Se prelungește termenul de valabilitate a pașapoartelor moldovenești

701
0

𝐓𝐞𝐫𝐦𝐞𝐧𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐩𝐚ș𝐚𝐩𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐞𝐱𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭 𝐬𝐚𝐮 𝐯𝐨𝐫 𝐞𝐱𝐩𝐢𝐫𝐚 î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟎𝟏.𝟎𝟏.𝟐𝟎𝟐𝟎-𝟑𝟏.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐 𝐬𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐥𝐮𝐧𝐠𝐞ș𝐭𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭 𝐩â𝐧ă 𝐩𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟑𝟎.𝟎𝟔.𝟐𝟎𝟐𝟑, anunță printr-un comunicat Agenția Servicii Publice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Luând în considerare situația din regiune, care a condus nemijlocit la dublarea (triplarea în luna martie și aprilie și păstrarea acestei tendințe pentru luna mai) a numărului de solicitări pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova, a fost luată decizia de a lua un șir de măsuri pentru ca procesul de perfectare a pașapoartelor să nu fie sistat, iar cetățenii Republicii Moldova să fie asigurați neîntrerupt cu pașapoarte în condițiile legii.

Astfel, potrivit prevederilor Dispoziției Comisiei Situații Excepționale, emise în data de 18 mai 2022:

  1. Începând cu data de 01.06.2022, se prelungeşte până la data de 30.06.2023 termenul de valabilitate a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova care a expirat sau va expira în perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022. Termenul de valabilitate a pașaportului se prelungește automat, fără ca să fie nevoie ca deținătorul unui astfel de pașaport să se prezinte la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice sau secțiile consulare din străinătate.
  2. Cererea pentru eliberarea unui paşaport al cetăţeanului Republicii Moldova se respinge în condițiile prevederilor legale, precum și în următoarele cazuri:
  • solicitantul deține cel puțin un pașaport al cetățeanului Republicii Moldova, care a expirat ori va expira în perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022;
  • solicitantul deţine paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova valabil;
  • persoana solicită eliberarea a două paşapoarte concomitent.
  1. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova în termen de 10 zile, prin intermediul căilor diplomatice, va aduce la cunoştinţă tuturor statelor despre  prelungirea termenului de valabilitate a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova expirat în perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022.
  2. Prima documentare a cetățenilor RM  cu pașapoarte va fi asigurată complet.

Reamintim că, la 13 mai 2022, Agenția Servici Publice a semnat cu compania poloneză PWPW un contract de furnizare a blanchetelor de pașapoarte, cu o durată de trei ani, iar în data de 18 mai 2022 a fost semnat contractul de livrare a echipamentului și a softului de personalizare a actelor de identitate și călătorie cu compania franceza SELP.

Noua linie de producere a pașapoartelor și a buletinelor de identitate, ce include  furnizarea de noi blanchete, ajustarea softului de personalizare a actelor de identitate și noului echipament, precum şi notificarea statelor și organizațiilor internaționale despre noile documente de călătorie și acte de identitate emise de Republica Moldova, va fi funcțională începând cu luna octombrie 2022.

Prețul de perfectare a unui pașaport de tip nou va fi mai mic cu circa 200 de lei decât este în prezent.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE