Transnistria a început recrutările în armata rusă. Ce a răspuns Biroul politici de reintegrare „Gazetei de Chișinău”

1938
0
Imagine simbol

Așa-numitele autorități din regiunea separatistă au început recrutarea în armata rusă. Cel puțin aceasta afirmă președintele Asociației Forța Fermierilor (AFF), Alexandr Slusari, publicând un mesaj care circulă în zona separatistă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Patrioții Republicii Moldova din Transnistria m-au rugat să public acest anunț, care circulă deschis în regiune, inclusiv prin canale de telegram:

«Se invită la Serviciul Militar prin contract în Forțele Armate ale Federației Ruse tineri de 19-40 de ani, care dețin cetățenia rusă, fără cazier, care au minim studii tehnico-profesionale, până la 27 de ani, sau deținătorii de livret militar al Federației Ruse. Au prioritate tinerii de 27-40 de ani, chiar cu studii medii, salariu – 30 000 de mii de ruble rusești, asigurare cu îmbrăcăminte, pachet social complet, rație alimentară și cazare.

După încheierea primului contract, deveniți membru al sistemului de economii și credit ipotecar al Forțelor Armate ale Federației Ruse, primind lunar suplimentar 25 000 de ruble rusești. Alegerea vă aparține! Restul informațiilor le puteți obține la interviu, vă puteți înscrie la el sunând la _________» , scrie în postarea lui Alexandr Slusari.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat comentariul Biroului politici de reintegrare.

Menționăm că pe linia de competență a Biroului nu dispunem de notificări comunicate/date veridice în acest sens și, totodată, vom sesiza autoritățile naționale competente în vederea verificării informațiilor respective și dispunerii măsurilor legale ce se impun a fi întreprinse”, a declarat serviciul de presă al Biroului politici de reintegrare pentru „Gazeta de Chișinău”.

Totodată, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia fostului reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, care consideră că înrolarea în armata rusă pe teritoriul Transnistriei este ilegală.

Situația se agravează prin faptul că cei înrolați urmează să fie înarmați”

Federația Rusă a mai racolat posesori de pașapoarte ale FR în armata sa. Actualii recrutați se vor deosebi de predecesorii lor doar prin faptul că nu vor merge la trupele de menținere a păcii, care activează în baza unui acord internațional, dar în trupele FR, lucru absolut ilegal, odată ce staționarea Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) în Moldova nu este legalizată. În linii mari, Comisia Unificată de Control (CUC) ar trebui să inițieze examinarea cazului de formare a trupelor armate ilegale pe teritoriul în care sunt responsabile trupele mixte de menținere a păcii.

Situația se agravează prin faptul că cei înrolați urmează să fie înarmați. Proveniența armelor nu e cunoscută de CUC. În cazul în care partea rusă va refuza să prezinte informațiile respective, delegația Republicii Moldova ar trebui să boicoteze activitatea CUC și a trupelor de menținere a păcii. Nu putem exclude că între recruți vor fi și locuitori din teritoriile controlate de Chișinău. Ei ar putea participa la confruntări armate cu forțele militare ale Republicii Moldova, aprofundând ilegalitatea celor comise”, a declarat Ion Leahu pentru „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE