La AȘM a fost lansată „Marea Enciclopedie a Evreilor Basarabeni” semnată de Denis Roșca

1057
0
Ralph Steinman, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină (2011)

Astăzi, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, a avut loc lansarea cărții semnate de Denis Roșca, „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”, apărută în anul 2021 la editura „Deep knowledge Group” (sponsorizată de Dmitry Kaminskiy).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În prezentarea făcută de autor, acesta a subliniat că Enciclopedia este „o bază de date” despre oameni care consideră Basarabia patria lor. Denis Roșca a selectat pentru o trecere în revistă câteva nume de descendenți notorii ai evreilor basarabeni („nici 3%”, a precizat autorul), împrăștiați prin lume – din Australia până în America de Nord, America de Sud, Noua Zeelandă, tot continentul european, continentul asiatic etc.

A vorbit mai întâi despre câțiva laureați ai Premiului Nobel intrați în Enciclopedia redactată de el – Saul Perlmutter (bunicul său a emigrat din Florești), Premiul Nobel pentru Fizică (2011), membru titular al Academiei Naționale de Științe a SUA, membru titular al Academiei de Arte și Științe, SUA; Randy Schekman (bunicii, originari din Lipcani), Premiul Nobel pentru Medicină (2013); Ralph Steinman, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină (2011); Serge Haroche, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (2012).

De asemenea, Denis Roșca s-a referit la o galerie întreagă de savanți și oameni de afaceri de mare succes, cum ar fi: ilustrul genetician Serghei Gershenzon (Chișinău); Boris Ephrussi; astronomul Vera Rubin (1928-2016); Richard Greenblatt, prezentat ca „fondator al Comunității de Hakeri”; Stiven Pinker, fost ministru al Energiei din Chile; Jimena Bronfman, descendenta unei dinastii influente din Chile; Michael Postan, unul dintre fondatorii Istoriei Economice; Leah Rosovsky (cu rădăcini în Telenești), fost vicepreședinte al Universității din Harvard; Jeremi J. Stone (Râșcani), fost președinte al Federației Savanților Americani (1970-2000); Nathaniel Kleitman (1895-1999), părintele Somnologiei Mondiale; Dennis Gaitsgory, profesor la Harvard, membru al Academiei Naționale de Științe din SUA; Zhanna Golodryga (Căușeni), Top 50 cele mai influente femei din lume din domeniul Petrolului și Gazelor; Robert Frimtzis (Bălți), Manager Apollo Mission Simulator; Mauricio Tolmasquim, președinte al Oficiului de Cercetare a Energiei din Brazilia, fost ministru al Energiei din Brazilia; Jared Diamond, biolog; Jacques Brotchi, președinte al Senatului belgian, președinte al Federației Mondiale a Societăților de Neurochirurgie; Regina Barzilay (din Chișinău), cercetătoare în domeniul Inteligenței Artificiale; Robert Badinter, fost președinte al Curții Constituționale din Franța, Andrea Grobocopatel (străbunicii din Chișinău), descendenta unei dinastii foarte influente din Argentina; David Jeffen, magnat, filantrop american; Boris Katz (Chișinău), creatorul limbajului de comunicare START, devenit SIRI la Iphone; Sandra Annenberg, cea mai bună jurnalistă din Brazilia (2012, 2016, 2017, 2018); Gregorio Werthein, președinte al Comitetului Național olimpic din Argentina; Meer Gurfinkel (născut la Edineț), membru de onoare al Academiei de Științe din Brazilia.

Serge Haroche, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (2012)
David Jeffen, magnat, filantrop american

 

Regina Barzilay (din Chișinău), cercetătoare în domeniul Inteligenței Artificiale;

 

Randy Schekman (bunicii, originari din Lipcani), Premiul Nobel pentru Medicină (2013)
Richard Greenblatt, prezentat ca „fondator al Comunității de Hakeri”

La lansare au participat Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Svetlana Cojocaru, vicepreședinte al AȘM (moderator al evenimentului). Pe marginea cărții s-au pronunțat Lucia Argint și Vadim Moldovan.

 

Evenimentul poate fi urmărit pe https://www.youtube.com/watch?v=uQyTcNYRZn4&feature=youtu.be

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE