Medalie de aur pentru Denis Vieru la Grand Slam Tbilisi

735
0

Judocanul Denis Vieru (26 de ani) și-a adjudecat într-un stil cu adevărat impresionant trofeul principal al Grand Slamului de la Tbilisi, în limitele categoriei de până la 66 kg. Competițiile din capitala Georgiei s-au desfășurat în perioada 3-5 iunie curent, întrunind 278 de concurenți (173 de bărbați și 105 femei) din 36 de țări de pe patru continente. Conaționalul nostru a evoluat din postura de lider mondial, confirmându-și cu strălucire statutul și oferind publicului spectator mostre de măiestrie tehnică, forță și caracter.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pregătire tehnico-tactică de excepție

Nici de această dată n-au lipsit partidele spectaculoase, cu o varietate impresionantă de tehnici și procedee în execuția discipolului școlii moldovenești de judo, așa cum ne-am obișnuit să vedem pe parcursul a câțiva ani buni. El a intrat în concurs începând din runda a doua, unde s-a confruntat cu tânărul, dar titratul sportiv din Kârgâzstan, Kubanychbek Aibek Uulu (21 de ani), în 2021 medaliat cu bronz la Campionatul Asiei și Oceaniei, campion și vicecampion continental la Under-21, în 2018 și respectiv 2019.

De remarcat că kârgâzul a trecut în acest an din categoria de 60 în cea de 66 de kilograme, fiind dornic de afirmare și de noi realizări. Ambii rivali au un stil asemănător de luptă, deschis spre improvizare și decizii capabile să surprindă oponentul prin inedit. Din startul meciului, Denis combină eficient procedeele și schimbă frecvent direcția de atac, derutându-și astfel adversarul. Până la urmă timpul regulamentar (patru minute) s-a încheiat nedecis, judocanii continuând lupta în Golden Score (până la primul procedeu aducător de puncte sau până la descalificare). Până la urmă, atletului nostru, care este antrenat de selecționerul Valeriu Duminică, îi reuși un procedeu victorios, de o dificultate sporită: aruncare peste umăr, din genunchi prin răsucire, cu prize concomitente la ambele mâneci ale adversarului (seoi-nage).

În următoarea etapă, cea a sferturilor de finală, Denis Vieru a avut de înfruntat rezistența unui judoka din Tadjikistan, Shahboz Saidaburorov (22 de ani), care la ediția de anul trecut a turneului s-a clasat pe locul 3. Ca și oponentul precedent al chișinăuianului, atletul din Asia a trecut recent în categoria de 66 kg din cea inferioară. Și de această dată compatriotul nostru și-a demonstrat abilitățile excepționale ce țin de lupta pentru priză (kumi-kata) și de tehnici de confruntare la sol (ne-waza).

După două minute și jumătate de tatonări, Denis efectuează într-o manieră spectaculoasă procedeul său îndrăgit tai otoshi (răsturnarea corpului adversarului printr-o piedică și aruncare laterală din picioare, cu priză la un braț), însă sportivul din Tadjikistan reușește să evite pericolul, răsucindu-se în ultimul moment pe burtă, la „aterizare”. Spre meritul asiaticului, el a căutat insistent victoria, încercând permanent să se instaleze la cârma ostilităților de pe tatami. Totuși elanul lui ofensiv nu a dat roade, pentru că se avânta pe alocuri orbește în atac, iar Vieru se apăra bine, ținându-l în încordare și nepermițându-i să realizeze nestingherit nici măcar o execuție tehnică. Iar cu un minut înainte de soneria finală, tadjikul comite o eroare și este descalificat, pentru efectuarea unui procedeu interzis (în încercarea de a-și arunca peste umăr adversarul s-a sprijinit în cap de tatami, cu riscul să-și frângă gâtul).

Semifinală aducătoare de aur

În semifinale judocanul nostru a dat piept cu campionul Japoniei (patria judo-ului), Ryoma Tanaka (20 de ani). Deși foarte tânăr, acesta din urmă are în palmares câteva titluri de prestigiu (este câștigător la Grand Slam Paris 2021, iar în acest an a fost medaliat cu bronz la același turneu), precum și victorii asupra unor sportivi redutabili și cu experiență, adevărate somități ale judo-ului (spre exemplu, în repetate rânduri l-a învins pe campionul de anul trecut al continentului american, brazilianul Willian Lima, în 2019 campion mondial printre juniori).

Reamintim că, anul trecut, Vieru l-a învins pe Tanaka în semifinalele Grand Slamului de la Baku, printr-un procedeu de waza-ari, reușind o secerare la gambă din exterior. Și la turneul de la Tbilisi sportivul din Chișinău a întreprins mai multe tentative de a-și surprinde rivalul prin secerare, cu ulterioară aruncare. Fiind pățit, japonezul a dat dovadă de precauție, evitând cu abilitate capcanele întinse de sportivul nostru. Asta însă doar până la o vreme…

În timpul suplimentar al partidei, atletul din Țara Soarelui Răsare se activiză, ceea ce vorbește despre pregătirea lui fizică excelentă. În minutul 2 de Golden Score, el a făcut o încercare hotărâtă de a se impune, efectuând o aruncare extrem de periculoasă din genunchi (seoi-nage). Procedeul a rămas însă nepunctat, căci Denis a reușit, într-o manieră de neimaginat – de o agilitate ieșită din comun – să evite „aterizarea” pe spate. Pomenindu-se la sol, Ryoma Tanaka a pierdut pentru o clipă concentrarea, fiind pe dată taxat: sportivul nostru, aidoma unei anaconde, luă în clește cu picioarele grumazul oponentului, executându-l printr-un procedeu numit strangulare în triunghi (sangaku jime). Zbaterile disperate ale japonezului cu scopul de a evada din strânsoare nu au dat roade, Denis obținând astfel o victorie feerică, prin ippon!

Până la urmă, această izbândă se dovedi a fi una de aur, deoarece georgianul Ghiorghi Tutașvili, rivalul atletului nostru din finală, a declarat forfait (neprezentare la meci), fiindcă și-a accidentat puternic nasul în lupta cu spaniolul Martin Gaitero, pe care a reușit s-o încheie victorios tocmai după 8.30 minute de timp adăugat. Mai mult, el a găsit rezerve interioare să mai câștige partida din semifinale împotriva reputatului său conațional, vicecampionul olimpic Vaja Margvelașvili.

Reamintim că, în perioada septembrie 2021 – iunie 2022, Denis Vieru a avut un parcurs sportiv de-a dreptul senzațional, cucerind cinci medalii de aur la competiții internaționale de mare prestigiu (patru turnee de Grand Slam și un Grand Prix), precum și „bronzul” la Campionatele Europene de la Sofia 2022.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE