Rusia nu mai contează ca destinație pentru exporturile moldovenești

737
0
Legendă: Merele, printre puținele produse moldovenești care au ajuns în martie în Rusia

Agresiunea Federației Ruse în Ucraina a schimbat puternic raporturile comerciale ale Republicii Moldova. Au scăzut radical atât exporturile, cât și importurile din cele două țări, cu excepția gazelor naturale rusești, pe care până în prezent Republica Moldova nu are cu ce le înlocui. De cealaltă parte, au sporit exporturile în Uniunea Europeană, în special în România.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În perioada ianuarie-martie 2022, exporturile de mărfuri  din Republica Moldova au însumat 1,062 miliarde de dolari, valoare mai mare cu 55,2% comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul trecut, arată datele Biroului Național de Statistică. 

Cerealele, oleaginoasele și uleiul, în topul exporturilor

Cel mai mare aport la creștere l-au avut majorările semnificative ale exporturilor de cereale, oleaginoase și ulei de floarea-soarelui.

În perioada ianuarie-martie, livrările peste hotare de cereale și preparate pe bază de cereale au sporit de 6,1 ori, iar exportul de semințe și fructe oleaginoase, în special semințe de floarea-soarelui, de 2,6 ori. Exportul de grăsimi și uleiuri vegetale a sporit de 4,1 ori.

Patru factori de creștere

Economistul Veaceslav Ioniță de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” spune că sunt patru factori care au stat la baza creșterii exporturilor. Primul ține de recolta agricolă record de anul trecut, care a creat posibilitatea sporirii fulminante a exporturilor, în special de oleaginoase și cereale. „Agricultura noastră începe să fie ceea ce trebuie să fie. Sper că anul 2022 nu va fi unul prost pentru agricultură. Avem prețuri foarte bune, avem volume foarte mari de produse agricole, iar producția agricolă a fost cea care a constituit baza exporturilor noastre”, a spus expertul.

Al doilea factor ține de majorarea prețurilor la produsele exportate, în special la cele agroalimentare, pe fundalul unei crize alimentare globale, care ia amploare tot mai mult.

Acești doi factori nu explică, însă, potrivit lui Ioniță, în totalitate fenomenul creșterii fără precedent a exporturilor. El consideră că există alți doi factori, mai puțin evidenți, care merită să fie analizați. „În opinia mea, în prezent, la creșterea exporturilor moldovenești contribuie și o anumită producție din stânga Nistrului, care este exportată ca producție din Republica Moldova. Stânga Nistrului avea niște căi tradiționale de a exporta prin intermediul Ucrainei. Acum, din cauza războiului, multe posibilități de a exporta au dispărut și la noi exporturile au crescut în special în luna februarie și mai mult în luna martie. Noi vedem o legătură directă dintre creșterea puternică a exporturilor și începutul războiului din Ucraina”, a afirmat el.

Un alt factor, despre care Ioniță crede că va lua amploare, este legat de reexportul anumitor produse din Ucraina. „Agenții noștri economici, cel mai probabil, procură anumite bunuri din Ucraina, după care le reexportă, și în felul acesta ele sunt reflectate ca exporturi moldovenești”, a remarcat analistul.

Geografia exporturilor, tot mai mult înspre vest…

În primele trei luni ale anului, exporturile destinate celor 27 de state ale Uniunii Europene au totalizat 713,5 milioane de dolari, fiind de 1,6 ori mai mari față de perioada corespunzătoare a anului 2021. Exporturile spre UE au ajuns astfel să dețină o pondere de 67,1% în totalul de exporturi, în creștere cu 2,9 puncte procentuale față de ianuarie-martie 2021. Și este de așteptat că ponderea lor va crește semnificativ în continuare.

La nivel de țări, România și-a consolidat statutul de cel mai mare importator de mărfuri din Republica Moldova  cu o pondere de 31,7% din total. Exporturile spre România au crescut cu 157,1 milioane de dolari și au ajuns la 337 de milioane. Prin această creștere fără precedent, cota României a atins o valoare istorică maximă și este de trei ori mai mare decât a următoarelor două țări, Italia și Turcia, care dețin câte 11% fiecare din exporturile moldovenești. Livrările de mărfuri moldovenești peste Prut au sporit datorită mai multor factori, însă cel mai important ține de reorientarea exporturilor, care, tradițional, mergeau spre est, către Ucraina și țările Comunității Statelor Independente, în special către Federația Rusă.

Federația Rusă nu mai este un partener comercial important al R. Moldova

În primele trei luni ale anului curent, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au avut o valoare de 102,6 milioane dolari, fiind cu 8,4% mai mici în raport cu perioada similară din anului trecut. Ponderea exporturilor în CSI constituie doar 9,7%, iar cele în Federația Rusă – doar 5,2% din totalul exporturilor.

Astfel, Federația Rusă dispare din lista destinațiilor importante pentru exporturile moldovenești. Înainte de criza din 1998 exporturile în Rusia ajungeau la 58% din total. O astfel de dependență față de o singură țară Republica Moldova nu a avut nici până atunci, nici după. România deținea la acea vreme o cotă de 6,7%. După criza din 1998, după embargoul vinului din 2006, cel al produselor agricole din 2013 și după evenimentele de acum din Ucraina, comerțul cu rușii s-a redus constant. Cândva dependența de piața rusă reprezenta una din pârghiile importante de presiune geopolitică a Moscovei asupra Chișinăului. Acum aceasta nu mai contează. În luna martie, exporturile moldovenești către Rusia au scăzut și mai mult. Totuși, s-a reușit exportarea unei cantități importante de mere. Potrivit BNS, în martie, în Rusia au fost livrate 7,3 mii tone de mere în valoare de 3,05 milioane de dolari. Restul exporturilor pe piața rusească au fost nesemnificative, cifrându-se la câteva zeci sau sute de mii de dolari. În total, în martie, Republica Moldova a livrat în Federația Rusă mărfuri în valoare de circa opt milioane de dolari, de peste trei ori mai puțin decât în martie 2021.

Importul din Rusia a sporit de 2,3 ori

Pe de altă parte, Republica Moldova rămâne dependentă în totalitate de gazul rusesc.

La capitolul importuri, Rusia este cel mai important partener al Republicii Moldova. În primele trei luni ale anului, din Federația Rusă au fost importate mărfuri în valoare de 447 de milioane de dolari, în creștere de 2,3 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Biroul Național de Statistică menționează, însă, că această creștere nu este datorată sporirii volumului fizic al mărfurilor importate, ci scumpirii de 4,4 ori a gazelor naturale importate din Rusia, pentru care Republica Moldova nu a găsit până în prezent o alternativă.

În luna martie, din Federația Rusă au fost importate mărfuri în valoare de 133 de milioane de dolari. Dintre acestea, 91,3 milioane au revenit importurilor de gaze, iar 30 de milioane – uleiurilor din petrol.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE