Ucraina îşi va stabili priorităţile pentru reconstrucție la un summit cu circa 40 de state donatoare

552
0

Guvernul Ucrainei urmează să îşi prezinte luni, în premieră, priorităţile pentru reconstrucţia ţării după războiul cu Rusia, la o reuniune cu reprezentanţii a circa 40 de state donatoare, în oraşul elveţian Lugano, transmite Agerpres, cu referire la dpa.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La dialog vor participa şi diferite organizaţii internaţionale şi instituţii financiare şi se aşteaptă un acord privind atribuirea activităţilor viitoare.

Pentru finanţarea reconstrucţiei infrastructurii ucrainene distruse vor fi necesare sute de miliarde de euro, arată dpa.

O declaraţie la finalul conferinţei va consemna cele mai importante principii ale proiectului.

Printre cei care vor fi prezenţi la Lugano se numără vicepremierul Ucrainei, Denis Şmihal, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li se va adresa participanţilor prin videoconferinţă, de la Kiev.

„Ucraina este o ţară uriaşă, au fost multe distrugeri (…) planificarea şi coordonarea reconstrucţiei trebuie să înceapă cât mai curând”, a declarat agenţiei dpa şeful departamentului extern al Băncii Europene de Investiţii (EIB), Markus Berndt.

Ucraina are nevoie de ajutor urgent pentru asigurarea serviciilor de bază, cum ar fi alimentarea cu apă potabilă, canalizarea, eliminarea deșeurilor, energia şi accesul la internet, în vederea stabilizării macroeconomice, a explicat el.

„Avem nevoie de investiţii, altfel economia se va prăbuşi complet şi vom rămâne fără cel mai important pilon pentru reconstrucţie”, a mai spus oficialul EIB.

Desigur, o alimentare cu apă poate fi distrusă din nou pe timp de război. Dar dacă nu ne asigurăm că oraşele pot funcţiona din nou şi oamenii pot trăi în ele, costurile pe termen lung vor fi mult mai ridicate decât dacă finanţăm de două ori o alimentare cu apă”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE