„Noaptea Europeană a Muzeelor”, un eveniment unic pentru iubitorii de artă

686
0

Ieri, 14 mai, a fost organizată „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Începând cu ora 17:00, doritorii de artă au putut vizita gratuit toate muzeele din Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Noaptea Europeană a Muzeelor” în acest an a fost la a 18-a ediție, fiind inițiată de Ministerul Culturii din Franța, în prezent desfășurându-se sub patronajul UNESCO, al Consiliului Europei și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM).

„Gazeta de Chișinău” a fost partener media în cadrul evenimentului la Muzeul Național de Artă al Moldovei, acolo unde responsabilii au propus publicului larg o diversitate de activități – ateliere educative și de creație cu artiști plastici, muzică și poezie.

Tot timpul cât „Gazeta de Chișinău” a fost prezentă la eveniment, publicul tot continua să vină. Săli pline și oameni dornici de a participa la atelierele organizate de către angajații muzeului.

Directorul Muzeului de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a spus pentru „GdC” că se aștepta la atât de mulți vizitatori.

„Noi avem expoziții bune, știam că așa va fi. Ultima vreme avem foarte mulți vizitatori și în cursul săptămânii, nu doar azi. Avem 1000-2000 de vizitatori pe zi, este un număr foarte mare pentru Chișinău. De Noaptea Muzeelor, suntem pregătiți să avem și mai mulți doritori de artă. Cel puțin, 80% sunt oameni care vin să asiste la prezentări, lucrări multimedia, proiecții și altele – acestea au suscitat un mare interes în rândul tinerilor și de aceea avem și în momentul de față aglomerări la mansardă. Noi suntem conștienți că în această zi vine un public ocazional, de aceea avem grijă să nu fie aglomerat și suntem obișnuiți cu această atmosferă”.

Pe doamna Angela am găsit-o așezată pe una din canapelele din incinta muzeului. Mi-a spus că a venit să-și susțină nepotul care, împreună cu colegii săi, va avea un moment artistic, va cânta la vioară.

„Am venit să fiu alături de nepot, dar am vizitat și expozițiile. Mi-au plăcut și îmi pare bine că sunt organizate asemenea evenimente la noi în Moldova”.

Pe Dana am zărit-o alături de un grup de tineri, în timp ce fotografiau chiar la intrarea în muzeu.

„Recunosc, nu am mai vizitat acest muzeu, dar mă bucur că am reușit să-mi adun prietenii și să venim astăzi aici. Îmi plac expozițiile.”

Muzeul de Artă al Moldovei a prezentat de la ora 17.00 și până la 23.00 expoziții permanente și temporare ale muzeului, iar în intervalul 18.00-20.00 au fost desfășurate ateliere de creație pentru copii. De asemenea, de la ora 18.00 și până la 21.00, au fost realizate desene decorative cu henna, iar în intervalul 20.00-21.30 au avut loc mai multe ateliere: de gravură (moderat de Ruslan Roșca), de poezie (moderat de Dumitru Crudu) și un master class de autoportret cu maestrul Mihai Țăruș.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE