Primul proces pentru crimă de război în Ucraina: un militar rus a fost condamnat la închisoare pe viață

716
0

O instanţă ucraineană l-a condamnat luni pe comandantul de tanc rus Vadim Şişimarin la închisoare pe viaţă, în urma primului proces pentru crimă de război după invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, şi-a recunoscut vina de a-l fi împuşcat mortal, la ordinul unui superior, pe Oleksandr Şelipov, de 62 de ani, civil, la data de 28 februarie, în satul Ciupahivka.

Judecătorul Serhi Agafonov a reţinut că Şişimarin a executat un „ordin criminal”, trăgând de mai multe ori în victimă cu o armă automată.

Ca şi la şedinţele precedente de judecată, militarul rus a fost prezent în sala de judecată într-o boxă cu pereţi transparenţi. El a asistat în tăcere şi nu a părut emoţionat la citirea verdictului.

Procesul a avut o valoare de simbol pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocităţi şi brutalităţi împotriva civililor în timpul invaziei şi susţine că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Moscova a dezminţit că forţele ruse atacă intenţionat civili sau sunt implicate în crime de război.

Kremlinul nu a comentat imediat verdictul în procesul lui Şişimarin. Anterior, preşedinţia rusă susţinuse că nu are nicio informaţie despre proces, iar faptul că Rusia nu are în prezent o misiune diplomatică în Ucraina limitează posibilităţile de a-i acorda asistenţă inculpatului, notează agerpres.ro.

Avocatul lui Șișimarin, desemnat de către statul ucrainean, a declarat pentru BBC că nici un funcționar rus și nici un reprezentant al Ministerului rus al Apărării nu a luat legătura cu clientul său, scrie svoboda.org, citat de „Gazeta de Chișinău”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE