Adolescenții și tinerii din Republica Moldova vor avea mai mare acces la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă

643
0

Adolescenții și tinerii se pot bucura de acces mai mare la serviciile gratuite de sănătate sexuală și reproductivă în cadrul Youth Klinic Moldova, rețea formată din 41 de centre municipale și raionale create special pentru categoria de vârstă 10-24 de ani și adaptate la necesitățile tinerei generații, scrie într-un comunicat al YK Neovita.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Creșterea accesului la asemenea servicii se datorează și suportului oferit de UNFPA Moldova (Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă).

Totodată, rețeaua de centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic Moldova a primit seturi noi de medicamente și consumabile pentru tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală, prevenirea sarcinii în adolescență, precum și pentru îngrijirea post-viol. Un număr de peste 10.000 de adolescenți și tineri din Republica Moldova, inclusiv din rândul refugiaților din Ucraina, vor putea beneficia de servicii și informații care vor contribui la sporirea gradului de servicii gratuite de consiliere psihologică, testare HIV, contraceptive, precum și îngrijire în caz de viol sau abuz.

 Reprezentanta rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada: „Nevoile și riscurile pentru sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților se intensifică în vremuri de criză și sunt adesea trecute cu vederea. Mai ales fetele adolescente care fug de conflictul armat și caută protecție se confruntă cu riscuri sporite de abuz sexual și violență în bază de gen. UNFPA apreciază parteneriatul cu Youth Klinic Moldova care va ajuta adolescenții și tinerii ucraineni și moldoveni să evite comportamentele de risc și să rămână în siguranță pe timp de criză.”

De la începutul războiului în Ucraina, specialiștii rețelei Youth Klinic Moldova, cu sprijinul UNFPA, au oferit unui număr de peste 3.500 de adolescenți și tineri refugiați ajutor psiho-emoțional și informații de suport în domeniile sănătății mintale și sănătății sexual-reproductive.

Totodată, cele 41 de centre-membre ale rețelei Youth Klinic Moldova au livrat peste 2.000 de truse cu produse de igienă menstruală și îngrijire personală pentru femeile și fetele ucrainene în timpul vizitelor la centrele de cazare temporară amenajate pentru refugiații din Ucraina, scrie în același comunicat.

 Șefa Centrului de resurse la nivel național „Neovita”, centru care a dezvoltat și extins rețeaua Youth Klinic Moldova, Galina Leșco: „Apreciem suportul UNFPA pentru Youth Klinic datorită căruia reușim să extindem accesul tinerilor și adolescenților la servicii de calitate în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Seturile de medicamente și consumabile pe care le-am primit ne vor ajuta să oferim servicii complexe pentru asigurarea sănătății tinerei generații”.

Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor NEOVITA a fost creat la 30 mai 2002 de către Asociaţia „Sănătate pentru tineri” cu suportul UNICEF Moldova, în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Râșcani și Primăria municipiului Chișinău. Dezvoltarea continuă a centrului a fost posibilă datorită sprijinului Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), UNFPA Moldova, Fundației ERIKS – Suedia, scrie în același comunicat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE