Un film de excepție despre cei 100 de ani ai teatrului românesc în Basarabia

470
0

Să povestești în decurs de 100 de minute despre 100 de ani din istoria și cultura noastră e o performanță spectaculoasă. Filmul documentar pe care l-am văzut în premieră absolută la cinematograful Patria „Emil Loteanu” din Chișinău, „O SCENĂ A MEMORIEI – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău”, ne face să ne întoarcem în timp, spre începuturile teatrului de expresie română din Basarabia (înființat în 1921) și să urmărim traseul constituirii și supraviețuirii culturii teatrale naționale în perioade cu război, foamete, represalii comuniste, deportări, abuzuri ideologice, prăbușiri și ridicări, până în ziua de azi.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Filmul este o producție OWH Studio și a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu susținerea CNC din Republica Moldova. E un film în regia lui Petru Hadârcă; producător – Virgiliu Mărgineanu; scenariu – Petru Hadârcă, Mariana Onceanu-Hadârcă; editor imagine, design grafic, colorizare – Radu Dumitru Zaporojan; director de imagine – Oleg Popescu; compozitor – Valeriu Cașcaval.

O cantitate uriașă de material documentar a fost supusă unei cercetări atente, fiind selectate cu maximă răbdare, minuțiozitate, sensibilitate, elementele-cheie. Imaginile de epocă îmbinate cu cele din actualitate, episoadele de animație, colajele, secvențele din spectacole, fotografiile unor mari actori, regizori, scenografi, fragmentele din interviuri cu artiști, scriitori, istorici, oameni de teatru, fabuloasa figură a unui personaj (interpretat de Vitalie Rusu) ce caută cu disperare niște rămășițe ale trecutului, plus coloana sonoră, efectele speciale – toate componentele filmului hipnotizează, îți dau o stare de uimire în fața unui act spiritual major.

În documentar vedem numeroase personalități ale teatrului, culturii naționale: Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Vladimir Beșleagă, Mihai Cimpoi, Larisa Turea, Vitalie Rusu, Viorica Chircă, Ludmila Iachim, Dina Cocea, Ninela Caranfil, Iurie Negoiță, Nicolae Darie, Alexandru Vasilache, Alexandru Cozub, Anatol Durbală, Elena Negru, Gheorghe Negru, Tamara Nesterov, Iurie Focșa, Ana Bunescu, Alexandru Leancă, Diana Decuseară, Dan Melnic.

Filmul ne transpune într-un context cultural european, ne dăm seama că facem parte dintr-in circuit al valorilor din lume. Căpătăm speranța că putem învinge amnezia, ne putem salva pe noi înșine de uitare. Dar e și un film dureros, pentru că, la cea mai mică atingere de istoria noastră, țâșnesc lacrimile.

O proiecție a filmului a avut loc de curând și la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. „Cât de actual este strigătul din film „ne-ați uitat aici!” exprimat de cei din Chișinău fraților lor din România? (…) Renașterea culturală și cucerirea libertății și independenței din 1990 nu a fost un miracol, ci o luptă, o confruntare zilnică (în perioada următoare 1956 – 1990) plină de încordare, nervi, curaj, de intimidări și restricții pentru fiecare piesă românească inclusă în repertoriu, pentru fiecare cuvânt rostit corect conform dicționarelor limbii române, pentru fiecare piesă din repertoriul universal ce promova ideile libertății și democrației”, se menționează într-un comunicat remis cu prilejul proiecției de la București.

Felicitări realizatorilor filmului, tuturor celor care au contribuit la crearea acestui produs cultural-istoric de excepție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT