VIDEO/Un provocator din UTA Găgăuză instigă la război

823
0
Sursa foto: https://www.facebook.com/photo/?fbid=1874406162701979&set=a.145420032267276

Un redactor al publicației „Gagauznews” a fost documentat joi, 9 iunie, pentru propagarea războiului și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase. Potrivit informațiilor publicate pe canalul de Telegram al „Gagauznews”, este vorba despre jurnalistul Nikolai Kostîrkin.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și angajații Serviciului de Informații și Securitate au efectuat percheziții la domiciliul jurnalistului, unde au identificat și ridicat mai multe obiecte de probă.

Astfel, s-a constatat că bănuitul, în condițiile stării de urgență instituită în contextul războiului din Ucraina, prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei, a căror utilizare este interzisă legal pe teritoriul Republicii Moldova, plasând sistematic informații și discursuri publice ce incită la ură și război, scrie într-un comunicat al Procuraturii.

Prima opțiune, ai noștri vor veni. Iar când vor veni, vor spune: «Ce moldoveni c…ăcioși! Nici nu vă puteți apăra ideile! Dacă sunteți atât de pro-ruși, de ce nu v-ați apărat poziția în niciun fel și în fața nimănui? Ce vă băgați acum cu pâine și sare? Cui trebuiți așa?».

Al doilea moment, fac lucrurile astea nu pur și simplu, le voi difuza pe canalele de Telegram și în mass-media. Am să ațâț spiritele ca să se știe în Rusia. Astfel voi contribui și eu, după cum îndrăznesc să sper, ca în cercurile înalte ale conducerii din Rusia să înceapă, cu încetul, să fie date jos anumite capete și să fie puse în loc altele, ca această operațiune specială să fie realizată eficient”, spune Nikolai Kostîrkin într-o discuție telefonică, făcută publică de procurori.

După percheziții, jurnalistul a fost condus la sediul PCCOCS pentru audieri.

În continuare, procurorii își propun să efectueze acțiuni necesare, cităm, „pentru stabilirea întregului cerc de făptuitori, care răspândesc sistematic în public prin diverse mijloace de informare, rețele de socializare, canale de comunicare informații tendențioase și inventate, caracterizate ca fiind instigatoare la război, cu scopul creării în rândul populației Republicii Moldova a unui climat afectiv favorabil unui conflict armat, inclusiv cu scopul generării unor disensiuni în rândul populației”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE