Strada Moldovei din Vilnius, la o azvârlitură de băț de inima Europei

1141
1

S-a reconfirmat prietenia dintre Republica Moldova și Lituania printr-un eveniment simbolic și înălțător. În ultima zi a lunii mai, în cartierul Kalnėnai din orașul Vilnius, situat la doar 24 de kilometri de centrul geografic al Europei, pe strada Moldovei, a fost dezvelită o plăcuță comemorativă ca un gest de recunoștință pentru moldoveni, având în vedere că, la 31 mai 1990, Consiliul Suprem al Moldovei a fost prima entitate statală care a recunoscut restabilirea independenței Lituaniei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La eveniment au participat cetățeni moldoveni stabiliți deja de câteva decenii în Lituania, oficiali lituanieni, dar și ambasadorul Republicii Moldova în acest stat Baltic. Lucia Andrievschi-Bartkiene, președinta Asociației de limbă și cultură română „Dacia”, spune că lituanienii au apreciat întotdeauna gestul de neasemuit curaj civic și solidaritate al parlamentarilor moldoveni, care a pus temeliile unei colaborări fructuoase soldate cu rezultate promițătoare. Adevărata valoare a hotărârii privind recunoașterea independenței Lituaniei de către Sovietul Suprem ala Republicii Moldova sporește pe an ce trece confirmând o dată în plus înțelepciunea zicalei potrivit căreia lucrurile frumoase și faptele mărețe se văd mai bine din depărtare”, afirmă Lucia Andrievschi-Bartkiene.

La rândul său, Sergiu Mihov, Ambasadorul R. Moldova la Vilnius al cărui mandat expiră zilele acestea, a menționat că subiectul dezvelirii plăcuței comemorative și semnificația profundă a hotărârii parlamentarilor moldoveni adoptate cum 32 de ani au fost abordate de către președintele Moldovei și cel al Lituaniei, Maia Sandu și Gitanas Nauseda, în cadrul vizitei liderului lituanian la Chișinău efectuată la 13-14 mai 2021. „Evenimentul se produce pe fundalul aniversării a 30-a din ziua stabilirii relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Lituania datorate relațiilor strânse și sprijinului reciproc dintre mișcările de eliberare națională din cele două republici ex-sovietice, încurajate plenar de către patriarhul independenței lituaniene, Vytautas Landsbergis. La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat Declarația de suveranitate a Moldovei”, a precizat Excelența Sa.

Ceremonia a continuat la Casa Minorităților Naționale, unde participanții au evocat atmosfera tensionată în care a fost adoptată hotărârea parlamentarilor moldoveni și împrejurările nefaste în care neînfricata Republică Lituania se desprindea de fosta URSS. Daumantas Levas Todesas, președintele Consiliului Comunităților Naționale, a apreciat poporul moldovean ca fiind curajos și, printr-un astfel de gest, lituanienii își arată recunoștința.  „Sunteți un popor cu adevărat curajos care în acele zile de neuitat când se hotărau destinele mai multor popoare iubitoare de adevăr și dreptate ne-ați acordat un sprijin masiv, înlesnind considerabil drumul nostru spre libertate și independență. În gestul de azi al autorităților baltice întrevăd o dorință sinceră de returnare a datoriei de solidaritate despre care vorbea în repetate rânduri domnul Andrius Kubilius în perioada 2008 – 2012, când exercita funcția de șef al guvernului lituanian”, a conchis oficialul de la Vilnius.

Amintim că textul hotărârii privind recunoașterea independenței balticilor a fost elaborat și propus spre votare de către deputatul Valeriu Matei. Sovietul Suprem al fostei RSS Moldovenești își exprima astfel dorința de a întreține relații diplomatice, politice, economice și culturale directe cu Republica Lituania și propunea autorităților baltice să facă un schimb de reprezentanțe permanente.

Ipolit(as) Leca,

membru titular al sfatului Asociației de limbă și cultură română „Dacia” din Lituania

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] S-a reconfirmat prietenia dintre Republica Moldova și Lituania printr-un eveniment simbolic și înălțător. În ultima zi a lunii mai, în cartierul Kalnėnai din orașul Vilnius, situat la doar 24 de kilometri de centrul geografic al Europei, pe strada Moldovei, a fost dezvelită o plăcuță comemorativă ca un gest de recunoștință pentru moldoveni, având în vedere că, la 31 mai 1990, Consiliul Suprem al Moldovei a fost prima entitate statală care a recunoscut restabilirea independenței Lituaniei, scrie Gazeta de Chișinău. […]