Sper că războiul se va sfârși cu victoria Ucrainei

580
0

Poemele din spectacolul „Requiem pentru Bucea”, cele ucrainene, în primul rând, dar și cele ale poeților din Moldova și România, sunt purtătoare de emoții autentice: durere, disperare, speranță, mânie, iubire, groază etc. Sunt pline de acea materie consistentă care este de fapt și materia sufletelor noastre. Dar valoarea acestei materii se amplifică prin limbajul poetic, metaforic, prin intermediul căruia ne vorbesc poeții și scriitorii. Poemele sunt izvorâte din necesitatea sufletului de a nu tăcea, din neliniștea de a mărturisi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un spectacol poetic e diferit de un spectacol dramatic prin faptul că mecanismul transmiterii mesajului, a emoției, a imaginii vine nu de la personajul sau caracterul întruchipat de actor, ci de la plinătatea emoției și frumusețea imaginii poeziei, pe care actorul și-o asumă personal.

Mi-am făcut primii pași în teatru alături de echipa Teatrului Poetic, condusă de regretatul Andrei Vartic. Tatăl meu, Dumitru Fusu, a practicat un gen de teatru poetic. Genul poetic se practică și la Academia de Arte, la Facultatea de Teatru. Nu știu de ce genul poetic nu e prezent în teatrele noastre profesioniste, pe scenă. E mai dificil, probabil prin faptul că vine cu un altfel de limbaj, mai select, mai cifrat, uneori, mai metaforic. Din păcate, societatea modernă e destul de practică și săracă la limbaj. Acum îmi aduc aminte că mai mulți ani în urmă, am creat un spectacol bazat pe poezia lui Eugen Cioclea. A fost ceva deosebit.

Consacrăm „Requiem pentru Bucea” luptei poporului ucrainean în acest război sângeros. Cred că Ucraina este o națiune puternică și tenace, care își merită libertatea și care a obținut afirmarea pe plan european și mondial. Sper că războiul se va sfârși cu victoria Ucrainei sau cu o pace în favoarea Ucrainei, pentru că dreptatea e de partea ei.

Mihai Fusu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE