Tariful la energia electrică se apropie de 3 lei/kWh. Premier Energy avertizează că menținerea tarifelor actuale ar putea genera „blocaje în sectorul energetic”

780
0

Cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy, ar putea obține o nouă majorare a tarifului la energia electrică. Pentru consumatorii casnici, prețul consumului de curent ar putea crește cu încă 54 de bani – până la 2 lei și 71 de bani/kWh. O solicitare în acest sens a fost depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care urmează să decidă dacă va aproba sau nu majorarea.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ultima majorare a tarifului la energia electrică a fost operată la mijlocul lunii martie. Atunci, tarifele pentru consumatorii casnici au crescut de la 1,51 de lei până la 2,17 lei.

Totodată, furnizorul solicită stabilirea unui tarif de 2 lei și 9 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport, față de 1,57 lei/kWh, cât constituie în prezent. Pentru energia electrică furnizată la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport se solicită tariful de 2,23 lei, față de 1,71 lei/kWh, cât constituie în prezent. Pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune, tariful ar putea să crească de la 1,73 lei/kWh până la 2,28 de lei/kWh. Pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune, tariful ar putea crește de la 1,86 lei/kWh până la 2,40 lei/kWh.

Tarifele actuale ar putea genera un blocaj în sectorul energetic al țării

De menționat că, încă la începutul anului curent, cel mai mare furnizor și distribuitor de energie electrică din Republica Moldova solicita aproape dublarea tarifului – de la 1,51 de lei până la 2,78 de lei/kWh. Respectiv, în cazul în care ANRE va considera motivată și argumentată solicitarea furnizorului, înaintată deja la începutul lunii iunie, Premier Energy va obține un tarif aproape de cel pe care l-a solicitat încă acum jumătate de an.

Totodată, furnizorul avertizează că menținerea tarifelor actuale ar putea genera „blocaje în sectorul energetic al țării” pe fondul agravării situației financiare a întreprinderii „prin majorarea datoriilor comerciale”, care continuă să crească.

Furnizorul argumentează necesitatea majorării tarifelor prin creșterea prețului de procurare a energiei electrice, modificarea cursului de schimb valutar, majorarea potențială cu 20% a prețului de vânzare a energiei electrice de la Furnizorul Central în urma aprobării noilor tarife pentru gazele naturale.

Luând în considerație factorii de influență descriși mai sus, în noile condiții de procurare a energiei, prețul mediu de procurare a energiei pentru anul 2022 se ridică la nivelul de 154,7 bani/kWh, care depășește prețul mediu respectiv de 134,4 bani/kWh, considerat în prețurile reglementate de furnizare în vigoare cu 20,3 bani/kWh sau 15,1%”, argumentează Premier Energy.

Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declara că prețul energiei electrice în Moldova ar putea depăși valoarea de 3 lei/kWh și asta în „caz optimist”. Atunci, ministrul făcea trimitere la tarifele din regiune care sunt de 4-5 ori mai mari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE