Turneul de atletism „Moldovan Youth Challenge” și-a desemnat învingătorii

804
0

Peste 200 de sportivi cu vârsta de până la 18 ani din România, Ucraina, Bulgaria și Republica Moldova s-au întrunit pe 14 mai a.c. la Chișinău, pentru a-și măsura puterile în cadrul turneului de atletism „Moldovan Youth Challenge”. Ediția a patra a competiției, ca și cele precedente, rezervate juniorilor, s-a desfășurat pe Stadionul „Dinamo”, renovat în 2018 cu contribuția forurilor internaționale (a Federației mondiale și a celei europene) și autohtone de profil, în colaborare cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, Ministerul Afacerilor Interne și Solidaritatea Olimpică.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Compasiune și fairplay

Întrecerile s-au derulat într-o atmosferă de bună voie și fairplay, oferindu-le sportivilor din Ucraina clipe de compasiune și posibilitatea de a concura în condiții de pace, devenite pentru ei atât de rare din momentul invaziei cotropitorilor Rusiei lui Putin. De remarcat că spiritul camaraderesc s-a împletit armonios cu cel concurențial, iar concursurile s-au dovedit a fi pline de suspans, dorința fiecăruia de a câștiga rămânând intactă și în căutare de maximă împlinire. Iar timpul de afară, nici torid, nici prea rece – căci vântul ce adia cu generozitate asigura răcoarea confortabilă pe o vreme însorită – a favorizat trăirea nestingherită a unor momente frumoase de comuniune sportivă în centrul capitalei.

Compatrioții noștri au reușit să devină învingători în majoritatea probelor, demonstrând fără putință de tăgadă că sunt pregătiți, la început de acest sezon de vară, să escaladeze culmile performanței, în preajma viitoarelor competiții majore din anul curent: Campionatul Balcanic de juniori Under-18 (12 iunie, Bar, Muntenegru), Campionatul European U-18 (4-7 iulie, Ierusalim, Israel), Festivalul Olimpic al Tineretului European (24-30 iulie, Banska Bystrica, Slovacia) ș.a.

Cei mai buni

Astfel, la săritura în înălțime cel mai bun a fost chișinăuianul Platon Tacu (elev al unei instituții aflate în subordinea Ministerului Educației și Cercetării), care a săltat peste bariera instalată la altitudinea de 200 cm. Calități sportive multilaterale a demonstrat atletul din Camenca, Alexandr Mazur, care a câștigat concursul de aruncare a greutății, propulsând bolidul la distanța de 17,81 metri, tot el învingând și la aruncarea discului, cu rezultatul de 52,22 m.

De asemenea, s-au impus în probele lor sportivii din Bender, Marina Iusumbeli (triplusalt, 12,37 m), Anastasia Alexeeva (alergări 100 m: 12,79 secunde, și 100 m/garduri: 14,78 sec.) și Denis Glazîrin (110 m/garduri). În cadrul probei de sprint 100 m n-a avut egal atletul din Tiraspol, Dmitri Baev (11,45 sec.), iar pe distanța de 400 m/garduri prima a trecut de linia de sosire chișinăuianca Diana Fieraru (1.07,32 min., Ministerul Educației și Cercetării).

La aruncarea suliței și a ciocanului pe treapta supremă a podiumului de premiere au urcat alți doi atleți din capitală, Ana-Maria Eremeia (Liceul Republican cu Profil Sportiv, 40,45 m) și, respectiv Ilia Ciui (68,68 m, MEC). De medalia de aur la proba de aruncare a suliței s-a învrednicit reprezentantul Bulgariei, Stanimir Yordanov (49,96 m).

Turneul „Moldovan Youth Challenge” constituie o etapă de preselecție în vederea participării la viitoarele concursuri continentale și regionale. El este organizat de către Federația de Atletism din Republica Moldova, în parteneriat cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, desfășurându-se anual în prima sâmbătă a lunii mai.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE