E deficit sau goană după profit? Agricultorii avertizează că este amenințată securitatea alimentară a țării

728
0

Securitatea alimentară a țării este în real pericol. Despre aceasta avertizează fermierii, care, cu doar câteva săptămâni înainte de recoltare, se pomenesc că nu au de unde procura motorină angro. Agricultorii cer autorităților să intervină „în regim de urgență” și consideră că deficitul a fost „creat artificial” de monopoliști, care urmăresc un singur scop – „creșterea profiturilor”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Considerăm că asistăm la un acord de cartel între importatorii mari de carburanți care, sub paravanul consecințelor războiului din Ucraina, creează un deficit artificial al motorinei pe piața angro”, consideră fermierii.

Potrivit președintelui Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, deficitul de motorină este inventat și, de facto, motorina se importă, se depozitează, după care se revinde firmelor afiliate, care o comercializează la un preț peste plafonul stabilit și, uneori, cu încasarea plăților în numerar. Mai mult, agricultorii „sunt puși la rând” și primesc conturi de plată pentru motorină, care ar urma să fie livrată în câteva săptămâni la un preț de peste 31 de lei per litru.

Din punctul nostru de vedere, în mare parte, sub paravanul războiului, băieții șmecheri de la companiile petroliere s-au gândit să facă un fel de panică și un fel de deficit, condiții în care este mai ușor să faci mai mulți bani. Chiar dacă spun că nu au motorină, vând doar la pompă, iar piața angro este practic paralizată în prezent. În ajunul secerișului, acest lucru reprezintă un mare pericol pentru securitatea alimentară a țării”, a declarat Slusari pentru „Gazeta de Chișinău”.

În acest context, Asociația cere convocarea de urgență a Comisiei pentru Situații Excepționale și solicită acesteia să interzică companiilor petroliere în perioada recoltării să efectueze revânzarea motorinei angro, cu excepția agricultorilor, transportatorilor și operatorilor de pe piața produselor petroliere, care dispun de stații de alimentare. De asemenea, agricultorii cer revenirea la plafonarea marjei pentru comercializarea motorinei angro de toate tipurile, care nu ar trebui să depășească 1,5 lei per litru, și la modificarea regulamentului privind restituirea parțială a accizelor.

Între ciocan și nicovală. Consiliul Concurenței nu poate interveni „imediat”

Fermierii au mai cerut Comisiei să oblige Consiliului Concurenței să inițieze o anchetă privind existența unui acord de cartel pe piața produselor petroliere în scopul creării unui deficit artificial și al majorări nejustificate a prețurilor. „Consiliul Concurenței, până se autosesizează, până face investigația, trec doi ani de seceriș. Noi am cerut o reacție promptă din partea Comisiei Situații Excepționale”, a menționat Alexandru Slusari.

De cealaltă parte, președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, nu exclude: „Da, unele investigații ale Consiliului Concurenței pot dura și câțiva ani”. În același timp, Gherțescu afirmă că instituția se pomenește, de obicei, între ciocan și nicovală. O parte o acuză de inacțiune, iar cealaltă parte „de abuz”.

Ni se reproșează că nu facem nimic. Dar, de multe ori, declarațiile făcute în public nu se adeveresc. Atunci când solicităm informații suplimentare, nimeni nu spune nimic. Noi suntem gata să investigăm, dar avem nevoie de informații și timp. Noi nu putem iniția controale peste noapte, altfel suntem acuzați de abuz și blocarea activității. Noi nu suntem organ de urmărire penală și nici organ de control precum Fiscul”, a declarat Gherțescu.

Între timp, agricultorii încearcă să reziste. „Suntem o țară agrară, nu vom construi niciodată submarine”

Între timp, agricultorii încearcă să reziste și să facă față provocărilor. În ultima perioadă, a explodat nu doar prețul la carburanți. S-au scumpit și fertilizanții, piesele de schimb și semințele, iar pretinsul „deficit” de motorină „pune capac” la toate. Unde mai pui că, în unele raioane, roada a fost deja compromisă de secetă. Acum, dacă nu se intervine prompt, recoltarea se va face cu întârziere, ceea ce va reduce din cantitate.

În 2-3 săptămâni începe recoltarea, iar noi nu avem motorină. Este o problemă gravă care pune în pericol securitatea alimentară a țării. În raioanele Telenești și Basarabeasca situația este chiar critică. La toate problemele se mai adaugă și lipsa carburanților. Fermierii stau la stațiile Peco cu cisternele, canistrele, este o situație chiar ieșită din comun, așa ceva nu a mai fost”, a comunicat pentru „Gazeta de Chișinău” fermierul Alexandru Plămădeală.

În același timp, el spune că agricultorii nu vor ceda și vor face tot posibilul să depășească această situație. „Agricultorii nu se mai uită la prețuri, ei fac tot posibilul să recolteze roada. Noi suntem o țară agrară. Nu vom putea să construim niciodată submarine și rachete cosmice. Trebuie să facem agricultură. Statul trebuie să intervină și să susțină agricultorii. Agricultura nu este un business, dar un stil de viață. Agricultorii nu muncesc ca să facă milioane, dar pentru că așa au fost învățați că trebuie să facă din moși strămoși”, a menționat agricultorul.

Foametea secolului 21: Avem produse, dar nu le putem procura. Monopoliștii dictează prețurile

Atunci când vorbesc despre faptul că este pusă în pericol securitatea alimentară a țării, agricultorii nu se referă la faptul că nu vor exista produse agroalimentare pe rafturi, dar că cetățenii nu vor dispune de surse financiare pentru a le procura. Iar acest risc este destul de real în condițiile în care piața este monopolizată, iar statul nu intervine.

În situația în care un grup restrâns de magnați controlează sectorul agroalimentar, ei dictează politica de prețuri. Ei fac ce vor cu fermierii. Dacă vor dori, vor procura produse agricole din Moldova, nu – o să le importe din Ucraina profitând de greutățile de acolo. Dacă vor dori, vor pune prețul mai mare la ulei, la zahăr și la alte produse. Este nevoie de demonopolizarea pieței. La noi în multe domenii agroalimentare există poziții dominante, când un operator deține peste 51 la sută din cota de piață. Sectorul agroalimentar depinde de 3-4 băieți care controlează prețurile. Au vrut, au ridicat prețul la ulei, s-a început gălăgia, hai să-l dăm oleacă jos, să mai așteptăm. Și asta se întâmplă în mai multe domenii. Acum este cazul să fie regândită strategia de securitate alimentară, să fie demonopolizat sectorul agroalimentar și să fie pus accentul pe susținerea fermierilor mici și mijlocii”, a explicat președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Agricultorii insistă, în continuare, pe compensarea sută la sută a accizelor la motorină, menționând că cele 30% oferite de Guvern nu este decât „praf în ochi” și nu exclud posibilitatea organizării unor proteste în cazul în care statul nu se va întoarce cu fața la ei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE