Cum am putea securiza programele naționale de contabilitate?

816
0
Svetlana Mihaila, doctor conferențiar în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei

Securitatea cibernetică reprezintă un risc major în domeniul afacerilor, de aceea este important să cunoaștem proveniența și siguranța programelor utilizate. Dacă ne referim anume la sfera contabilității, unul dintre cele mai populare softuri folosite de către contabilii din Republica Moldova este 1C. Acest program este creat de o companie din Rusia și, deși aparent este unul sigur, prin intermediul acestuia ar putea avea loc scurgerea de informații, spun specialiștii din domeniu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Solicitată de reporterul „Gazetei de Chișinău”, Svetlana Mihaila, doctor conferențiar în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, ne-a oferit mai multe informații despre programele de contabilitate și siguranța acestora, în special despre 1C.

Raportând progresele tehnologice și informatice la nivel național, se poate conchide că principalele programe de contabilitate aplicate de către entitățile locale sunt 1C, Elemento, Universal Accounting și altele. Totuși, programul 1C rămâne omniprezent pe piața programelor de contabilitate, fiind destinat evidenței contabile a diverselor entități: mici, mijlocii și mari, cu posibilitatea extinderii activității mai multor utilizatori.

Astfel de programe ca 1C facilitează considerabil munca profesioniștilor întrucât sunt aplicabile în activități legate de circulația mărfurilor la depozite și în punctele comerciale, a materialelor, în imobile, construcții, reparație și uzură, circulația mijloacelor bănești și altele. În funcție de particularitățile organizațional-tehnologice și necesitățile informațional-decizionale, companiile specializate în implementarea soluțiilor automatizate propun varii pachete 1C, de exemplu: 1C:Contabilitate la preț de 6000 de lei, care realizează automatizarea evidenței contabile și pregătirea dărilor de seama obligatorii, 1C:Gestiune comerț la preț de 8400 de lei, cu scopul soluționării sarcinilor privind evidența de gestiune și operativă, analizei și planificării, 1C:Comerț cu amănuntul la preț de 6000 de lei, care asigură înregistrarea operațiunilor cu mărfurile și 1C:Gestiune companie la preț de 7500 de lei, care oferă un spectru larg de instrumente în vederea administrării și eficientizării activității.

În ceea ce privește plasarea de date, programul de contabilitate 1C asigură utilizatorii că datele sunt stocate într-un format sigur, sub controlul unui server de baze de date puternic”, a menționat profesoara.

Cât privește siguranța programelor respective, Svetlana Mihaila spune că, deși aparent riscuri nu există, scurgerea de informații ar putea avea loc.

Entitățile din Republica Moldova care utilizează 1C nu au relații directe cu cei din Rusia, dar companiile din Republica Moldova care deservesc aceste softuri (dealer) fac update și înnoiesc periodic programele în Rusia (ulterior fac update si la clienți). Relația companiilor din Republica Moldova care deservesc și vând programele 1C (dealer) este relativ strânsă cu cei din Federația Rusă. Aceste entități le procură și achită franciza și alte costuri pentru acestea, ulterior deservind clienții din Republica Moldova. Deci ar putea să transmită unele informații către Rusia (la cerere, eventual) sau fără să știe acestea, ar putea fi în softurile luate de acolo (și adaptate aici) incorporate niște fișiere care ar transmite automat informație încolo. Care este realitatea, este greu de pronunțat. Cred că o companie cu o astfel de activitate ar putea da un răspuns mai exact, deși nu cred că cineva o să o facă”, ne-a explicat experta.

Pe de altă parte, Sorina, contabilă din Chișinău, spune că licența programului 1C este achiziționată din Rusia, precum și multe alte programe legate de evidența detaliată a contabilității.

Respectiv, odată ce se vor impune anumite sancțiuni față de Rusia, companiile locale nu vor putea face actualizarea bazelor, dar și alte acțiuni”, a spus Sorina, pentru „Gazeta de Chișinău”.

Referitor la siguranța programelor 1C, s-a pronunțat și o altă contabilă care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Circa 90% dintre companiile din Republica Moldova utilizează programe de contabilitate de origine rusească. Astfel, când o companie apelează la un programator (deseori angajat al unei companii specializate în deservirea 1C), i se propune o variantă licențiată. Licența se înregistrează pe site-ul rusesc și este legată de numele companiei, administrator și datele respective. Din experiența mea de contabilă: softul 1C este ușor de piratat. Cunosc mai multe cazuri când hackerii au cerut mii de euro ca să returneze baza de date”, a mărturisit contabila pentru „Gazeta de Chișinău”.

În acest context, având în vedere că securitatea cibernetică reprezintă un risc major pentru afaceri, este necesară adoptarea unei orientări care să integreze aspectele de securitate în procesul decizional al entității. „Drept urmare, pe lângă digitalizarea proceselor din interior, entitățile, în speță managementul superior, trebuie să întreprindă și măsuri de protecție a datelor, cum ar fi: auditul sistemelor informaționale, politici de notificare a securității și altele”, a precizat Svetlana Mihaila, doctor conferențiar.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE