Taberele de vară își încep activitatea din luna iunie

11502
1

Prețul pentru un bilet este mai scump ca în anii trecuți

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce în 2020 taberele de vară au fost închise din cauza pandemiei Covid-19, iar în 2019 au activat doar cu sejur de zi, începând cu 1 iunie acestea își reiau activitate deplină. Din cauza scumpirilor în lanț, prețul pentru un bilet s-a majorat, însă anumite categorii de copii vor beneficia de reduceri sau de odihnă gratuită achitată din bugetul de stat. Prețul unui bilet pentru odihna în taberele de vară din municipiul Chișinău va fi de 320 de lei pentru o zi, ceea ce constituie o creștere de 20 de lei pe zi, față de anul 2021. Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un proiect privind noile prețuri pentru taberele de vară, în care se menționează majorări de până la 47%.

După perioada pandemică din anii 2020-2021, când nu au fost organizate tabere de odihnă, acestea își reiau activitatea. În acest an, costul maxim al unui bilet în tabere va fi mai mare cu 47% față de anul 2019. Potrivit unui proiect al Ministerului Educației și Cercetării, costul pentru o zi în tabăra de odihnă și întremare a sănătății s-a majorat de la 211 la 310 lei.

Șeful taberei „Romanița” din Călărași, Vasile Lozinschi, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că prețul pentru un bilet va fi mai mare în acest an, însă deocamdată nu a fost aprobat de către autoritățile responsabile.

Vom activa în acest an. Începând cu 1 iunie, personalul didactic și auxiliar este deja în componență totală, facem pregătiri. Activăm în șapte ture câte 100 de copii. Biletul va fi mai scump, dar încă nu a fost aprobat de către Consiliul raional, din câte cunosc, va fi mai mare cu 50%.

În 2019, a fost 1800 de lei pentru 10 zile, în acest an ne așteptăm la un preț de 2500 de lei”, menționează Lozinschi.

Vasile Cazacu, directorul taberei „Zâmbet” de la Vadului lui Vodă ne spune că încă nu cunoaște nimic despre cum vor activa în această vară și nici cât vor costa biletele.

Nu am activat doi ani, acum încă nu știm nimic. Așteptăm deciziile primăriei, MEC-ului, direcției de învățământ.

Până în 2021, un bilet la tabără costa aproximativ 2000 de lei, pentru un sejur de 10 zile. În acest an la sigur că prețul pentru un bilet va fi mai scump, deoarece totul s-a scumpit. În prezent, am început pregătirile cu forțele proprii și așteptăm deciziile”, punctează Cazacu.

Pentru tabere în școlile sportive, prețul va fi mai mare

Costul pentru o zi în tabăra școlilor sportive a crescut de la 51 la 370 de lei, anunță MEC. În tabăra turistică costul pentru o zi este estimat la 340 de lei, în tabăra sportivă pentru elevii claselor superioare – 316 lei. Odihna în tabăra de întremare cu sejur de zi va costa 243 de lei.

Finanțarea taberelor de vară pentru copii și adolescenți se va efectua din bugetul de stat și bugetele locale, din sumele plătite de părinți și din resursele alocate de întreprinderi, organizații și asociații, urmând ca autoritățile fiecărei unități administrativ-teritoriale să stabilească prețurile biletelor, menționează Ministerul Educației și Cercetării.

Biletele achiziționate de Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi repartizate Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care va distribui biletele de odihnă organizațiilor sindicale primare și unităților economice.

Pe lângă biletele de odihnă repartizate de CNAS, autorităților administrației publice li se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor copiilor din familiile beneficiare de ajutor social, dar și copiilor aflați sub tutelă/curatelă, celor plasați în servicii de tip familial sau încadrați în centre de plasament temporar. O parte din bilete va ajunge gratuit la copiii care au obținut performanțe la studii sau sunt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare.

Autoritățile publice locale pot comercializa restul biletelor cu 20% din prețul acestora.

În municipiul Chișinău vor activa mai multe tipuri de tabere

Direcția Generală Educație Tineret și Sport a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că pe timpul verii în municipiul Chișinău vor activa mai multe tipuri de tabere. Astfel cu sejur de o zi vor activa 13 tabere, pentru care vor fi distribuite 1.111 bilete, trei tabere constante cu 6.550 de bilete, tabere sportive în afara orașului, pentru care vor fi repartizate 1.291 de bilete de odihnă. Pentru cele din urmă din bugetul municipal au fost alocate peste 3. 570.000 de lei.

Costul biletului pentru taberele cu sejur de zi constituie 2.250 de lei, cu 50 de lei mai mult decât în 2021, plata părinților va fi de 450 de lei, cu 10 lei mai mult.

1.092 de bilete cu titlu gratuit vor fi distribuite copiilor cu statut de copil orfan sau rămas fără îngrijirea părintească la trei tabere – „Alunelul” din satul Bardar, „Poienița Veselă” de la Dănceni și „Cireșarii” de la Vadul lui Vodă.

La taberele constante prețul unui bilet va fi de 3.200 de lei pentru un sejur de 10 zile, prețul pentru o zi va fi de 320 de lei, cu 20 de lei mai mult decât în 2021.

Pentru un bilet la tabăra „Cireșarii” de la Vadul lui Vodă, părinții vor achita 640 de lei, iar la „Poienița Veselă” și „Alunelul” prețul va fi de 768 de lei. În taberele constante, 1.911 bilete vor fi cu titlu gratuit, menționează DGETS.

În total, în sezonul estival 2022 vor fi eliberate 8.952 de bilete de odihnă, dintre care 2.354 cu titlu gratuit, pentru care din bugetul municipal vor fi alocate mijloace financiare în valoare de 26.314.502 de lei.

De asemenea, Ministerul Educației urmează să achiziționeze o sută de bilete și va suporta cheltuielile de transport tur-retur pe teritoriul Republicii Moldova pentru elevii din România, în baza Acordului privind colaborarea în domeniile științei, învățământului și culturii între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, semnat în 1992. De asemenea, va procura un pachet turistic pentru vizitarea obiectivelor și localităților turistice din Republica Moldova pentru o sută de elevi din România.

Alte 300 de bilete vor fi achiziționate pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova și orașul Bender, subordonate MEC. 150 de bilete vor fi oferite pentru copiii din Ucraina, în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei privind colaborarea în domeniile învățământului, științei și culturii, semnat în anul 1993.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU