În Duma de Stat a Federației Ruse a fost depus un proiect de lege privind interzicerea mitingurilor pe întreg teritoriul țării

514
0

Trei membri ai Consiliului Federației și nouă deputați din Duma de Stat au depus în Parlament un proiect de lege prin care solicită introducerea mai multor amendamente la Legea cu privire la mitinguri, amendamente care limitează dreptul cetățenilor de a organiza acțiuni de protest, informează Radio Svoboda.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Documentul prevede interzicerea oricăror manifestații în apropierea sediilor organelor puterii de stat și a obiectivelor de infrastructură, în universități și spitale, în biserici și în locurile de pelerinaj, și în alte locuri dacă interdicția „este motivată de factori istorici, culturali sau «alte particularități obiective ale subiectului Federației Ruse»”.

Proiectul de lege interzice de asemenea „agenților străini” să organizeze orice fel de acțiuni de protest. Nu se dă nicio lămurire din ce cauză a fost înăsprită atât de mult legea. În nota explicativă se spune doar că deputații urmăresc „să perfecționeze modul de reglementare a statutului de agent străin”, prevăzându-se de asemenea o serie de restricții pentru persoanele și organizațiile cu acest statut.

În perioada pandemiei, autoritățile ruse au respins toate cererile de organizare a acțiunilor de protest, motivând refuzul prin starea de carantină din țară. Participanții și organizatorii protestelor din ianuarie 2021 în sprijinul lui Alexei Navalnîi au fost condamnați la diferite termene de detenție, pentru încălcarea normelor impuse de carantină. Deși starea de carantină a fost ridicată, lista motivelor pentru interzicerea manifestațiilor de protest cuprinsă în noul document a fost mult lărgită, comunică postul de Radio Svoboda, citat de „Gazeta de Chișinău”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT