Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane la o zi după semnarea unui memorandum ce deschide accesul acestor două ţări nordice la NATO

458
0
Sursa foto: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_197251.htm?selectedLocale=en

Turcia va cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane ce aparţin mişcărilor PKK şi FETO, pe care Ankara le consideră teroriste, a anunţat miercuri ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, la o zi după semnarea unui memorandum între cele trei state prin care se deschide accesul acestor două ţări nordice la NATO, informează AFP, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În cadrul noului acord, vom cere Finlandei extrădarea a şase membri ai PKK şi a şase membri ai FETO, şi Suediei să extrădeze zece membri ai FETO şi 11 ai PKK”, a declarat ministrul, potrivit media locale.

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este plasat pe lista organizaţiilor teroriste de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

FETO este acronimul mişcării fondate de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA şi considerat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan ca instigatorul tentativei de puci din iulie 2016.

Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marţi seară, a anunţat în faţa presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite AFP.

„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, posibilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei, va face Alianţa „mai puternică şi mai sigură”, a reacţionat marţi seară premierul britanic Boris Johnson. Este o „ştire fantastică pentru începutul summitului NATO”, a spus el pe Twitter. „Aderarea Suediei şi a Finlandei va face ca alianţa noastră magnifică să fie mai puternică şi mai sigură”, a continuat el.

Turcia nu a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO, a asigurat marţi un înalt oficial de la Casa Albă. Acordul la care s-a ajuns privind extinderea alianţei militare va da „un impuls puternic” unităţii occidentale, a apreciat acest înalt oficial american, sub protecţia anonimatului.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut „cooperare deplină” din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii marţi la Madrid, în marja summit-ului. „Turcia a obţinut ceea ce a vrut”, a spus preşedinţia turcă în declaraţia sa. Acordul a fost semnat marţi seara în faţa camerelor de filmat de şefii diplomaţiilor din cele trei ţări.

Cele două ţări candidate se angajează să „coopereze deplin cu Turcia în lupta” împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara şi de aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă, precum şi împotriva mişcărilor afiliate acesteia, se precizează în acest text. Finlanda şi Suedia se angajează, de asemenea, să „dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale”. În mod similar, Finlanda şi Suedia au convenit să nu „impună restricţii sau embargouri asupra industriilor de apărare”, a continuat preşedinţia turcă.

Preşedinţia turcă afirmă în continuare că cele două ţări nordice vor lua „măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali” de pe teritoriile lor şi pentru „interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi”.

Totodată, salută faptul că mişcarea predicatorului Fetullah Gülen, cu sediul în SUA, şi pe care preşedintele Erdogan o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizaţie teroristă, la fel ca PKK sau YPG. Consideră, de asemenea, că acesta este „un pas foarte important în dimensiunea internaţională a luptei Turciei” împotriva terorismului.

Premierul suedez Magdalena Andersson a salutat decizia, afirmând că acordul Ankarei pentru aderare Suediei şi Finlandei la NATO va consolida Alianţa Nord-Atlantică. „Angajamentul pentru aderarea deplină la NATO este, desigur, important pentru Suedia şi Finlanda, dar este şi un pas foarte important pentru NATO, deoarece ţările noastre vor fi furnizori de securitate în cadrul NATO”, a declarat Andersson într-un interviu acordat AFP, notează agerpres.ro.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE