținerii unor rezultate mari, planurile sale m-au ghidat spre acele victorii, de care astăzi sunt mândru. Își face meseria cu multă dragoste și pasiune. Iar în clipele grele de încercare, de fiecare dată rămân uimit de răbdarea lui nemărginită.”

O pleiadă de viitor

Mihail Cucul are și alți ucenici de certă valoare: Alexandrin Guţu la ai lui 20 de ani este campion mondial (2018) și european (2019) la cadeți, campion olimpic de tineret (Buenos Aires, 2018), recent învrednicindu-se de titlul continental în categoria de vârstă Under-20 (fapt despre care am relatat în numărul de 1 iulie curent al Gazetei de Chișinău). De asemenea, Daniel Cataraga este campion european U-23 (în 2015) și dublu campion mondial la tineret (2017 și 2018), medaliat cu bronzul continental (2018) și cu argintul mondial (2016) la seniori; Alexandru Biciu este vicecampion european și mondial U-23 (2018); Donior Islamov a cucerit distincția de bronz la Europenele de seniori (2018); Leonid Moroz este medaliat cu bronz la Europenele de cadeți (2018).

În activitatea de antrenorat chiar trebuie să te sacrifici, fiindcă este un proces foarte anevoios. Este un drum lung de la pregătirea cadeților până la rezultatele remarcabile dobândite la vârsta senioratului. Trebuie să depeni cu grijă acel fir de aur, numit talent, dat de Dumnezeu elevului tău, să treci împreună cu discipolul prin sita etapelor de pregătire în sala de antrenament și prin grila calificărilor la tot felul de competiții”, a menționat protagonistul acestor rânduri.

A fost nevoie de multă trudă și răbdare ca să pregătească trecerea atleților – de care se ocupa ca de copiii lui proprii – de la juniorat la seniori. A perseverat mult, în cadrul echipei de antrenori a Liceului și a celei de la Centrul de Pregătire a Loturilor Naționale, ca să asigure acele rezultate de excepție, aducătoare de faimă și glorie pentru țară. Ca o recunoaștere a realizărilor obținute, lui Mihail Cucul i-a fost acordat tocmai de trei ori titlul de Cel mai bun antrenor al anului, în versiunea Asociației Presei Sportive din R. Moldova, precum și a Ministerului Educației și Cercetării.

În 2018 Mihail Cucul este decorat cu Ordinul de Onoare, iar în 2020 i-a fost decernat Premiul Național în domeniul sportului. Iar visul lui suprem, care de abia își așteaptă împlinirea, este cucerirea unei medalii olimpice, un vis realizarea căruia – și o spunem fără nicio exagerare – îl așteaptă o națiune întreagă. Vă dorim succes și să ne trăiți, maestre!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE