CMC a decis că Radio Chișinău nu mai poate utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea postului. MAE al României regretă decizia CMC motivată pur politic   

700
0

După mai bine de 10 ani de activitate, Radio Chișinău nu mai poate utiliza toponimicul „Chișinău” în denumirea postului, după ce Consiliul Municipal al capitalei a respins solicitarea companiei Pajura Albă de a prelungi dreptul de folosire a denumirii.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Referitor la situația creată, administrația și angajații postului de radio și-au declarat regretul și dezamăgirea profundă față de această decizie.

„Radio Chișinău, pe tot parcursul celor zece ani de emisie, a fost un partener loial și onest al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare a țării și de integrare a acesteia în Uniunea Europeană.

SC Pajura Albă SRL – societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp. Angajații societății au beneficiat de toate drepturile prevăzute de legile în vigoare, acestora fiindu-le create cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, într-un mediu cât mai bun și mai prietenos cu putință.

Purtăm cel mai profund respect față de ascultătorii postului Radio Chișinău, pe care îi dorim informați, așa cum i-am obișnuit, doar cu știri reale și complete. Astfel, administrația societății, anterior postării acestui comunicat, a contactat autoritățile locale solicitând explicații și primirea din partea Consiliului Municipal Chișinău, a actului administrativ final, act pe care nu l-am primit nici până în acest moment”, scrie într-un comunicat al Radio Chișinău.

Potrivit instituției, lipsa oricărei reacții din partea primăriei la solicitările acesteia, lasă speranța că decizia consilierilor municipali a fost luată din necunoașterea obiectului de activitate al unui post de radio și posibila confuzie între o societate care comercializează bunuri cu brandul Chișinău și o societate ce operează un post de radio ce difuzează informații, cultură și divertisment.

Ca reacție, Ministerul Afacerilor Externe al României și-a exprimat poziția cu privire la decizia Consiliului Municipal Chișinău referitoare la postul Radio Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău.

„Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, scrie într-un comunicat al Ministerului.

Totodată, MAE își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și spune că va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat.

Menționăm că, în perioada 21-28 aprilie, CMC a examinat proiectul de decizie care prevedea prelungirea utilizării toponimicului „Chișinău” de către Radio Chișinău și a respins solicitarea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE