Vizita oficială a grupului NB8, un lobby pentru a promova interesele R. Moldova

3398
0

Pe vremea conducerii PSRM, relațiile exterioare ale R. Moldova se limitau doar la Federația Rusă, astăzi statul nostru este deschis pentru partenerii externi

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vizita în Republica Moldova a președinților Parlamentelor țărilor din grupul NB8 demonstrează un lobby puternic la viitorul Summit din 23-24 iunie al Consiliului Europei, când vor fi examinate cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, susțin comentatorii politici. Totuși Republica Moldova are mult de lucru la capitolul implementării Acordului de Asociere care în ultimii ani a stagnat.

 În perioada 31 mai – 1 iunie, șefi de parlament din Lituania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Norvegia și Suedia au întreprins o vizită oficială în Republica Moldova. O vizită istorică a președinților parlamentelor din grupul NB8, în semn de susținere pentru Republica Moldova. Oficialii au avut întrevederi cu conducerea de vârf a statului, susținând și o conferință de presă la care au accentuat că țările baltice și nordice sprijină orientarea Republica Moldova spre Uniunea Europeană, dar accentuează nevoia de reforme pentru a întări democrația. Șefii celor opt legislative și-au exprimat susținerea față de Republica Moldova în contextul războiului din țara vecină, dar și al crizelor cu care se confruntă, în special cea energetică.

În cadrul conferinței de presă din 31 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că mizează pe sprijinul acestor țări atât în parcursul european al Republicii Moldova, cât și pentru investiții, deschiderea piețelor și întărirea rezilienței sociale. „Provocările sunt multiple, încercările de destabilizare – la fel, iar orice mic sprijin este important pentru ca Moldova să se consolideze democratic și economic. Republica Moldova este, comunicațional, o țară sub asediu, iar noi țintim să creștem reziliența societală”, a declarat Grosu.

Acordul de Asociere a stagnat în ultimii ani din cauza politicii pro Rusia

Analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că vizita oficială a grupului NB8 demonstrează un lobby pentru a promova interesele R. Moldova.

„Uniunea Europeană este divizată în câteva părți în ceea ce privește direcțiile sau misiunile strategice de orientare, zona de Est nu întotdeauna a fost înțeleasă de restul Europei. De exemplu, Franța și Italia au avut alte priorități pe agendă, Danemarca și Olanda, altele, și ele nu înțelegeau când Polonia sau Lituania promovau anumite mesaje referitor la pericolele care vin dinspre Federația Rusă.

Astăzi, în context regional, toată atenția este adresată spre Ucraina, dar totodată, după cum s-a menționat, alte state din parteneriatul estic nu trebuie să rămână în afara intereselor UE. Și anume acest grup de state încearcă să facă un lobby pentru a promova interesele R. Moldova, dar și ale Georgiei în cadrul UE pentru a se adopta niște decizii favorabile pentru aceste state”, spune Tăbârță.

În cadrul conferinței din 31 mai, reprezentantul Finlandei a menționat că statul său susține parcursul european al Republicii Moldova, amintind cât de importante sunt reformele în această cale. „Este important că doriți să faceți toate aceste reforme, că doriți să vă transformați și să armonizați legislația. Este un mesaj important pentru toți. Nu va fi ușor, va fi nevoie de muncă foarte grea. Țările mici europene au trecut prin acest proces, așa s-a întâmplat și cu Finlanda acum 30 de ani”, a punctat președintele parlamentului din Finlanda, Matti Vanhanen.

Ion Tăbârță îi dă dreptate șefului legislativului din Finlanda, menționând că reformele incluse în Agenda Acordului de Asociere în ultimii ani nu au fost implementate.

„Implementarea acordului de asociere la noi a început de fapt în ultimul an. De la momentul semnării acestui acord în 2014 noi am avut furtul miliardului, am avut stoparea relațiilor, stagnarea acestora, apoi a fost o scurtă îmbunătățire, când a fost Memorandumul din 2016, însă ulterior, cu schimbarea sistemului electoral, cazul profesorilor turci, alegerile din Chișinău, noi am mers într-un regres. Când au venit socialiștii, guvernul Chicu, ei nu aveau prioritate de a implementa acordul de asociere, ei ne vorbeau despre echilibristică și acele două foi ale acordului de asociere cu planul național de acțiuni 2014-2016, 2020, prelungit pentru 2021, nu au fost implementate, a fost transpusă o serie de acte din legislație europeană în legislația națională, însă propriu-zis implementare noi nu am avut”, susține analistul.

 

Pe vremea conducerii PSRM, R. Moldova era izolată

Și premierul R. Moldova a avut o întrevedere cu cei opt șefi de legislative, la care Natalia Gavrilița a relatat despre progresul semnificativ înregistrat de autorități în direcția accelerării procesului de integrare europeană.

„Am demonstrat comunității europene faptul că împărtășim aceleași valori democratice, că ne dorim cu adevărat să facem parte din familia europeană. Misiunea noastră este să deschidem noi oportunități cetățenilor care ne-au oferit un vot de încredere. Războiul este la hotarul nostru, suntem loviți de multiple crize, inflație, iar lumina de la capătul tunelului în care ne aflăm este Uniunea Europeană. Mizăm pe sprijinul și susținerea partenerilor noștri în calea spre un viitor prosper”, a declarat Natalia Gavrilița.

Analistul politic Anatol Țăranu a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că aceste vizite ale oficialilor externi sunt foarte importante pentru Republica Moldova.

„Relația R. Moldova cu alte state este în desfășurare și asta vorbește încă o dată că, sub actuala guvernare, R. Moldova a devenit un stat deschis, cu relații multiple și multilaterale în exterior. Dacă vă aduceți aminte, în perioada guvernării PSRM și a domnului Dodon, noi eram izolați, relațiile noastre pe exterior se limitau doar la o singură țară, la Federația Rusă.

Aceste vizite sunt importante pentru R. Moldova, un lobby puternic la viitorul Summit din 23-24 iunie, când va avea loc această ședință a șefilor de state ale Uniunii Europene, care vor lua decizii referitor la statutul de candidat al R. Moldova pentru aderare la UE”, punctează Anatol Țăranu.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE