„Am reușit să mai facem o donație, care va fi transferată în perioada următoare, de 10 milioane de euro, ca sprijin bugetar pentru Republica Moldova”

663
0

Diplomatul român Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al României, a vorbit la Digi24 despre ajutoarele financiare acordate Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După cum știți, am fost în contact direct cu omologii din Republica Moldova. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Nicu Popescu, atunci în proximitatea incidentelor, acum două săptămâni, domnul președinte Iohannis a discutat cu președintele Maia Sandu”, a spus Bogdan Aurescu.

Întrebat de jurnalistul de la digi.24 care este situația Republicii Moldova, cât de îngrijorătoare este, Bogdan Aurescu a răspuns:

Am reacționat imediat după ce autoritățile Republicii Moldova și-au exprimat poziția oficială cu privire la acele incidente, pentru că era firesc și normal ca mai întâi să reacționeze autoritățile Republicii Moldova, și am întărit apelul la responsabilitate pe care președintele Maia Sandu l-a făcut cu acea ocazie. Continuăm să susținem Republica Moldova pe toate celelalte dimensiuni, unde are nevoie de sprijin. Trebuie spus că în acest moment nu există niciun fel de element care să indice vreo intenție a Federației Ruse de a extinde războiul în Republica Moldova ca întreg, totuși are o serie de slăbiciuni generate de fluxul foarte mare de refugiați care afectează capacitatea administrativă și financiară a Republicii Moldova”, a spus diplomatul.

Bogdan Aurescu susține că atunci când se cheltuiește pe zi peste un milion de euro, pentru un stat ca RM este o sarcină complicată.

Când ai peste 100.000 de refugiați și cheltuiești peste un milion de euro pe zi pentru gestionarea acestei situații este într-adevăr o sarcină complicată pentru autoritățile unui stat destul de mic, ca Republica Moldova, de asemenea există vulnerabilități economice generate de contextul crizei din Ucraina, absența unor piețe de export pentru anumite produse ale Moldovei”, a declarat diplomatul pentru digi24.

Am discutat cu Ucraina să importăm energie electrică pentru a-i susține economia”

Diplomatul a mai adăugat că: „Noi am încercat să găsim soluții și pentru chestiunile care țin de securitatea energetică, să identificăm surse alternative de gaz, am discutat cu Ucraina pentru export de electricitate atât în Republica Moldova, cât și în România, este și o formă de sprijin pentru economia Ucrainei să cumpărăm electricitate de la ei. Am organizat pe 5 aprilie, împreună cu omologii mei germani și francezi, acea conferință de creare a unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova, unde am strâns aproape 660 de milioane de euro pentru Republica Moldova, și vom avea o conferință de presă în luna iulie, cel mai probabil la București, pentru a continua acest efort”.

Bogdan Aurescu a mai spus că urmează ca RM să primească un ajutor bugetar de 10 milioane de euro pentru sprijin.

Am reușit să mai facem o donație, care va fi transferată în perioada următoare, de 10 milioane de euro, ca sprijin bugetar pentru Republica Moldova, acordul de grant nerambursabil de 100 de milioane de euro a intrat la sfârșitul săptămânii trecute și o să începem să finanțăm proiecte din acei bani, și încercăm să sprijinim cât mai mult Republica Moldova prin preluarea de refugiați, prin trimiterea de ajutor umanitar în valoare de aproximativ 80 de tone de produse de diverse feluri pentru a sprijini efortul de gestionare a crizei refugiaților, am donat 5.000 de tone de păcură pentru sistemul energetic din Republica Moldova, 300 de tone de combustibil. Este un efort pe care noi îl vom face în continuare, împreună cu Republica Moldova, pentru a încerca să limităm efectele acestei situații”, scrie digi24.ro.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE