Ilan Șor și Marina Tauber au rămas, repetat, fără imunitate parlamentară. Vom avea finalitate sau o nouă emisiune „Iartă-mă”?

707
0

Deputații fracțiunii „Șor”, Ilan Șor și Marina Tauber, au rămas fără imunitate parlamentară. Pentru ridicarea imunității celor doi deputați a votat majoritatea aleșilor prezenți în sală, inclusiv cei din fracțiunea „Șor”. „Noi vom fi primii care vom vota, pentru că noi nu avem nevoie de imunitate”, a declarat în plenul ședinței, deputata Marina Tauber.  

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Imunitatea parlamentară a celor doi deputați a fost ridicată la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a înaintat Parlamentului două cereri pe numele deputatului fugar Ilan Șor și altele două pe numele Marinei Tauber. Ridicarea imunității celor doi a fost cerută încă de săptămâna trecută, însă, atunci, deputații au decis să amâne examinarea chestiunii pentru ziua de joi, 26 mai.

Deputații comuniști au declarat că nu participă la procesul de vot și au părăsit sala, motivând prin faptul că nu au primit răspunsuri adecvate la întrebările adresate procurorului general interimar și că ultimul nu ar avea dreptul să solicite ridicarea imunității unui deputat pe motiv că are statut de interimar și nu a depus jurământul în fața șefului statului.

Unii deputați au vrut să știe dacă există suficiente probe pentru ca dosarele expediate în judecată să aibă și finalitate și dacă nu se va întâmpla așa cum a fost în 2019, când Procuratura Generală și-a cerut scuze de la Șor și Tauber după ce a solicitat și obținut în Parlament ridicarea imunității parlamentare a celor doi.

„S-a mai solicitat ridicarea imunității lor. După care am avut emisiunea „Iartă-mă”, când Procuratura Generală și-a cerut scuze. Care este garanția că de această dată nu vom avea o nouă emisiune „Iartă-mă” din partea Procuraturii Generale? Avem multe ridicări de imunitate, dar vrem și finalitate. Toți știu cine, când, unde și urma banilor, dar condamnare nu există”, a menționat deputatul PAS, Lilian Carp.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară și în 2019, fiind bănuită că a „favorizat” frauda bancară. Atunci ea a fost reținută, însă, ulterior, procurorul general suspendat de drept din funcție – Alexandr Stoianoglo, a anunțat că aceasta a fost pusă sub învinuire cu încălcarea legii și că, de facto, nu are nicio implicație.

„Vă asigur că acest dosar o să aibă finalitate pentru a fi deferiți justiției, de ce Marina Tauber a fost scoasă de sub urmărire penală veți afla în curând”, a specificat Robu.

În privința lui Ilan Șor, până la ora actuală, în plenul Parlamentului au fost depuse 9 cereri de ridicare a imunității, iar în baza capetelor de acuzare, acesta a fost dat în urmărire generală. Deputatul fugar Ilan Șor, care a fost condamnat la 7,5 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, a fugit din țară în 2019. Se știe că Șor se află în Israel, iar organele de drept din țară încearcă să obțină extrădarea acestuia.

Șor a cerut dreptul la cuvânt în regim online. Grosu: „Am fi găsit bani pentru un bilet într-o singură direcție”  

La începutul ședinței Parlamentului, deputata Marina Tauber a solicitat asigurarea condițiilor tehnice pentru ca Ilan Șor să poată vorbi în plen. „Cum procedăm? Poate avem nevoie de o pauză tehnică și dacă este nevoie de ceva din partea noastră ca să fie posibilă această luare de  cuvânt”, s-a interesat Tauber.

La rândul său, președintele Parlamentului a menționat că acest lucru este „imposibil”. Igor Grosu a făcut trimitere la legislație și Regulamentul Parlamentului, care obligă deputații aleși să participe fizic la ședințele în plen și comisiile parlamentare. Iar pentru că despre discuțiile de vineri se știa încă de săptămâna trecută, Ilan Șor putea să-și cumpere un bilet spre casă, a glumit președintele Legislativului, Igor Grosu.

„A fost suficient timp de la solicitările procurorului general interimar. A știut că azi va avea loc ședința și putea să cumpere un bilet să ajungă. Dacă este o problemă financiară, trebuia să facă o solicitare la secretariatul Parlamentului, cu siguranță, găseam bani pentru un bilet într-o singură direcție”, a menționat Igor Grosu.

Șor și Tauber, bănuiți de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari 

Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, Procuratura este gata să expedieze în instanță dosarul penal pe numele lui Șor, bănuit de crearea unui grup criminal organizat prin intermediul căruia s-au spălat bani în proporții deosebit de mari din sistemul financiar al țării. De asemenea, el este bănuit de escrocherie în proporții deosebit de mari. Dosarul cu pricina a fost conexat la dosarul fraudei bancare sau „jaful secolului”. La rândul său, Marina Tauber este bănuită de comiterea acelorași infracțiuni, doar că în calitate de complice al organizatorului grupului criminal – Ilan Șor.

Potrivit materialelor cauzei, în perioada august 2012 – septembrie 2013, grupul criminal organizat pentru sustragerea mijloacelor bănești din  sistemul bancar al RM a preluat controlul asupra Băncii de Economii (BEM), Unibank și a Băncii Sociale „în scopul finanțării activității infracționale a grupului condus de Ilan Șor inclusiv a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc”.

Potrivit lui Robu, în scopul sustragerii mijloacelor bănești,  grupul criminal organizat și-a coordonat planurile cu alte grupuri criminale, inclusiv cu cel condus de Veaceslav Platon și Vladimr Andronachi. Iar sub falsul pretext de a redresa situația economică a BEM, membrii grupului au pus în aplicare scheme infracționale prin care o companie nerezidentă urma să răscumpere de la BEM o parte a creditelor neperformante. De facto, însă, creditele nu au fost rambursate, iar banii au ajuns în buzunarul autorilor schemelor de spălare a banilor.

Comunistul Voronin se teme că statul va rămâne dator „hoților”, iar Tauber își face griji pentru bunica

Unii deputați au considerat că Parlamentul pierde prea mult timp pentru examinarea solicitărilor de ridicare a imunității celor doi deputați și au cerut procurorului general mai multă acțiune și finalitate în cauzele penale inițiate.

„Asistăm la o telenovelă. Avem destule capacități în cadrul Procuraturii ca să nu existe riscul ca dosarele iar să se oprească acolo. Mai avem și altele care stau ani de zile în judecată și nu este niciun rezultat. La noi se întâmplă cam așa: femeia este însărcinată, dar noi credem că dragoste nu a fost”, a declarat deputatul PAS, Ion Babici.

De cealaltă parte, comunistul veteran, Vladimir Voronin,  se teme că după atâtea discuții timp de ani de zile, statul va ajunge să fie dator „hoților”.

„Nouă ani de zile se discută la această temă, se deschid dosare, altele se închid. Se schimbă procurorii, componența Parlamentului. Se schimbă și cursul dolarului, degrabă nu o să vorbim despre un miliard, dar de 700 de milioane, și dacă așa o să fie și mai departe, noi o să le fim datori celor care au furat miliardul. Cum vedeți voi „Finita la commedia”?, a glumit comunistul Voronin, care nu a participat la vot, ca și colegii săi de fracțiune.

La rândul său, Marina Tauber s-a arătat deranjată de modalitatea de exprimare a procurorului general și și-a făcut griji pentru bunica sa care „urmărește ședința Parlamentului”.

„Înțelegeți că acum toată țara ne privește și dacă bănuiala dumneavoastră nu se va adeveri și nu va fi demonstrată în instanță, mă afectați foarte mult acum și pe mine, și pe Ilan Șor, și pe familiile noastre. Vă garantez că acum această ședință este privită și de bunica mea. Ea se întreabă acum unde sunt aceste milioane, miliarde ale nepoatei ei”, a menționat Tauber.

În replică, procurorul general Robu i-a recomandat deputatei să-și demonstreze nevinovăția în instanță. „Eu înțeleg agitația dumneavoastră. Este pentru că atât dumneavoastră, cât și șeful de partid aveți influență zero asupra procuraturii generale”, a replicat Grosu.

Tauber pledează „nevinovată”, iar Grosu a rămas șocat de „frăția hoților” 

După ce a rămas fără imunitate, deputata Marina Tauber a pledat nevinovată de la tribuna Parlamentului. A calificat acuzațiile care i se aduc drept „penibile și născocite de imaginația unor minți bolnave”.

Mai mult, Tauber i-a luat apărarea șefului ei de partid – fugarul Ilan Șor. Potrivit lui Tauber, Șor a fost „obligat și amenințat” de fostul premier Vlad Filat „să facă anumite lucruri”.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a intervenit cu o remarcă la finalul examinării celor patru solicitări de ridicare a imunității lui Ilan Șor și a Marinei Tauber. Grosu s-a arătat impresionat de „frăția hoților”.

„Eu astăzi am asistat la un exercițiu care poate fi caracterizat prin câteva lucruri. Primul: frăția hoților, iată eu m-am uitat la o parte din cei care au plecat, cum sar hoții în ajutor la alți hoți. Asta-i fenomenal, câtă mobilizare. Doi – tupeu, tupeu caracteristic hoților și bandiților, și trei – disperare. Și atunci când hoțul are tupeu și-i disperat aruncă toată mizeria care iese din el în ventilator. Este tipic pentru organizația celor iubitori de bani lungi, ieftini și de dorit de la stat”, a remarcat pe final președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE