Mielul cel fioros care amenință tancul cel blând

1013
0

Săptămâna trecută s-a făcut auzită o amenințare de la Tiraspol. Ditamai ministrul de externe, așa-zisul, cum s-ar zice, s-a răstit spre Chișinău să nu care cumva să îndrăznească să se înarmeze. În situația în care zona separatistă înarmată până în dinți, care se supune direct țarului Putin, ar afla că Republica Moldova și-a completat arsenalul militar măcar cu o praștie oferită de NATO, s-ar putea isca un „conflict imprevizibil”. „Situația stabilă de astăzi”, zice acesta, chiar foarte stabilă, am adăuga noi, s-ar putea imediat transforma într-un „conflict”. Din cele de care ne-a mai fost dat să vedem acum treizeci de ani, probabil. Ba poate, judecând după ceea ce vedem că se întâmplă de mai bine de trei luni în Ucraina, în ceva și mai al dracului… din buncăr.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ceea ce rușii numesc conflict sau, mai nou, „operațiune specială” a fost și este, oriunde se bagă aceștia, război adevărat, război în toată legea. Suntem, de fapt, amenințați cu un nou război după ce au trecut trei decenii de pace fragilă, de incertitudine și instabilitate. Dacă, Doamne ferește, acesta ar avea loc, de toate ar fi învinuită R. Moldova, iar argumente pentru a demonstra vinovăția ei, a tuturor celor care vor să-și apere libertatea, propaganda rusească ar găsi cu duiumul.

Partenerii occidentali ai Chișinăului încearcă să-l înarmeze militar și tehnic. Până acum nu a fost făcută publică cooperarea din această sferă militară și nu este dezvăluit ce fel de echipament va fi livrat Republicii Moldova. Dar, fără îndoiala, va fi o armă. O armă care poate fi împotriva Transnistriei”, a declarat separatistul indignat la o televiziune, fiind citat de „Pravda”.

La declarația făcută nu ne rămâne decât să venim cu un sfat. Despre ce fel de armă ar putea livra NATO Republicii Moldova, dacă aceasta ar putea fi totuși o armă, despre data, cu exactitate, a aducerii acesteia pe plaiul nostru mioritic Moscova, prin intermediul Tiraspolului, ar putea afla întrebându-l pe Dodon.

Dacă vă mai amintiți, însuși țarul Putin, luându-l în zeflemea pe fostul președinte de stat și președinte socialist, actualul nostru „arestat la domiciliu”, le sugera ziariștilor să-l întrebe orice pe Dodon. „Sprosite u Dodona!”, adică întrebați-l pe Dodon, spunea râzând dictatorul căruia nu-i displăceau deloc temenelele lipsite de demnitate ale celui care ne reprezenta pe toți în deplasările sale deplasate.

Dacă nici Dodon, care este și în prezent foarte informat, nu va găsi un răspuns la întrebarea care îi frământă atât de mult pe cei care de mai multe veacuri ne doresc numai binele, atunci se va căuta și se va găsi, cu multă ușurință, un alt pretext pentru a ne amenința pacea și liniștea. Deocamdată, această situație tragicomică ne amuză doar, amintindu-ne de fabulele cu lupi speriați de moarte de vreo oiță rătăcită prin hățișurile pădurii, uneori și ale istoriei.

Și în cazul nostru, lupului care nu se mai satură de sânge proaspăt au început să-i tremure colții de frica mielului blând care, cică, îl amenință. Prin gura ipochimenului de la Tiraspol ne vorbește Rusia „ingenuă” care niciodată nu este vinovată de nimic.

Ea nu atacă pe nimeni. Pur și simplu „se apără”, adică își apără teritoriile, oriunde s-ar afla acestea, după ce „au fost eliberate”. „Apărarea” se întâmplă mai ales când cineva care a gustat măcar puțin din aerul libertății dorește să se apere. Acesta este un act sfidător, plin de nerușinare și trebuie curmat fără întârziere. Nimeni nu are dreptul nici să clipească atunci când armata rusă „pacificatoare” stă cu tancurile pregătite și vrea din nou să te elibereze.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE