Oficiali din UE, reticenți față de acordarea statutului de candidat Moldovei

697
0

Oficiali din UE, reticenți față de acordarea statutului de candidat Moldovei

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Oficialii din unele guverne ale UE – în special al Danemarcei și Portugaliei – și-au exprimat „reticența puternică” față de acordarea statutului de candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Aceștia argumentează că, dacă Ucraina nu ar fi în război, scrie politico.eu, nu ar îndeplini nici pe departe criteriile pentru a începe discuțiile de aderare. Republica Moldova, sugerează ei, ar fi și mai în urmă în pregătirile necesare. Comisia Europeană urmează să recomande vineri statutul de candidat oficial pentru Ucraina și pentru Moldova.

Ungaria susține statutul de candidat la UE pentru Republica Moldova

Premierul ungar Viktor Orban a salutat planul guvernului Republicii Moldova de a obţine statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, într-o convorbire telefonică avută joi cu omologul său moldovean, Natalia Gavriliţa, informează MTI. Ungaria va sprijini integrarea Moldovei în UE pe tot parcursul procesului de aderare, a spus şeful guvernului ungar, potrivit şefului biroului său de presă, Bertalan Havasi. Cei doi premieri au vorbit şi despre situaţia din Ucraina, inclusiv despre criza refugiaţilor.

Ucraina acuză Rusia că foloseşte Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale

Companiile şi persoanele din Rusia recurg la entităţi din Georgia pentru a ocoli sancţiunile occidentale, a afirmat miercuri un grup de parlamentari ucraineni, care a îndemnat Statele Unite să ia măsuri în privinţa acestor acuzaţii, transmite Reuters. „Ei (ruşii) folosesc foarte mult acum… băncile georgiene, sistemul financiar georgian, companiile georgiene şi aşa mai departe”, a spus negociatorul-şef ucrainean David Arahamia reporterilor la un eveniment organizat de German Marshall Fund.

Slovacia donează Ucrainei elicoptere Mi-17 şi rachete Grad

Slovacia a donat Ucrainei cinci elicoptere militare din seria Mi şi mii de rachete Grad, de concepţie sovietică, a anunţat joi ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, potrivit Reuters. „Mă bucur să confirm că mii de rachete slovace Grad de 122 mm şi cinci elicoptere din seria Mi au fost donate în siguranţă forţelor armate ucrainene”, a scris Nad, după o întâlnire a miniştrilor apărării din NATO şi din ţări aliate la Bruxelles. Acestea au fost deja înlocuite în cadrul forţelor armate slovace de elicoptere UH-60M Black Hawk de producţie americană.

Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei, în vizită la Kiev

Liderii Germaniei, Franţei şi Italiei vizitează Kievul pentru a-și exprima sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aceasta luptă să reziste unui atac necruţător din partea Rusiei, transmite Reuters. Organizarea vizitei cancelarului german Olaf Scholz, a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a prim-ministrului italian Mario Draghi a durat câteva săptămâni, cei trei lideri urmărind să depăşească criticile aduse de Ucraina cu privire la răspunsul lor la războiul declanşat de Rusia. Vizita, care nu a fost anunţată din motive de securitate, are loc cu o zi înainte ca executivul UE să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE