„Oamenii de afaceri din regiune își doresc menținerea statu-quo-ului”

817
0

Interviu cu președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În regiunea transnistreană a Republicii Moldova există mai multe grupări care luptă pentru putere. Oamenii de afaceri din regiune, care beneficiază de acordul de liber și schimb cu UE, sunt împotriva războiului. Ei sunt conștienți de faptul că escaladarea conflictului transnistrean ar putea pune în pericol afacerile lor. „Gazeta de Chișinău vă oferă un interviu cu președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, despre provocările din Transnistria și relațiile dintre Chișinău și Kiev.

– Stimate Domnule Carp, spuneți-ne, vă rog, ce se întâmplă în Transnistria? Ce reprezintă provocările despre care auzim în fiecare zi de acolo?

E greu de spus. Sunt mai multe scenarii. Unul dintre scenarii este că sunt mai multe grupări care ar încerca să oblige factorii de decizie de la Tiraspol să ia o poziție mai dură față de Ucraina.

Dacă observați, provocările înregistrate chiar la sediul mgb-ului, în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, mă refer la antenele doborâte, sunt îndreptate împotriva Ucrainei. Sunt niște provocări organizate foarte precaut.

Un alt scenariu este că se urmărește verificarea potențialului militar pe care îl are Tiraspolul. Acest din urmă scenariu este puțin probabil. Chiar dacă a fost declarat cod roșu de pericol terorist, în afară de instalarea blocurilor de beton, noi nu vedem alte acțiuni.

Pretinsa armată transnistreană nu și-a mobilizat nici efectivul aflat în serviciul militar în termen. De regulă, tot efectivul trebuie să stea în cazărmi când există asemenea situații. Ei nu se află în regim de cazarmă.

– Ar trebui să credem că la Tiraspol sunt mai multe grupări, și nu avem de-a face cu un singur punct de control…

Absolut. Eu nu pot să vă dau detalii. Sunt mai multe grupări. Ceea ce pot să vă spun este că oamenii de afaceri din regiune își doresc menținerea statu-quo-ului. Ei beneficiază foarte mult de regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană, de regimul de asociere… Asta le aduce beneficii și își dau bine seama că schimbarea situației ar duce la pierderea afacerilor.

– Care este cuvântul ce vă vine în cap atunci când vă gândiți la Bucea?

Oroare… Ce am văzut eu acolo este foarte grav. Am văzut camera de tortură și locul în care au fost îngropați locuitorii orașului Bucea.

Primul cuvânt este oroare. Am vorbit și cu parohul bisericii unde a fost făcută groapa comună. După spusele lui, au fost omorâți enoriași care veneau la această biserică, oameni care au protestat împotriva invaziei rusești în Ucraina. Au fost omorâți oameni pentru simplul fapt că își iubesc țara.

– Am înțeles că au fost omorâți în primul rând intelectualii… Cei care țin la ideea națională.

În Ucraina, toată lumea își iubește țara, fie că este vorba de profesor, fie de altă categorie profesională.

– Care sunt principalele subiecte despre care ați discutat cu omologii Dvs. de la Kiev?

Am discutat despre acțiunile pe care le-am putea întreprinde pentru integrarea refugiaților ucraineni de pe teritoriul Republicii Moldova. Am discutat despre ajutorul umanitar pe care l-am transmis și pe care urmează să îl transmitem.

De asemenea, am vorbit despre trimiterea unui grup de geniști care ar ajuta la deminarea localităților eliberate de sub ocupația rusească.

Geniștii Republicii Moldova au fost în mai multe misiuni de acest gen și sunt capabili să facă față unor asemenea sarcini.

– În mai multe interviuri acordate, oficialii ucraineni și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că Republica Moldova nu acordă suficient sprijin Ucrainei. Ce au în vedere demnitarii ucraineni prin aceste declarații?

Nu știu ce au în vedere… Probabil, au avut speranța să obțină tehnică militară din partea Republicii Moldova. Noi nu avem așa ceva. În cei 30 de ani de zile, în Republica Moldova, nimeni nu a avut grijă să modernizeze armata.

Mai mult, Republica Moldova, conform Constituției sale, nu are voie să transmită tehnică militară unor state care se află în conflicte militare.

– Sunt convins că serviciile secrete ucrainene știu în ce stare sunt avioanele de vânătoare moldovenești. De ce insistă Kievul ca Moldova să îi vândă aceste avioane?

Eu cred că au nevoie de piese de schimb. Cel mai mult mă miră faptul că sunt țări care au posibilități de zeci de ori mai mari decât Republica Moldova și au adoptat aceeași poziție ca autoritățile moldovenești.

Eu nu înțeleg această insistență pe niște lucruri care nu pot să fie realizate nici din punct de vedere legal și nici din punct de vedere tehnic.

Noi ne gândim cum să le casăm pentru a nu mai avea cheltuieli pentru a le asigura securitatea. Ele sunt fier vechi. Constat că și în Republica Moldova sunt unii care se revoltă din cauza deciziei luate în acest caz.

Aceste avioane nu pot să decoleze. Dacă am fi avut avioane bune, care se pot ridica de la sol, ar fi trebuit să rămână în dotarea Armatei Naționale pentru a putea proteja spațiul aerian al Republicii Moldova. Din păcate, noi nu putem să ne protejăm astăzi spațiul aerian.

– Ați discutat ceva despre Transnistria?

Am discutat despre Transnistria, despre provocările care se înregistrează în această regiune, în linii generale, ne-au întrebat dacă există riscuri de declanșare a ostilităților militare. La etapa actuală, nu există riscul să escaladeze conflictul transnistrean.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE