Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a organizat prima ediție a Forumului economic România-Republica Moldova

1072
0

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a organizat azi, 17 mai, prima ediție a Forumului economic România-Republica Moldova, eveniment dedicat promovării schimburilor comerciale, turismului și sectorului investițional.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Sursa foto: privesc.eu
Sursa foto: privesc.eu

România a fost și este principalul investitor și partener strategic al Republicii Moldova, interesat direct de evoluția și creșterea sa economică. În prezent în Republica Moldova activează peste 1680 de companii cu investiții din România, întrunind cea mai mare comunitate de oameni de afaceri din Republica Moldova.

Organizatorii spun că ideea organizării acestui Forum a venit ca urmare a faptului că mediul de afaceri din Republica Moldova, bazat pe investiții românești, are nevoie de promovare și recunoaștere permanentă, pentru a fi atractiv, sigur, credibil și pentru a atrage și alți potențiali investitori, care vor avea ca țintă propria lor creștere financiară, și care, inevitabil, vor întări prezența și vor asigura inclusiv dezvoltarea economică a României pe teritoriul Republicii Moldova. Și, totodată, rolul unui asemenea Forum este de a arăta cât de prezentă este România în Republica Moldova, ajutând perpetuu la dezvoltarea sa economică și socială.

Directorul executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Daniel-Vasile Nuțu, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că forumul a stârnit un interes mai mare decât se așteptau.

„Este un forum dedicat mediului antreprenorial din Republica Moldova și România având rolul de coagulare, de apropiere și stabilire de noi parteneriate. Așteptăm  peste 100 de companii de pe cele două maluri ale Prutului, iar numărul invitaților se va apropia de 150. Acest Forum a stârnit un interes mai mare decât ne așteptam. Ne dorim ca acel atu al Republicii Moldova de a fi o platformă între Uniunea Europeană și Statele CSI, prin acordurile bilaterale încheiate și facilitățile obținute de Republica Moldova, să rămână în continuare atuurile Republicii Moldova și noi să putem să ne bucurăm și să beneficiem de acestea. Avem aproximativ 1700 de companii din Republica Moldova care au capital integral sau parțial din România. Valoarea investițiilor românești cu care România este situată aproape pe primul loc e de peste 230 de milioane de euro. Domeniile în care activăm sunt: financiar-bancar, comerț, industria ușoară, servicii financiare, energie și altele. Vrem să transmitem un mesaj, și anume: în continuare există un interes în România pentru Republica Moldova ca destinație de investiții. Vrem să creăm poduri economice peste Prut, pentru ca Republica Moldova să se dezvolte alături de România”, a spus Daniel-Vasile Nuțu.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului României și Republicii Moldova, ai autorităților centrale, antreprenori din România și Republica Moldova, precum și alți vorbitori de pe ambele maluri ale Prutului.

Secretarul Camerei de Comerț de Industrie și Agricultură din Vaslui, Claudiu Scoipan, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că a venit la Forum pentru a coagula parteneriate între România și Republica Moldova în domeniul agriculturii.

„Noi venim să promovăm mediul de afaceri și să vedem partenerii din Republica Moldova ce interes ar avea pentru județul Vaslui. Având în vedere vecinătatea noastră, primordială este partea de agricultură, pentru că aceasta este componenta principală a mediului de afaceri vasluian. Dar mai putem discuta și o parte legată de procesarea produselor agricole, unde sunt interesați atât cei de la noi, cât și cei din Republica Moldova.”

Prezent la eveniment, ministrul de Finanțe al Republicii Moldova, Dumitru Budianschi, a spus: „Am insistat să vin la acest eveniment, consider că RM are șanse de a fi de succes pe o cale europeană, iar România este țara cheie. Ne-am angajat să rezolvăm probleme existente pe mai multe dimensiuni. COVID-ul a arătat că România și Republica Moldova au spații comune de colaborare în privința asigurării domeniului de sănătate și așa mai departe. Există toate premisele, inclusiv cu acest proces de înaintare a Republicii Moldova spre calitatea de țară candidat al Uniunii Europene, astfel încât colaborarea între oamenii de afaceri din RM și România să devină mai dinamică”.

Și ministrul Economiei Republicii Moldova, Sergiu Gaibu, a menționat că „în aceste timpuri este nevoie de o bună comunicare între toți participanții ca să monitorizăm schimbările și care sunt acele discuții optime pentru agenții economici, pentru dezvoltarea economică. În colaborarea cu partenerii internaționali, am înțeles că anume comunicarea este cea mai importantă. În aceste timpuri România a fost tot timpul alături de noi, a oferit asistență importantă în ceea ce privește infrastructura la nivel regional, a școlilor, pe partea de cultură, dar și din punct de vedere economic”.

Directorul general al Agenției de Investiții a Republicii Moldova, Stelian Manic, a spus că RM are un obiectiv foarte important, acela de a construi o economie durabilă.

„Știm cu toții că o economie durabilă a fost întotdeauna construită doar cu atragerea unor investiții calitative din exterior. Țara noastră trece printr-un proces amplu de modernizare, astfel dorim să ne împărtășim entuziasmul dezvoltării RM și a potențialului economic al acesteia, oferind companiilor din afară un climat de afaceri atractive cu o mulțime de facilități”.

Evenimentul a avut două paneluri: Continuitatea afacerilor în contextual regional actual, noi parteneri de afaceri și posibilități de relocare și Circuitul turistic interstatal – România și Republica Moldova, atracție pentru turiștii din ambele țări.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE