DECLARAȚIE/ Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” își exprimă dezacordul ferm în legătură cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida prin absorbție de către universități, a  institutelor de cercetare

605
0

 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” își exprimă dezacordul ferm în legătură cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida prin absorbție de către universități, a  institutelor de cercetare (organizațiile de drept public din domeniile cercetării și inovării), funcția de fondator ale cărora este exercitată de MEC (H G nr.146/2021).

Reforma enunțată nu este bazată pe o evaluare obiectivă a sistemului de cercetare, pe identificarea vectorilor de schimbare și pe stabilirea unui parcurs clar, coerent și științific de optimizare. Lipsește cu desăvârșire un mecanism bine documentat, care să țină cont de structura, specificul și prioritățile institutelor de cercetare și să asigure finalități pozitive pentru educație, știință și societate.   

Prevederea MEC precum că procesul de absorbție a institutelor de către universități va spori numărul de studenți și va îmbunătăți procesul educațional nu este susținut de argumente. Or, numărul studenților este în continuă descreștere din cauza situației demografice, a sărăciei din R. Moldova și datorită beneficiilor oferite de universitățile din afară. Această reformă nu rezolvă un posibil clivaj între cercetare și instruire, întrucât o bună parte din cercetători sunt și cadre didactice la universități, iar produsul științific al institutului este un bun oferit inclusiv universităților.

Lipsirea institutelor de statut de persoană juridică vulnerabilizează grav cercetarea, făcând-o dependentă de interesele universității absorbante. Restructurarea sistemului de cercetare în funcție de interesele universității riscă să fie incompatibilă cu strategia de dezvoltare a institutelor, ale căror direcții de cercetare depășesc obiective de natură didactică. Este  pusă în grav pericol întreaga tradiție academică, potențialul științific performant, colaborările internaționale actuale ale institutelor și capacitatea accesării de noi proiecte.

La fel ca și alte institute academice, IFR „B.P.-Hasdeu” a suportat de-a lungul anilor multiple reorganizări și a fost în pericolul de-a fi lichidat. În pofida pericolelor de natură politică la care a fost expus, a subfinanțării și sărăciei, cercetătorii științifici și-au continuat munca cu abnegație, Institutul construindu-și un nume prestigios în comunitatea academică internațională. Pe lângă edițiile academice, monografiile, dicționarele, atlasele lingvistice, manualele pentru învățământul preuniversitar și universitar și alte rezultate care au contribuit substanțial la dezvoltarea științei și culturii naționale, Institutul a fost și este un far spiritual, care a susținut și promovat cu fervoare dreptul la limba română, la adevărul științific, a pregătit opinia publică în spiritul valorilor democratice.  Intenția de lichidare a unui institut, care a promovat și protejat patrimoniul nostru spiritual și a avut acțiuni concrete față de tot ce subminează identitatea națională, limba română și adevărul științific este un act antinațional și antistatal.

Reforma de lichidare (fuziune prin absorbție) a instituțiilor de cercetare este un afront fără precedent adus științei de către factorul politic – fapt care va rămâne în istorie ca un dezastru național.

  

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE