„Feciorii Moldovei” istorice unesc românii de pretutindeni

948
0

Ansamblul este format din trei tineri pasionați de cântecul popular

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Câștigători ai mai multor concursuri naționale și internaționale, Damian Spinei, alături de Mihai Dolhascanu și Gabriel Treteag, formează cel mai nou grup muzical „Feciorii Moldovei”. Un întreg ce susține dragostea pentru tradițiile neamului și pentru cântecul popular.

Denumirea grupului vine din dorința de a uni români de pretutindeni, având în vedere faptul că tinerii sunt originari din Republica Moldova, Moldova (România) și Bucovina. Prin această colaborare își propun să cultive valori precum pacea, prietenia, unirea, dragostea față de părinți și neam.

Tinerii artiști mărturisesc că proiectul este o experiență deosebită care îi unește din punct de vedere al prieteniei. De asemenea, le aduce o mare satisfacție prin posibilitatea de a-și armoniza vocile și crea cântece ce urmează a fi ascultate de publicul iubitor de frumos și muzică populară.

Ideea a apărut în timpul unui concurs la care participau în calitate de concurenți, ca mai apoi să devină colegi și prieteni. Inițial, Damian și Mihai și-au propus să realizeze un duet. După o perioadă îndelungată de la discuția avută, Mihai a venit cu inițiativa de a forma un trio muzical și de a înregistra cântecul de cătănie „Sună goarna și răsună”.

Piesa de debut a reușit să adune peste 12.000 de vizionări pe YouTube la două săptămâni după lansare. Damian Spinei poartă în el dorul și glasul Basarabiei, Gabriel Treteag cântă trecutul și măreția Bucovinei, iar Mihai Dolhascanu spune povestea Moldovei tradiționale, rostită din neam în neam.

Cântecul exprimă sentimentele pe care le trăiesc tinerii înrolați în armată, ce trebuie să-și facă datoria față de țară. „În vremurile trecute armata se făcea mai mulţi ani decât acum, dorul faţă de familie şi nu numai era indescriptibil, fiindcă nu se ştia «ce vreme vine», va fi frig sau va fi bine!”, ne spune Damian Spinei.

Textul și linia melodică aparțin lui Mihai Dolhascanu, liber profesionist, iar aranjamentul orchestral – lui Vitalie Dorin, care i-a acompaniat cu Orchestra „Rapsozii Moldovei”. Videoclipul a fost realizat de Cosmin Tomoiagă și surprinde imagini din Gara Moldovița, județul Suceava, și de pe traseul mocăniței Huțulca. Filmările au durat cel mult șase ore „din dorința și pasiunea tuturor celor implicați pentru un rezultat valoros”.

Întrebați de ce tocmai în această perioadă tensionată se întâmplă să fie lansat proiectul, tinerii artiști recunosc că „nu sunt meniți să facă politică”, dar pot transmite prin intermediul textului și melodiei un anumit mesaj. „Putem spune ferm că acest cântec are o legătură cu evenimentele tragice care se petrec acum în Ucraina. Este important să fim uniţi fizic şi spiritual, să trezim spiritul patriotic și să ne rugăm la Dumnezeu să fie pace pe pământ!”.

Grupul vocal „Feciorii Moldovei” are planuri de viitor. Urmează să își surprindă publicul cu noi melodii, la care se lucrează deja, pe subiecte „mai puțin auzite”.

Autoare:Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE