Parlamentul European a votat Rezoluția prin care cere acordarea statutului de stat candidat pentru R. Moldova. „Este un obiectiv realizabil până în vara anului 2025”

614
0

Azi, 5 mai, Parlamentul European a votat rezoluția prin care cere Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Republicii Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul roman, Siegfried Mureşan, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

„Cerem acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

În rezoluția votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

Această rezoluție este cel mai ambițios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene.

Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea Uniunii Europene cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului.

De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și Republicii Moldova”.

L-am întrebat pe expertul de politică externă al Institutului de Politici și Reforme Europene de la Chișinău, Mihai Mogîldea, ce presupune și cât ar dura până RM va deveni țară candidat pentru accederea în Uniunea Europeană.

„Rezoluția în sine este un document politic care nu produce efecte juridice, ci reprezintă un gest foarte important din partea Parlamentului European pentru a-și arăta susținerea față de Republica Moldova, dar nu poate influența în mod decisiv luarea unei decizii de către Consiliul European pentru oferirea statutului de țară candidat pentru RM. Trebuie să privim acest document ca o reacție și o inițiativă foarte utilă din partea Parlamentului European de a-și arăta sprijinul politic față de RM. Este greu să vin cu o estimare să spun cât ar dura, pentru că decizia este până la urmă una politică. Chiar dacă anumite criterii pot fi îndeplinite și putem estima cam cât timp ar fi necesar, de exemplu, să implementăm anumite reforme aici la noi acasă este greu să estimăm de cât timp vom avea nevoie ca să convingem toate țările membre despre oportunitatea și necesitatea acordării statutului de țară candidat pentru Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, este un obiectiv realizabil până la finalul mandatului actualului Parlament, adică până în vara anului 2025”.

Amintim că, la 3 martie 2022, Republica Moldova a înaintat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT