În acest an, admiterea în învățământul profesional tehnic va începe la 18 iulie

658
0

Guvernul a aprobat azi, 6 iulie 2022, planurile de admitere cu finanțare bugetară și cu taxă de studii în învățământul profesional tehnic. Instruirea la programe de formare profesională tehnică se asigură în cadrul a 91 de instituții: 13 centre de excelență, inclusiv o  instituție privată; 36 de colegii, dintre care 6 instituții private și 42 de școli profesionale. În Republica Moldova, în învățământul profesional tehnic secundar își fac studiile circa 15 mii de elevi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Comanda de stat pentru învățământul profesional tehnic secundar prevede admiterea a 8267 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 1193 pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământ dual, cu 264 de locuri mai mult față de anul 2021.

În același timp, planul de admitere pe bază de contract, cu achitarea taxei de studii, în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundare publice și private include 562 de locuri.

Comanda de stat pentru învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar prevede admiterea a 3940 de persoane cu finanțare bugetară, dintre care 187 pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământ dual, cu 21 de locuri mai mult față de anul 2021.

Planul de admitere pe bază de contract, cu achitarea taxei de studii, în instituțiile de învățământ publice și private include 7431 de  locuri.

Aprobarea comenzii de stat are drept scop asigurarea formării profesionale cu cadre calificate, în corespundere cu necesitățile pieței muncii.

În anul de studii 2021-2022, în învățământul profesional tehnic secundar au fost înmatriculați cca 7100 elevi, înregistrând o ușoară descreștere (cu 2,7%) față de anul de studii precedent, iar în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar au fost înmatriculați cca 9300 elevi, înregistrând o ușoară creștere față de anul de studii precedent (cu 6,9 %).

Norma bănească pentru asigurarea prânzului elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic va fi majorată cu 20%

Tot azi, cabinetul de miniștri a aprobat în ședință majorarea cu 20% a normei bănești pentru asigurarea prânzului elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar pentru anul 2022.

Astfel, mijloacele financiare alocate de Executiv pentru alimentația unui elev vor crește de la 12 la 14,40 lei pe zi, începând de la 1 septembrie 2022.

Elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar sunt asigurați cu prânz gratuit pe perioada studiilor, cu excepția vacanțelor de iarnă şi vară, practicii de producție, precum și în zilele de odihnă şi sărbătoare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT