Fermieri vor protesta din nou dacă guvernarea nu le va satisface revendicările

598
0

Asociația Forța Fermierilor anunță că, în cazul în care Guvernul R. Moldova nu le va îndeplini cele patru revendicări anunțate la începutul săptămânii, vor ieși din nou la protest cu tehnica. Aceștia susțin că nu au stabilit un termen, dar așteaptă ca guvernarea să-și onoreze obligațiile promise față de agricultori.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Marți, 21 iunie, mai mulți agricultori din diferite raioane ale R. Moldova au ieșit la protest. Fermierii și-au scos tehnica pe străzile din raioanele Rezina, Căușeni, Ungheni și Fălești. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea față de scumpirile la principalele produse petroliere, fertilizanți și condițiile de export.

Noi știm că sunt multe probleme în RM, războiul din Ucraina, scumpirea la toate, mai ales la principalele produse petroliere, dar, după cum înțelegem, în acest an roada nu va fi atât de bună și prețurile vor fi mici, noi nu o să putem acoperi cheltuielile, nici măcar la zero nu vom ieși. Vrem să fim auziți de cei de la guvernare”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău”, Mihail Bobicov, fermier din raionul Căușeni.

Luni, 20 iunie, reprezentanții asociației de fermieri și agricultori au avut o întrevedere cu premierul Natalia Gavrilița și cu deputatul PAS, Vladimir Bolea, cărora le-au înmânat o serie de revendicări:

a) restituirea către fermieri (cu excepția agro holdingurilor) a accizelor în sumele depline la toată motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;

b) compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele șase luni;

c) neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru;

d) deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grâu de la fermierii autohtoni.

Accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%

După întrevederea cu fermierii, luni, 20 iunie, Guvernul a anunțat că accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%.

Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.

În pofida deciziilor Guvernului, marți, 21 iunie, mai mulți fermieri au ieșit la protest, menționând că manifestația lor nu are culoare politică.

Pe noi, agricultorii, nu ne interesează culoarea politică, noi am manifestat și în 2020 cu o altă guvernare. Avem o situație fără precedent la prețurile pentru carburanți, piesele de schimb, îngrășăminte, avem practic prețuri triple. Și mai avem și secetă anul acesta. Ne întrebăm cum o să supraviețuim”, a declarat marți, 21 iunie, în cadrul protestului, Sergiu Ștefanco, agricultor din satul Ucrainca, raionul Căușeni.

Noi proteste în cazul neîndeplinirii celor patru revendicări

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că, în cazul în care Guvernul nu se va ține de cuvânt, fermierii vor ieși din nou cu tehnica în stradă.

Noi nu am stabilit un termen exact, dar așteptăm promptitudine din partea autorităților, mai ales că în cadrul întâlnirii cu premierul și domnul Bolea ni s-a comunicat că suntem corecți, că revindicările legate de acciză sunt ok, la fel și cu reluarea exportului.

Noi vrem ca toate acestea să se înfăptuiască, de vorbe ne-am săturat. A fost declarația că se compensează 100% acciza la motorină pentru fermierii mici și mijlocii, vrem să se materializeze într-un act normativ. Dacă nu vor fi îndeplinite revendicările, vom ieși din nou la protest cu tehnica în mișcare”, punctează Slusari.

Agricultorii sunt dispuși în continuare pentru dialog cu autoritățile/ factorii de decizie și așteaptă ca persoanele respective să vină în teritoriu pentru a discuta cu producătorii agricoli”, se arată într-o declarație a Asociației Forța Fermierilor.

Federația Fermierilor: Guvernul nu are capacități suficiente pentru a oferi suportul necesar

Directorul executiv al Federației Fermierilor, Vasile Mârzenco, a declarat că în situația complicată în care ne aflăm Guvernul nu are capacități suficiente pentru a oferi suportul necesar.

Situația este într-adevăr complicată în domeniul agricol, dar noi am analizat și am luat în considerare și contextul general al crizelor care au urmat una după alta. Nu din acțiunile nechibzuite ale Guvernului țării noastre, dar în contextul general al crizei pandemice, crizei energetice, războiului… De aceea am considerat că participarea noastră la acest protest va fi fără efect. Înțelegem că Guvernul nu are capacități suficiente pentru a acorda suportul necesar de care avem nevoie”, a menționat Mârzenco pentru Radio Chișinău.

Miercuri, 22 iunie, la ședința Guvernului, premierul Natalia Gavrilița a solicitat ministrului agriculturii și industriei alimentare, Viorel Gherciu, să vină săptămâna viitoare cu o strategie de securitate alimentară. Gavrilița a menționat că au fost operate rectificări la buget și trebuie să fie foarte clar cum și unde sunt redirecționate resursele suplimentare, inclusiv în condițiile în care s-a decis să se compenseze 100% acciza la motorină pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Toate aceste lucruri care sunt în strategie trebuie finalizate, iar documentul să fie consultat cu toată lumea ca să existe o predictibilitate, să nu existe anxietate în sector. Toată lumea înțelege că ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiului din Ucraina, în special a problemelor de logistică”, a notat Natalia Gavrilița.

La rândul său, ministrul Viorel Gherciu a precizat că la începutul săptămânii viitoare va fi gata draft-ul pentru consultare internă, iar la sfârșitul săptămânii acesta va fi prezentat publicului larg.

Amintim că, la începutul primăverii, Asociația Forța Fermierilor a cerut guvernării elaborarea de urgență a unui program de susținere a fermierilor, în contextul prețurilor exagerate la motorină și fertilizanți.

Carolina CHIRILESCU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE