„Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a permis unor străini înarmați să facă regulă la frontiera de stat a Moldovei. Astfel, 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi sub controlul polițiștilor străini”, scrie instituția media „Комсомольская правда”. Această știre conține informații false. În realitate, este vorba de 80 de polițiști din cadrul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră (Frontex), care au fost trimiși la granițele Republicii Moldova pentru a ajuta autoritățile locale să facă față valului masiv de refugiați ucraineni.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDeputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi, trage un semnal de alarmă: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței Parlamentului, unde Guvernul PAS a prezentat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova, scrie în știrea publicată de „Комсомольская правда”.
„Potrivit informațiilor prezentate de Dvs., acțiunile operative se pot desfășura la o distanță de 30 km de zona de frontieră, ceea ce înseamnă că aproape 40% din teritoriul R. Moldova va fi acoperit de aceste acțiuni operative, persoane străine înarmate, care nu pot fi cercetate penal în țara noastră, care pot face orice pe teritoriul nostru. Cum se leagă asta cu statutul de neutralitate al R. Moldova?”, a întrebat Nesterovschi.
NARAȚIUNI care dezinformează: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați.
Prezența polițiștilor Frontex pe teritoriul Republicii Moldova încalcă principiul neutralității statului.
CONTEXT: Pe 2 iunie curent, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat modificări legislative pentru reglementarea șederii în Republica Moldova a reprezentanților Frontex pe perioada operațiunilor comune.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, modificările legislative vor facilita efectuarea acțiunilor comune pe teritoriul țării de către reprezentanții Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în vederea asigurării securității frontierei de stat, în special pe sectorul moldo-ucrainean. Ajustarea cadrului legal va permite utilizarea de către reprezentanții Frontex a armelor de serviciu, a mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice pentru autoapărare legitimă și apărarea legitimă a membrilor echipelor.
80 de polițiști Frontex au fost trimiși la granițele Republicii Moldova în primele zile ale invaziei rusești în Ucraina, 24 februarie, pentru a ajuta autoritățile moldovene să facă față valului masiv de refugiați ucraineni, colaborarea având loc în baza unui aranjament din 2008. Acordul nou a fost semnat pe 17 martie 2022.
Acest acord a permis agenției Frontex să sprijine Republica Moldova în gestionarea frontierelor, prin trimiterea de echipe care pot sprijini autoritățile din Moldova în îndeplinirea unor sarcini precum înregistrările și verificările la frontieră, un comunicat al Consiliului Europei.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:
1. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt prezenți 80 de polițiști Frontex, care își exercită obligațiile la frontieră și ajută la gestionarea fluxului de refugiați. Serghei Diaconu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, a spus Europei Libere că statutul diplomatic pentru angajații Frontex în țările în care aceștia activează este o practică obișnuită cu scopul protejării lor de abuzuri. Armele sunt folosite în orice misiune de acest tip, inclusiv de polițiști moldoveni, când sunt invitați ei într-o operațiune în țări străine. „Există doar două căi: fie statul gazdă îi dotează cu toate mijloacele de protecție și apărare, fie persoanele care vin în misiune își aduc propriul echipament. Pentru noi a fost mult mai simplu, mai ieftin și mai calitativ ca ei să-și aducă echipamentul, pentru că noi nu-l avem”, a menționat Diaconu.
2. Cât privește încălcarea neutralității Republicii Moldova, Serghei Diaconu a explicat următoarele: „Neutralitatea poate fi afectată dacă am primi asistență militară, dar asistența Frontex este de natură civilă și nu afectează relațiile noastre cu statele aflate în conflict”, a declarat Diaconu Europei Libere.
Totodată, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia lui Dumitru Mînzărari, expert asociat al Diviziei Europa de Est și Eurasia a Institutului German de Afaceri Internaționale și Securitate.
„Nu e vorba de pierderea suveranității, ci de consolidarea ei”
„Există câteva aspecte relevante subiectului discutat. Primul este că atât guvernarea cât și opoziția interpretează greșit și/sau manipulativ principiul neutralității. Neutralitatea este doar un instrument – o cale către scop și nu un scop în sine. Scopul neutralității este de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Însă acest instrument a demonstrat că nu e potrivit scopului, pentru că nici pentru o clipă nu a fost în stare să ne protejeze. Este o stare artificială pe care nici o forța politică nu are curajul să o redreseze, să o repare. Chiar prezența forțelor militare ruse în Transnistria neagă neutralitatea Moldovei – nu am fost niciodată și nu suntem neutri de facto. PSRM înțelege acest lucru bine și manipulează conceptul pentru a ne subordona Federației Ruse. Partidul de guvernare manipulează neutralitatea pentru a evita decizii importante pentru stat, dar pe care nu au curajul și viziunea să le facă. Deci, cazul Frontex nu afectează neutralitatea, deoarece Moldova nu o are; în special nu o are de când Rusia a atacat Ucraina. În condițiile în care Moldova ar fi respectat condițiile neutralității, proiectul de lege cu privire la Frontex la fel nu ar fi afectat neutralitatea statului. Motive și explicații sunt mai multe. Simplu, Uniunea Europeană este o structură interstatală non-militară, parte a căreia Moldova dorește să devină. Dacă am depus deja cererea de aderare, putem privi cazul cu Frontex ca un pas de implementare a procesului de aderare. Frontex vine în calitate de instrument de asistență pentru guvernare, care este limitat restricțiilor legale naționale. Deci, nu e vorba de pierderea suveranității, ci de consolidarea ei, cu asistenta unui partener de nădejde, care nu are intenții agresive la adresa Moldovei”, a declarat Dumitru Mînzărari, pentru „Gazeta de Chișinău”.
PUBLICAȚIE / MEDIA:
„Комсомольская правда”.
DATA PUBLICĂRII:
02/06/2022
AMPLIFICARE:
Aif.md, Socialistii.md, Telegraph.md,
AFILIERE POLITICĂ:
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova
NARAȚIUNE CHEIE: 40% din teritoriul Republicii Moldova va fi controlat de către polițiști străini și înarmați.
Prezența polițiștilor Frontex pe teritoriul Republicii Moldova încalcă principiul neutralității statului.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE