Peisajul, un gen de artă mereu actual

1135
0
Eudochia Zavtur. Ograda părinților

Bucurie pură ne oferă expoziția de peisaje inaugurată recent la Muzeul Național de Artă al R. Moldova (MNAM). Vizitarea acestei expoziții echivalează cu o călătorie într-o zonă unde natura încă nu și-a pierdut din prospețime, nu a fost poluată, agresată, pustiită, arătându-și frumusețea printr-o diversitate spectaculoasă de priveliști, văzute de artiști în realitate sau îmbogățite cu elemente preluate din imaginație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Tudor Zbârnea. Peisaj

Expoziția are genericul „Peisajul între realitate și imaginație” și include 35 de lucrări reprezentative semnate de valoroși artiști plastici din Republica Moldova: Mihail Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Eleonora Romanescu, Mihail Petric, Igor Vieru, Ion Jumati, Ada Zevin, Elena Bontea, Eudochia Zavtur, Dmitri Peicev, Tudor Zbârnea, Gheorghe Oprea, Valerie Pușcaș, Sergiu Fusu, Constantin Pascaru, Pavel Cornogolub, Ilie Cojocaru, Vladimir Palamarciuc, Mihai Mireanu, Timotei Bătrânu, Victor Hristov, Vasile Moșanu, Sergiu Galben, Vasile Nașcu, Ghenadie Jalbă, Dumitru Bolboceanu, Sergiu Cuciuc, Ion Chitoroagă, Ludmila Țonceva, Mihai Jomir, Ana Baranovici, Alexei Vasiliev, Alexandr Grigorașenco, Tudor Golenco.

Eleonora Romanescu. Dealuri

Expoziția tematică „Peisajul între realitate și imaginație” însuflețește un ideal armonios de Țară și tendința de a poetiza motivele vieții. Simboluri stilizate, precum lucrarea „Stâna” lui Ghenadie Jalbă, „Valea adâncă” de Valentina Rusu-Ciobanu, răspândesc culori pe pânzele artiștilor și transmit uimire, frumusețe și o percepție onirică a peisajului. Eleonora Romanescu reconstituie vederile panoramice ale peisajului rural, de toamnă, cu un colorit bogat și intens ce accentuează contrastele. „Drumul spre codru” îl conduce pe Mihail Petric la activizarea culorii, dar el rămâne atent la realitatea materială și gradațiile spațiale. Între sacru și profan se situează peisajul lui Tudor Zbârnea, din care zvâcnesc lumini vii de galben, iar casele, asemenea unui vis, adaugă elemente spirituale culorilor teriene ce transmit un dor viu de origini, de rădăcini”, se arată în comunicatul MNAM.

Este importat să ne cunoaștem cultura și pe cei care au contribuit la crearea patrimoniului național”, subliniază organizatorii vernisajului.

Expoziția va fi deschisă până la 31 iulie 2022.

Mihail Petric. Drumul spre codru

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE